You are here

PriceWaterHouseCoopers: Οι Αρχικές Δημόσιες Εγγραφές (ΑΔΕ) στην Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ αναμένεται να ανέλθουν σε RMB 250 δισ. και HK 130 δισ. το 2008

17/07/2008 14:14
Οι σημερινές συνθήκες αδυναμίας στην αγορά και η αστάθεια των διεθνών κεφαλαιαγορών έχουν οδηγήσει σε μείωση των Αρχικών Δημόσιων Εγγραφών (ΑΔΕ) στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ κατά το πρώτο μισό του 2008. Σύμφωνα με μια νέα έκθεση των PricewaterhouseCoopers, τα συνολικά κεφάλαια ΑΔΕ που συγκεντρώθηκαν κατά τους πρώτους έξι μήνες του έτους μέχρι την 30η Ιουνίου 2008 ανήλθαν σε RMB89.8 δις. και ΗΚ$50.3 δις. αντίστοιχα στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ. Οι PwC προβλέπουν ότι τα κεφάλαια ΑΔΕ που θα συγκεντρωθούν στην ηπειρωτική Κίνα και στο Χονγκ Κονγκ θα ανέλθουν το 2008 σε RMB250 δις. και ΗΚ$130 δις. αντίστοιχα.

Στο Χρηματιστήριο Αξιών της Σαγκάης εισήχθηκαν το πρώτο μισό του 2008 4 ΑΔΕ σε σύγκριση με 12 την περσινή χρονιά και τα συνολικά κεφάλαια ανήλθαν σε RMB66,8 δις. έναντι RMB141.1 δις. το 2007. Δύο από τις νέες εισαγωγές αφορούσαν μετοχές τύπου-Α (A shares) που εκδόθηκαν από εταιρείες μετοχών τύπου-Η, εισηγμένες στο Χονγκ Κονγκ. Στο Χρηματιστήριο Αξιών του Shenzhen, όπου στις νέες εισαγωγές κυριαρχούν οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις, ο αριθμός των ΑΔΕ αυξήθηκε σε 54 από 38 την περσινή χρονιά, ενώ τα κεφάλαια αυξήθηκαν κατά 87% από τα RMB23 δις. της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Τα συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν στα Χρηματιστήρια της Σαγκάης και του Shenzhen έχουν μειωθεί κατά 41% τους πρώτους έξι μήνες του 2008.

‘Πέραν από την αστάθεια στη χρηματαγορά και τα μέτρα αυστηρότητας στην Κίνα, κάποιο αντίκτυπο στην οικονομία είχαν και οι βαριές χιονοπτώσεις και ο πρόσφατος σεισμός. Πολλές εταιρείες επέλεξαν να αναβάλουν τα σχέδιά τους για έκδοση τίτλων εφόσον δεν έχουν ανάγκη από μετρητά και θέλουν να περιμένουν μέχρις ότου βελτιωθούν οι συνθήκες στην αγορά’, δήλωσε ο Charles Feng, Κύριος Συνέταιρος του Γραφείου των PricewaterhouseCoopers στο Πεκίνο.

‘Οι επενδυτές θα είναι ολοένα και πιο προσεκτικοί σε ό,τι αφορά μεγάλες ΑΔΕ λόγω της αβεβαιότητας στο περιβάλλον των κεφαλαιαγορών κατά το δεύτερο μισό του 2008. Ωστόσο, εξακολουθεί να υπάρχει άφθονη προσφορά κεφαλαίων στην αγορά, και συνεπώς οι δραστηριότητες ΑΔΕ αναμένεται να παραμείνουν ισχυρές για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις’, δήλωσε ο Frank Lyn, Επικεφαλής των PricewaterhouseCoopers για τις Αγορές της Κίνας.

Στο Χονγκ Κονγκ, ο συνολικός αριθμός ΑΔΕ το πρώτο μισό του 2008 ήταν 23 σε σύγκριση με 34 κατά την ίδια περσινή περίοδο. Δύο από αυτές εισήχθηκαν στην Αγορά GEM (Growth Enterprise Market). Τα κεφάλαια ΑΔE που συγκεντρώθηκαν ανήλθαν σε HK$50.3 δις., καταγράφοντας μια πτώση 51% από την αντίστοιχη περσινή περίοδο. Το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες κυριάρχησαν αριθμητικά στις νέες εισαγωγές (43%) και ακολούθησαν ο βιομηχανικός κλάδος (29%), η τεχνολογία της πληροφορίας και οι τηλεπικοινωνίες (14%). Παρά το ότι η αγορά ΑΔE στο Χονγκ Κονγκ έχει επιβραδυνθεί τους πρώτους έξι μήνες, το μέσο μέγεθος συμφωνίας των επιτυχημένων εισαγωγών (εξαιρουμένων εταιρειών που συγκεντρώνουν κεφάλαια πέραν των ΗΚ$10 δις.) σε αυτή την περίοδο αυξήθηκε κατά 11% από το περσινό ποσό των ΗΚ$2 δις.

‘Το χρηματιστήριο αξιών του Χονγκ Κονγκ παρουσίασε αστάθεια κατά το πρώτο μισό του έτους λόγω ορισμένων αρνητικών εξωτερικών παραγόντων όπως μεταξύ άλλων οι ολοένα και ψηλότερες τιμές του πετρελαίου και ο αντίκτυπος της κρίσης από τα επισφαλή στεγαστικά δάνεια και την έλλειψη ρευστότητας (credit crunch). Ακόμη, οι επενδυτές ήταν πολύ προσεκτικοί στη λήψη των επενδυτικών αποφάσεών τους. Συνεπώς, οι δραστηριότητες ΑΔE στο Χονγκ Κονγκ έχουν μειωθεί τους πρώτους έξι μήνες’, δήλωσε ο Edmond Chan, Συνέταιρος του Ομίλου Υπηρεσιών Κεφαλαιαγορών των PricewaterhouseCoopers.

‘Πιστεύουμε ότι οι επενδυτές εξακολουθούν να εμπιστεύονται τις εταιρείες που έχουν γερές βάσεις και ότι στο επίκεντρο θα πρέπει να βρίσκονται το λιανικό εμπόριο, τα καταναλωτικά αγαθά και οι υπηρεσίες καθώς και οι εταιρείες εξόρυξης μεταλλευμάτων κι ενέργειας. Παρά τις προκλήσεις που έχουν διαμορφωθεί, το Χονγκ Κονγκ θα συνεχίσει να αποτελεί μια κύρια πλατφόρμα για εταιρείες της Κίνας και του εξωτερικού που επιθυμούν να κάνουν διεθνή ανοίγματα, ‘δήλωσε ο Richard Sun, Συνέταιρος Διασφάλισης των PricewaterhouseCoopers.