You are here

Πως ο πληθωρισμός επηρεάζει την ασφάλιση της κατοικίας σας

16/08/2022 15:33

Ο πόλεμος στην Ουκρανία, η γεωπολιτική αστάθεια και η πανδημία έχουν θέσει την παγκόσμια οικονομία ενώπιον αχαρτογράφητων κινδύνων. Οι αλλεπάλληλες κρίσεις των τελευταίων ετών δημιουργούν ένα πρωτοφανές κοινωνικοοικονομικό περιβάλλον αβεβαιότητας, με τις πληθωριστικές πιέσεις να αυξάνονται δραματικά, θέτοντας προ των πυλών την απειλή μίας παγκόσμιας κρίσης κόστους ζωής. Αξίζει να σημειωθεί πως στη χώρα μας ο πληθωρισμός καταρρίπτει κάθε μήνα και νέο ρεκόρ, καθώς τον Ιούνιο εκτοξεύθηκε στο 9.6%.

Πρωτοφανείς αυξήσεις στον κατασκευαστικό κλάδο

Ο κατασκευαστικός κλάδος δεν θα μπορούσε να μείνει ανεπηρέαστος από την οικονομική αστάθεια που κυριαρχεί. Σύμφωνα με τη Στατιστική Υπηρεσία, τους τελευταίους δώδεκα μήνες ο Δείκτης Τιμών Κατασκευαστικών Υλικών έχει μεταβληθεί αυξητικά κατά 19,46%. Πιο συγκεκριμένα, τον τελευταίο χρόνο καταγράφηκαν αυξήσεις στα μεταλλικά προϊόντα (26,95%), στα προϊόντα από ξύλο, μονωτικά, χημικά και πλαστικά (18,50%), στα ορυκτά (15,11%), στα προϊόντα ορυκτών (13,98%) και στα ηλεκτρομηχανολογικά είδη (11,95%).

Κίνδυνος υποασφάλισης

Η αυξητική μεταβολή στην αξία οικοδόμησης δεν επηρεάζει μόνο το κόστος των νεότευκτων κατοικιών αλλά έχει αντίκτυπο και στην ασφαλισμένη αξία της κατοικίας σας (καινούριας ή υφιστάμενης), καθώς σε περίπτωση ζημιάς το κόστος επιδιόρθωσης θα είναι αυξημένο.

Συνεπώς, αν το ασφαλισμένο ποσό της κατοικίας μας δεν ανταποκρίνεται στις σημερινές αξίες, τότε καραδοκεί ο κίνδυνος της υποασφάλισης. Για παράδειγμα, εάν η σημερινή αξία του κτιρίου είναι €100.000 αλλά το ασφαλισμένο ποσό είναι €80.000, σε πιθανή ζημιά των €10.000 το ποσό αποζημίωσης θα είναι €8.000. Αυτό υποδεικνύει και την πιθανή ανάγκη αναθεώρησης του ασφαλισμένου ποσού ώστε να μπορούμε να εξασφαλίσουμε την αποζημίωση που μας αναλογεί με βάση τα σημερινά δεδομένα και το αυξημένο κατασκευαστικό κόστος.

Έλεγχος υφιστάμενου ασφαλιστηρίου

Οι Γενικές Ασφάλειες βρίσκονται συνεχώς δίπλα στους πελάτες τους, προσφέροντάς τους υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και προϊόντα. Στο πλαίσιο αυτό, η κορυφαία ασφαλιστική εταιρεία Γενικού Κλάδου προτρέπει τους ασφαλισμένους της να επανεξετάσουν την επάρκεια του ασφαλισμένου ποσού της κατοικίας τους με στόχο να αποφευχθεί  ο κίνδυνος υποασφάλισης σε περίπτωση ζημιάς στην περιουσία τους.

Επικοινωνώντας με την Εταιρεία και το δίκτυό της, οι πελάτες των Γενικών Ασφαλειών μπορούν να προχωρήσουν σε έλεγχο του υφιστάμενου ασφαλιστηρίου τους και, εάν ενδείκνυται, να προβούν σε σχετική αναθεώρηση του ασφαλισμένου ποσού ώστε να απολαμβάνουν το σπίτι τους, σωστά ασφαλισμένο, χωρίς έγνοιες.