You are here

Προκηρύχθηκε o Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής στην Κύπρο

21/10/2019 16:14
Η έναρξη του φετινού Ευρωπαϊκού Διαγωνισμού Στατιστικής στην Κύπρο προκηρύχθηκε στα πλαίσια της εκδήλωσης που πραγματοποιήθηκε σήμερα από τη Στατιστική Υπηρεσία και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία με την ευκαιρία του εορτασμού της Ευρωπαϊκής Ημέρας Στατιστικής.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Στατιστικής Υπηρεσίας,  ο Ευρωπαϊκός Διαγωνισμός Στατιστικής διεξάγεται φέτος για τρίτη συνεχόμενη χρονιά, από το Ευρωπαϊκό Στατιστικό Σύστημα (ΕΣΣ), που αποτελείται από τις Στατιστικές Υπηρεσίες των κρατών μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Ευρωπαϊκή Στατιστική Yπηρεσία (Eurostat).

Στην Κύπρο, ο διαγωνισμός, ο οποίος καθιερώθηκε ως ετήσιος θεσμός, διοργανώνεται από τη Στατιστική Υπηρεσία, το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το Πανεπιστήμιο Κύπρου και την Κυπριακή Στατιστική Εταιρεία.

Ο διαγωνισμός έχει επίκεντρο τη στατιστική επιστήμη και τις επίσημες στατιστικές. Στόχος του διαγωνισμού είναι να προωθήσει τη στατιστική παιδεία, να κεντρίσει την περιέργεια και το ενδιαφέρον των μαθητών δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης και των εκπαιδευτικών για τα επίσημα στατιστικά στοιχεία, να αναδείξει τον ρόλο των στατιστικών σε διάφορες πτυχές της κοινωνίας και να προωθήσει την ομαδικότητα και τη συνεργασία μεταξύ των μαθητών για την επίτευξη κοινών στόχων.

Ο διαγωνισμός είναι δομημένος σε δύο μέρη, έναν εθνικό διαγωνισμό που διοργανώνεται από τις εθνικές στατιστικές αρχές και τον ευρωπαϊκό τελικό που θα διοργανωθεί από τη Eurostat.

Οι νικητές των εθνικών διαγωνισμών θα λάβουν μέρος στον ευρωπαϊκό τελικό, ο οποίος θα διοργανωθεί στην αγγλική γλώσσα. Η εθνική φάση του διαγωνισμού θα διεξαχθεί κατά την περίοδο Οκτωβρίου 2019 - Μαρτίου 2020 και ο ευρωπαϊκός τελικός θα διεξαχθεί μεταξύ Απριλίου και Μαΐου του 2020.

Για εγγραφή στον διαγωνισμό και για πληροφορίες σχετικά με τους κανονισμούς, τις ημερομηνίες, τα βραβεία και τις συμμετοχές οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν τον ιστότοπο του διαγωνισμού στη διεύθυνση: http://esc2020-cyprus.cystat.gov.cy