You are here

Προτάσεις ΚΕΒΕ για αναζωογόνηση οικονομίας και επίλυση διαρθρωτικών προβλημάτων

16/09/2008 15:22

• Υπόμνημα εισηγήσεων στον Πρόεδρο Χριστόφια
• Ανησυχίες ΚΕΒΕ για πληθωρισμό, ΓΕΣΥ, έργα ανάπτυξης,
Γραφειοκρατία




Σωρεία θεμάτων που απασχολούν τον επιχειρηματικό κόσμο και ευρύτερα την οικονομία, έθεσε το ΚΕΒΕ στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Δημήτρη Χριστόφια.

Στην πρώτη συνάντηση που είχε η Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ με τον κ. Χριστόφια αναφέρθηκε στις τρέχουσες εξελίξεις στην οικονομία, στα μέτρα που πρέπει να ληφθούν καθώς και στα προβλήματα που υπάρχουν σε επιμέρους κλάδους.

Για το θέμα της ευρύτερης οικονομίας, το ΚΕΒΕ ζήτησε μέτρα συγκράτησης του πληθωρισμού και των καταναλωτικών δαπανών του δημοσίου, χωρίς να επηρεάζονται οι αναπτυξιακές δαπάνες.

Το ΚΕΒΕ ζήτησε πρωτοβουλίες για ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας και σωστή λειτουργία των θεσμών για προστασία του ανταγωνισμού.

Ειδική έμφαση έδωσε το ΚΕΒΕ στην υλοποίηση των μεγάλων αναπτυξιακών έργων που έχει ανάγκη η οικονομία. Συγκεκριμένα ζήτησε προώθηση των έργων που αφορούν γήπεδα γκολφ, μαρίνες, συνεδριακά κέντρα, θεματικά πάρκα, αφαλατώσεις για πόσιμο νερό, ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, αστικό οδικό δίκτυο, κλπ.

Το ΚΕΒΕ για ολοκλήρωση των αναπτυξιακών έργων πρότεινε τη μεγαλύτερη εμπλοκή του ιδιωτικού τομέα στη βάση του μοντέλου ΒΟΤ (δημιουργία και διαχείριση από ιδιώτες και μετά μεταβίβαση στο κράτος) και του συστήματος ΡΡΡ (συνεταιρισμός δημόσιου και ιδιωτικού τομέα) με τη χορήγηση σχετικών κινήτρων.

Για το θέμα της μετατροπής της Κύπρου σε Περιφερειακό Επιχειρηματικό Κέντρο και Κέντρο Προσέλκυσης Επενδύσεων, το ΚΕΒΕ αναφέρθηκε στο ρόλο του Επιμελητηρίου που με τους 24 επιχειρηματικούς Συνδέσμους μέλη του οργανώνει αποστολές και σεμινάρια στο εξωτερικό. Το ΚΕΒΕ ζήτησε από την κυβέρνηση να δοθεί έμφαση σε νέους τομείς, όπως είναι η ιδιωτική ιατρική, η ιδιωτική εκπαίδευση, η ναυτιλία και η έρευνα.

Επίσης το ΚΕΒΕ ζήτησε την άμεση λήψη μέτρων για τερματισμό της γραφειοκρατίας στο Τμήμα Εφόρου Εταιρειών, ενώ ζήτησε ενημέρωση για τις συμφωνίες αποφυγής διπλής φορολογίας με χώρες όπως η Ρωσία, Ουκρανία, οι Ινδίες, η Ιταλία, η Ισπανία, κ.ά.



- 2 -


Το ΚΕΒΕ εξέφρασε έντονες ανησυχίες για το Γενικό Σχέδιο Υγείας (ΓΕΣΥ), τονίζοντας ότι το κόστος εφαρμογής του θα ανέλθει πέραν του 1 δις. ευρώ και οι συνεισφορές των Κοινωνικών Εταίρων θα αυξηθούν πέραν του 50%, γεγονός που ανησυχεί. Μάλιστα, το ΚΕΒΕ ζητά πλήρη επανεξέταση του θέματος ΓΕΣΥ. Ακόμα το ΚΕΒΕ ζήτησε να μη προχωρήσουν οι προσλήψεις στο ΓΕΣΥ και τα κρατικά νοσηλευτήρια να προχωρήσουν άμεσα σε ακριβή κοστολόγηση των προσφερομένων υπηρεσιών τους. Βασική προϋπόθεση για αποδοχή του ΓΕΣΥ, ανάφερε το ΚΕΒΕ, είναι η αυτονόμηση των κρατικών νοσηλευτηρίων.

Για το επίκαιρο θέμα των συντάξεων στους ημικρατικούς οργανισμούς, το ΚΕΒΕ τόνισε ότι το αναλογικό κόστος των συντάξεων του ευρύτερου δημόσιου τομέα, έχει φτάσει στο 30-35% σε σχέση με το συνολικό μισθολόγιο.

Όπως αναφέρει το ΚΕΒΕ για το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων, εισηγήθηκε να δημιουργηθεί σταδιακά αποθεματικό για μελλοντική αποπληρωμή του χρέους της κυβέρνησης προς το Ταμείο Κοινωνικών Ασφαλίσεων.

Τέλος το ΚΕΒΕ:

- Ζήτησε απλοποίηση του ρυθμιστικού περιβάλλοντος και των γραφειοκρατικών διαδικασιών στο δημόσιο τομέα (πολεοδομία, κτηματολόγιο, κτηνιατρικές & υγειονομικές υπηρεσίες, Έφορος Εταιρειών, κλπ).

- Για το θέμα της απλοποίησης των διαδικασιών στο δημόσιο τομέα, το ΚΕΒΕ ζήτησε διορισμό αρμοδίου Επιτρόπου στο Προεδρικό Μέγαρο με ευθύνη το συντονισμό όλων των Υπουργείων και Οργανισμών.

- Ζήτησε εισαγωγή ανταγωνιστικών μορφών προσφοράς υπηρεσιών για τα κλειστά επαγγέλματα.

- Έκανε αναφορά στο θέμα του εμπορίου της πράσινης γραμμής και σε τρόπους περαιτέρω ανάπτυξης του.