You are here

Προώθηση πράσινης μετάβασης στη ναυτιλιακή βιομηχανία με το έργο Adaptation

17/03/2023 19:27

Την πράσινη μετάβαση στη ναυτιλιακή βιομηχανία προωθεί το έργο Adaptation αναφέρει σε ανακοίνωση του το Κυπριακό Ινστιτούτο για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI).

Το Ινστιτούτο «σε συνεργασία με τις εταιρείες Tototheo Maritime και MarineFields, αρχίζουν το έργο Adaptation, ένα καινοτόμο έργο που αναμένεται να φέρει επανάσταση στον τομέα της ναυτιλίας μειώνοντας τους χρόνους αναμονής ελλιμενισμού των πλοίων ενισχύοντας την αποτελεσματικότητα των θαλάσσιων επιχειρησιακών μεταφορών».

Το έργο Adaptation «χρησιμοποιεί έξυπνα εργαλεία συλλογής δεδομένων και υποστήριξης αποφάσεων για την ελαχιστοποίηση των χρόνων αναμονής της εισερχόμενης κυκλοφορίας στα λιμάνια, περιορίζοντας έτσι την κατανάλωση καυσίμου και μειώνοντας τις εκπομπές ρύπων. Αυτό μεταφράζεται σε ενεργειακή αποδοτικότητα των βιώσιμων μεταφορών, συμβάλλοντας σε ένα πιο πράσινο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία».

Προστίθεται ότι «το έργο παρέχει έναν μηχανισμό υποστήριξης αποφάσεων για έξυπνα λιμάνια, βελτιστοποιώντας τις λύσεις just-in-time και επηρεάζοντας άμεσα τις βιώσιμες μεταφορές, την κατανάλωση καυσίμων και τις εκπομπές.  Το έργο αποτελεί σημαντικό βήμα για ένα πιο πράσινο μέλλον για τη ναυτιλιακή βιομηχανία και καταδεικνύει μια ισχυρή δέσμευση για βιωσιμότητα από την κοινοπραξία του έργου».

Σημειώνεται ότι «το έργο CODEVELOP-GT/0322/0096 (ADAPTATION) χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση - NextGenerationEU, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας και ξεκίνησε επίσημα την 1η Φεβρουαρίου 2023. Η εναρκτήρια εκδήλωση του έργου πραγματοποιήθηκε στα γραφεία διασύνδεσης του CMMI στη Λεμεσό».