You are here

Προκλήσεις και εργαλεία για την ασφαλή μετάβαση στην νέα εποχή του ελαστικού εφοδιασμού

22/10/2020 11:25

Ένας τομέας όπου η πανδημία προκάλεσε ιδιαίτερα προβλήματα, ειδικά στο ξεκίνημα, όταν ο αποκλεισμός των συνόρων είχε προκαλέσει χάος, ανατρέποντας κυριολεκτικά σχέδια και προγραμματισμούς, είναι αυτός της εφοδιαστικής αλυσίδας. Ακόμα και σήμερα, αρκετούς μήνες αργότερα, πολλές εταιρίες, εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται από ελλείψεις πρώτων υλών ή εξαρτημάτων, αλλά και έτοιμων πλέον προϊόντων, καθώς τα προβλήματα στη μεταποίηση, τη βιομηχανία και τα δίκτυα διανομής ως ένα βαθμό παραμένουν, με ό,τι σημαίνει αυτό για την οικονομική «υγεία» τους, αλλά και την αντίστοιχη των συνεργατών τους.

Βασική αιτία γι’ αυτές τις ανατροπές είναι το παραδοσιακό, γραμμικό μοντέλο που χρησιμοποιείται στην εφοδιαστική αλυσίδα, όπου κάθε βήμα εξαρτάται από την ολοκλήρωση του προηγούμενου. Οι όποιες ανωμαλίες σε ένα στάδιο μεγεθύνονται και πολλαπλασιάζονται στα επόμενα.

Το δικτυακό μοντέλο

Η εμπειρία που έχει αποκομίσει η SAP από τους πελάτες της σε παγκόσμιο επίπεδο, στους μήνες της πανδημίας, δείχνει ξεκάθαρα πως οργανισμοί και επιχειρήσεις είναι πλέον υποχρεωμένοι να καινοτομήσουν, εγκαταλείποντας το παραδοσιακό, γραμμικό μοντέλο και υιοθετώντας στη θέση του ένα διαφορετικό, συνεργατικό και δυναμικά εξελισσόμενο, για την τροφοδοτική αλυσίδα τους, το οποίο παρέχει πλήρη ορατότητα 360ο στο σύνολο των διαδικασιών της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύει την συνεργασία μεταξύ πελατών-προμηθευτών.

Από τη στιγμή που θα συνδεθούν στο δίκτυο, οι επιχειρήσεις-μέλη του, όχι μόνο αντιλαμβάνονται τάσεις και προβλήματα ακριβώς τη στιγμή που προκύπτουν, αλλά μπορούν παράλληλα να ξεκινήσουν και συνεργασία με νέους εταίρους, να βελτιώσουν τις ταμειακές ροές τους, να ανακαλύψουν νέα κανάλια πωλήσεων και επιχειρηματικές ευκαιρίες, καθώς  και να προβλέψουν απρόβλεπτες καταστάσεις.

Η μετάβαση από την παραδοσιακή τροφοδοτική αλυσίδα στο δικτυακό μοντέλο θα πρέπει, βεβαίως, να ενταχθεί στη συνολική στρατηγική της επιχείρησης, όσον αφορά στον ψηφιακό μετασχηματισμό της. Τα νέα ψηφιακά εργαλεία μπορούν να τη βοηθήσουν να μεγαλώσει με έναν ρυθμό που θα της προσδώσει ανταγωνιστικό πλεονέκτημα, μέσα από τη βελτιστοποίηση των διαδικασιών και την κατάργηση των στεγανών που, σταδιακά, θα φέρουν μείωση του κόστους και θα δημιουργήσουν νέες ευκαιρίες ανάπτυξης.

Στη SAP έχουμε παραδείγματα επιχειρήσεων, όπως αυτό του βιομηχανικού ομίλου Velux, ο οποίος αυτοματοποίησε τα δυο τρίτα των μηνιαίων παραγγελιών του, μετά τον ψηφιακό μετασχηματισμό και τον εκσυγχρονισμό της τροφοδοτικής αλυσίδας του, διασυνδέοντας σε πραγματικο χρόνο τις παραγγελίες με το δίκτυο προμηθευτών και πετυχαίνοντας μεγαλύτερη εξοικονόμηση μέσω της διαδικασίας των στρατηγικών αγορών. Ο όμιλος έχει σήμερα δοσοληψίες με περισσότερους από 200 προμηθευτές, απολαμβάνοντας βελτιωμένες διαδικασίες, μικρότερους χρόνους παράδοσης και σημαντική εξοικονόμηση κόστους.

Η λύση SAP ARIBA Sourcing

Από την άλλη πλευρά, είναι απαραίτητη η υιοθέτηση μιας στρατηγικής προσέγγισης στις διαπραγματεύσεις με τους προμηθευτές, τόσο για την κάλυψη των αναγκών επιχειρήσεων και οργανισμών, όσο και για την επίτευξη αυξημένων εξοικονομήσεων  στις αντίστοιχες προμήθειες. Η άμεση παραγγελία από συγκεκριμένο προμηθευτή συχνά δεν είναι η επιθυμητή λύση, καθώς η διαπραγμάτευση με περισσότερους προσφέρει αφενός πρόσθετες λύσεις, αφετέρου εξοικονόμηση δαπανών.

Σ’ αυτό το πρόβλημα έρχεται να προσφέρει «χείρα βοηθείας» η λύση SAP ARIBA Sourcing, μια πλατφόρμα SaaS ειδικά σχεδιασμένη για οργανισμούς ανεξαρτήτως τομέα, η οποία συνδυάζει τις καλύτερες τεχνικές αναζήτησης και διαπραγμάτευσης βελτιωμένων τιμών, παρέχοντας πρόσβαση στο μεγαλύτερο δίκτυο επιχειρηματικών εταίρων παγκοσμίως (μέλη του περισσότερα από 5 εκατομ. προμηθευτές), προσδίδοντας στους χρήστες της εξωστρέφεια, αλλά και δυνατότητα αναζήτησης νέων επιχειρηματικών ευκαιριών.

Στα βασικά χαρακτηριστικά της περιλαμβάνονται:

  • Στρατηγική Ανάπτυξης, με αναγνώριση ευκαιριών εξοικονόμησης και δημιουργίας των κατάλληλων στρατηγικών εκτέλεσης και διαπραγμάτευσης προμηθειών.
  • Αναζήτηση &Διαπραγμάτευση, με αναγνώριση και αξιολόγηση των κατάλληλων προμηθευτών, διαπραγμάτευση καλύτερων τιμών, ενεργοποίηση συνεργασίας καθ’ όλη την διάρκεια του έργου προμηθειών και προτυποποίηση διαδικασιών.
  • Παρακολούθηση και διαχείριση προμηθευτών και συμφωνιών, για ταχύτερη υλοποίηση των συμβολαίων, ανίχνευση και υλοποίηση δράσεων εξοικονόμησης, καθώς και διαχείριση της απόδοσης των προμηθευτών.

Ως κύρια οφέλη πρέπει να αναφερθούν η άμεση εξοικονόμηση στο πλαίσιο της διαπραγμάτευσης των χρηστών με τους προμηθευτές κατά 8%-14%, η ανακάλυψη νέων προμηθευτών μέσω του ανοιχτού δικτύου Ariba Discovery, η μείωση του κύκλου συμβολαιοποίησης ως και κατά 50% και των διαχειριστικών δαπανών κατά 15%, η ταχύτερη υλοποίηση και ευκολία στη σύνδεση με τρίτα συστήματα, η υποστήριξη σε παγκόσμια κλίμακα, με πολλαπλές γλώσσες και νομίσματα, η σε πραγματικό χρόνο υποστήριξη σε εκδηλώσεις (RFx, e-auction, κτλ.) και τέλος, το μειωμένο κόστος επένδυσης, με δεδομένο ότι πρόκειται για πλατφόρμα Software-as-a-Service.

Του Γεώργιου Μίχαλου, Business Advisor I Digital Supply Chain I Manufacturing