You are here

Πρόταση CIIM για εξεύρεση των €5.87 δισ. από εσωτερικούς πόρους

21/03/2013 16:08
1. Το ποσό των €5.87 διs θα πρέπει να εξευρεθεί από εσωτερικές πηγές (bail-in), όπως απαιτεί το Eurogroup με συμμετοχή των καταθετών, αλλά και άλλων επενδυτών, επί εθελοντική βάσεως, δηλαδή μέσω της αγοράς με ισχυρά κίνητρα.

2. Αυτό το ποσό θα είναι στη μορφή ιδίων κεφαλαίων με την μετατροπή μέρους των υποχρεώσεων των τραπεζών (καταθέσεων) σε ίδια κεφάλαια (equity), αναγκαία για την ανακεφαλαιοποίηση τους με την συγκατάθεση των καταθετών που θα το επιλέξουν ως μία ελκυστική επένδυση.

3. Αυτό θα γίνει με την έκδοση μετοχών από τις εμπορικές τράπεζες υπό την επίβλεψη της Κεντρικής Τράπεζας τις οποίες θα κληθούν να αγοράσουν οι καταθέτες αλλά και άλλοι επενδυτές.

4. Οι μετοχές αυτές για να είναι ελκυστικές στους καταθέτες και άλλους επενδυτές θα πρέπει να περιέχουν τα ακόλουθα χαρακτηριστικά:

- Οι μετοχές αυτές θα είναι προνομιακές (preferred shares) έναντι άλλων μετοχών (ordinary shares).

- Θα δίνουν ετήσιο επιτόκιο ίσο με αυτό που αποφέρουν οι καταθέσεις σε γραμμάτιο ενός έτος συν ένα περιθώριο επί πλέον της τάξης του 1%. Αυτό το επιτόκιο θα συσσωρεύεται και θα επαναεπενδύεται μαζί με το αρχικό ποσό.

- Οι μετοχές αυτές (η ονομαστική τους αξία, η απόδοση τους και η επαναεπένδυση της θα είναι εγγυημένες από το κράτος με τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

- Για κάθε μετοχή που αγοράζεται θα δίνεται ακόμη μια επιπρόσθετη μετοχή (bonus share, 1:2).

- Το ποσό της επαναεπένδυσης θα δίνεται πίσω στους κατόχους των μετοχών όταν θα αρχίσουν να εισρέουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο.

-Οι μετοχές θα είναι διαπραγματεύσιμες στο χρηματιστήριο. Το upside όφελος ανήκει στους επενδυτές ενώ το downside risk το αναλαμβάνει το κράτος με την εγγύηση της αξίας και της απόδοσης των μετοχών.

- Οι κάτοχοι αυτών των μετοχών θα έχουν την ευκαιρία να τις πωλήσουν πίσω στην τράπεζα στην ονομαστική τους αξία αν το επιθυμούν, όταν θα έρθουν τα έσοδα από το φυσικό αέριο, η να τις κρατήσουν για περεταίρω επανεπένδυση.

5. Οι τράπεζες θα πρέπει να ετοιμάσουν άμεσα βιώσιμα επιχειρηματικά σχέδια για την αναδιοργάνωση κα τον εξορθολογισμό τους που θα πρέπει να εγκριθούν από τους αρμόδιους φορείς ώστε να
γίνουν κερδοφόρες.

6. Θα πρέπει να υπογραφεί άμεσα συνεργασία με το Ισραήλ με ελκυστικά ανταλλάγματα για να υπάρχει η αποτελεσματική ασφάλεια για την εξόρυξη του φυσικού αερίου (έναντι των απειλών της
Τουρκίας).

7. Θα πρέπει επίσης να υπογραφεί το μνημόνιο με την Τρόικα ώστε να εξασφαλισθούν οι πόροι των 10 δις και να παρθούν όλα τα διαρθρωτικά μέτρα που χρειάζονται για εξυγίανση της
Κυπριακής οικονομίας.

Πιστεύουμε ότι η πρόταση αυτή μπορεί να μας βγάλει από το αδιέξοδο που βρισκόμαστε, εξασφαλίζοντας το ποσό των €5.87 δις που χρειαζόμαστε. Ταυτόχρονα με την εθελοντική συνεισφορά των καταθετών, αλλά και άλλων επενδυτών, επιτυγχάνεται σμίκρυνση του τραπεζικού τομέα μεταφέροντας κεφάλαια από καταθέσεις σε μετοχές, διατηρώντας την βιωσιμότητα του δημόσιου χρέους, ενώ την ίδια στιγμή επανακτάται σε κάποιο βαθμό η αξιοπιστία του τραπεζικού συστήματος. Η επιλογή του κουρέματος των καταθέσεων μπορεί να δημιουργήσει αλυσιδωτά προβλήματα στην οικονομία, και ιδιαίτερα θα πληγεί η αξιοπιστία του χρηματοπιστωτικού μας συστήματος.

Πρόταση από CIIM

Θεόδωρος Παναγιώτου – Διευθυντής CIIM – Email: [email protected]

Γιώργος Θεοχαρίδης - Αναπληρωτής Καθηγητής Χρηματοοικονομικών CIIM

Email: [email protected]