You are here

Πρόεδρος Invest Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου: Η κάθοδος εταιρειών τεχνολογίας ενίσχυσαν σημαντικά την ανάπτυξη της Κύπρου

26/05/2023 11:01

Η κάθοδος στην Κύπρο ξένων επιχειρήσεων του τομέα της τεχνολογίας διαδραμάτισε καταλυτικό ρόλο στο να πετύχουμε πέρσι τον υψηλότερο ρυθμό ανάπτυξης μεταξύ των χωρών της Ε. Ένωσης.

Αυτό υπογράμμισε ο Πρόεδρος του Invest Cyprus κ. Ευγένιος Ευγενίου, μιλώντας στο Συνέδριο "Επαγγελματικές Υπηρεσίες και Επενδύσεις", που οργάνωσε η Εταιρεία FMW Financial Media Way στη Λευκωσία.

Επίσης ο κ. Ευγενίου είπε ότι η Κύπρος κατετάγη τρίτη παγκόσμια, όσον αφορά την ανάκαμψη στην προσέλκυση ξένων επενδύσεων (μετά την πανδημία και το 2022) και ανέβηκε 50 θέσεις από τη θέση 68 στη θέση 18 παγκόσμια όσον αφορά την προσέλκυση ξένων επενδύσεων, με βάση τον δείκτη FDI Greenfield.

Αναφερόμενος στους τομείς προτεραιότητας του Invest Cyprus είπε ότι ο πρώτος είναι οι εταιρείες εξειδίκευσης και ταλέντου, όπου η Κύπρος έχει καταφέρει να δημιουργήσει ένα οικοσύστημα εταιρειών τεχνολογίας που εκτιμάται ότι υπάρχουν περίπου 400 τέτοιες εταιρείες στην Κύπρο που αριθμούν 25.000 εργαζόμενους. Ανέφερε ότι με βάση πρόσφατη μελέτη της ΕΥ η συνεισφορά του τομέα αυτού στο ΑΕΠ της Κύπρου είναι 3 δις ευρώ, δηλαδή πάνω από 10% του ΑΕΠ της Κύπρου. Πρόσθεσε ότι η εθνική στρατηγική για το θέμα έφερε αποτελέσματα, ενώ η στόχευση είναι η διεύρυνση σε εταιρείες βιοτεχνολογίας και βιοιατρικής, όπου η Κύπρος διαθέτει περισσότερους επιστήμονες

Πρόσθεσε ότι η δεύτερη προτεραιότητα είναι επενδύσεις σε τομείς όπως η πράσινη ενέργεια, οι ψηφιακές υποδομές, ο τουρισμός, η παιδεία και η υγεία.

Τρίτος τομέας, ανέφερε είναι οι ρυθμιζόμενες εταιρείες, όπου η Κύπρος έχει πετύχει αρκετά τα τελευταία χρόνια, ενώ τόνισε την ανάγκη να είναι η Κύπρος ιδιαίτερα προσεχτική στο θέμα της ποιότητας παρά στην ποσότητα αυτών των εταιρειών.

Όσον αφορά το θέμα των κυρώσεων, είπε ότι είναι σημαντικό να τύχουν διαχείρισης με τρόπο που να αποτελέσει ευκαιρία για την Κύπρο, ώστε να βελτιώσει το όνομά της.