You are here

Πρώτη συνάντηση για το Δίκτυο Συνεργασίας του Έργου MEDISKIN, στο οποίο συμμετέχει και το ΤΕΠΑΚ

13/05/2022 15:51

Την 1η ετήσια του συνάντηση πραγματοποίησε το Δίκτυο Συνεργασίας του Έργου MEDISKIN, στο οποίο συμμετέχει και το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ).

Στη συνάντηση, η οποία έλαβε χώρα στις 4 Μαΐου 2022, στην Αίθουσα Συγκλήτου του ΤΕΠΑΚ, δόθηκε η ευκαιρία στους εταίρους του έργου να ενημερώσουν και να ενημερωθούν για τις εργασίες που διενεργήθηκαν κατά τη διάρκεια του 1ου έτους του έργου από όλους τους συνεργαζόμενους φορείς, καθώς και τα διάφορα θέματα που προέκυψαν κατά την εκτέλεση των δραστηριοτήτων του έργου. Κατά τη συνάντηση δόθηκε η ευκαιρία επίσης σε όλα τα μέρη να συζητήσουν και να συντονίσουν τις προβλεπόμενες από το έργο εργασίες τους ενόψει του 2ου έτους.

Το έργο MEDISKIN, με χρηματοδότηση ύψους μισού εκατομμυρίου ευρώ, συγκεντρώνει μια ομάδα πρωτοπόρων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και κορυφαίων ερευνητικών και κλινικών ιδρυμάτων στην Κύπρο η οποία επιδιώκει την ανάπτυξη καινοτόμων δερματολογικών προϊόντων ειδικά για ασθενείς με καρκίνο.

Αν και οι σύγχρονες θεραπείες οδηγούν σε υψηλότερα ποσοστά επιβίωσης και βελτιωμένη ποιότητα ζωής για τους καρκινοπαθείς, οι σοβαρές επιπλοκές τους αποτελούν συχνά μείζον πρόβλημα στην αντιμετώπιση της ασθένειας. Οι δερματολογικές παρενέργειες όπως ο ερεθισμός του δέρματος, οι αλλαγές στα μαλλιά, το ερύθημα, οι δερματικές λοιμώξεις και το ξηρό δέρμα, είναι επιπλοκές που επηρεάζουν αρνητικά τη σωματική, συναισθηματική και κοινωνική ευημερία των ασθενών. Εάν αφεθούν χωρίς αντιμετώπιση, τέτοιες παρενέργειες συχνά οδηγούν σε μη συμμόρφωση ή καθυστέρηση στην λήψη της προβλεπόμενης αντικαρκινικής αγωγής, η οποία με τη σειρά της μπορεί να επηρεάσει αρνητικά την κλινική έκβαση της ασθένειας. Έτσι, η ορθή διαχείριση των δερματολογικών παρενεργειών και τοξικοτήτων που σχετίζονται με τη θεραπεία του καρκίνου είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία της ίδιας της θεραπείας. Ωστόσο, οι διαθέσιμες επιλογές στην αγορά για τη διαχείριση της φροντίδας του δέρματος σε ογκολογικούς ασθενείς που υποβάλλονται σε θεραπεία εξακολουθούν να είναι αρκετά περιορισμένες ενώ υπάρχει αυξημένη ζήτηση για προϊόντα ειδικά για τους ασθενείς που ενδέχεται να υποφέρουν από σοβαρές δερματικές παρενέργειες.

Η διεπιστημονική ομάδα του έργου, με σημαντικούς πόρους και τεχνογνωσία σε καινοτόμα βιοϋλικά και θεραπευτικά βότανα στους τομείς της ογκολογίας και της δερματολογίας, θα συνεργαστεί στα πλαίσια του έργου για την ανάπτυξη προϊόντων (dermaceuticals) βασισμένα σε ιατρικό κολλαγόνο, το οποίο σε συνδυασμό με φυτικά εκχυλίσματα, είναι ειδικά σχεδιασμένο για να ανακουφίσει τα προβλήματα του δέρματος και να βοηθήσει στην επούλωση πληγών και εγκαυμάτων.

Η RSL Revolutionary Labs Ltd, υπό τη Δρ Μαριάννα Προκόπη, συντονίζει το έργο MEDISKIN το οποίο συγχρηματοδοτείται από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας (ΤΑΑ) της Ευρωπαϊκής Ένωσης και την Κυπριακή Δημοκρατία, μέσω του Ιδρύματος Έρευνας και Καινοτομίας (ΙδΕΚ) και του Προγράμματος “RESTART 2016-2020” για Έρευνα, Τεχνολογική Ανάπτυξη και Καινοτομία. Το έργο, το οποίο έχει συνολικό προϋπολογισμό €498,505 και διάρκεια 24 μηνών, εμπίπτει στα προγράμματα «Ανάπτυξη Διεθνώς Ανταγωνιστικών Καινοτόμων Προϊόντων και Υπηρεσιών από STARTUPs (Seed)» (SEED/0719/0200) και ξεκίνησε επίσημα τις εργασίες του την 1η Ιουνίου 2021.

Πέραν της RSL, στο Δίκτυο Συνεργαζόμενων Φορέων για υλοποίηση του έργου συμμετέχουν επίσης η εταιρεία Promed Bioscience Ltd, υπεύθυνη για την ανάπτυξη του καινοτόμου ιατρικού κολλαγόνου,  η κυπριακή εταιρεία βιοτεχνολογίας Theramir Ltd, υπεύθυνη για την in vitro αξιολόγηση του σκευάσματος, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου με την ερευνητική ομάδα BioLISYS του Καθ. Ανδρέα Αναγιωτού καθώς και την ερευνητική ομάδα του Καθ. Άγγελου Κασσιανού και το Γερμανικό Ογκολογικό Κέντρο μέσω του Δρ. Κωνσταντίνου Φερεντίνου και του Δρ. Κωνσταντίνου Ζαμπόγλου.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν εκ μέρους της RSL Revolutionary Labs Ltd η Δρ Μαριάννα Προκόπη (Επιστημονική Υπεύθυνη Έργου), η Δρ Άννα Χριστοφίνη, ο Γιώργος Ιουλιανός (Συντονιστής Έργου), η Δέσποινα Ξαπόλυτου, η Μαριλένα Παλάζη και η Κρίστη Ρόδη, εκ μέρους της Promed Bioscience Ltd η Δήμητρα Wiedl, εκ μέρους της Theramir Ltd ο Δρ Κώστας Πιτσιλλίδης και η Άννα Κατσιολούδη, εκ μέρους του Γερμανικού Ογκολογικού Κέντρου ο Δρ Κωνσταντίνος Φερεντίνος, ο Δρ Κωνσταντίνος Ζαμπόγλου και ο Δρ Κρίστης Βέβης, και εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ ο Δρ Κωνσταντίνος Καπνίσης, ο Δρ Άγγελος Κασσιανός, η Δέσποινα Κοκκινίδου και η Ζένια Ξένου.

Για περισσότερες πληροφορίες σχετικά με το Έργο MEDISKIN μπορείτε να απευθυνθείτε στον Συντονιστή του Έργου, κο Γιώργο Ιουλιανό ([email protected]) καθώς και στην Επιστημονικά Υπεύθυνη του Έργου, Δρ Μαριάννα Προκόπη ([email protected]).