You are here

Το πρώτο Φεστιβάλ Μπύρας

10/05/2010 15:11
Διοργανώνεται φέτος στη Λευκωσία 12-16 Μαΐου, στο πλαίσιο της 35ης Διεθνούς Έκθεσης Κύπρου, το 1ο Φεστιβάλ Μπύρας. Το Φεστιβάλ συνδιοργανώνουν η Αρχή Κρατικών Εκθέσεων, το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Λευκωσίας (ΕΒΕΛ) και η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας.

Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε σήμερα στο πλαίσιο δημοσιογραφικής διάσκεψης στο ΚΕΒΕ, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων Λοΐζος Κωνσταντίνου, στο Φεστιβάλ αναμένεται να συμμετέχουν οι εταιρείες ΚΕΟ, Photos Photiades, Desras και Savero, οι οποίες και θα παρουσιάσουν τις draught μπύρες KEO, Heineken, Beck’s, Carlsberg, Leon, Guiness, Stella Artois, Hoegaarden, Hellas Pils, Cafrey’s Paulaner και Pilsner.

Το 1ο Φεστιβάλ Μπύρας θα πραγματοποιηθεί σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο πλησίον της Βόρειας Εισόδου της Κρατικής Έκθεσης και τα εγκαίνια του θα τελέσουν ο υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Αντώνης Πασχαλίδης και η Δήμαρχος Λευκωσίας Ελένη Μαύρου, την Τετάρτη 12 Μαΐου στις 19:30.

Όπως δήλωσε ο κ. Κωνσταντίνου, σκοπός είναι η καθιέρωση του ως ετήσιου θεσμού.

«Στόχος η ανάδειξη του Φεστιβάλ Μπύρας και η καθιέρωση του στα πολιτιστικά δρώμενα της Λευκωσίας, αλλά και του τόπου μας ευρύτερα», είπε.

Ανέφερε ακόμη πως στο χώρο του Φεστιβάλ καθημερινά, σε ειδική εξέδρα, μουσικά σχήματα καθώς και επαγγελματίες DJs θα παρουσιάσουν ένα πλούσιο καλλιτεχνικό πρόγραμμα.

Συγκεκριμένα, την Τετάρτη 12 Μαΐου θα εμφανιστεί το διάσημο συγκρότημα τζαζ Chris Bayras από τη Νέα Υόρκη, την Πέμπτη 13 Μαΐου το συγκρότημα Golden Sounds, την Παρασκευή 14 Μαΐου οι Drifters και ο βραβευμένος με Grammy ραδιοφωνικός παραγωγός Νίκος Γκαραβέλας.Το πρόγραμμα θα κλείσει την Κυριακή 16 Μαΐου με συναυλία του γνωστού τραγουδιστή Μιλτιάδη Πασχαλίδη.

Ο κ. Κωνσταντίνου επεσήμανε πως ένας από τους σκοπούς του Φεστιβάλ είναι η κατανάλωση μπύρας με μέτρο και υπευθυνότητα, για αυτό και σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και την Τροχαία θα διενεργείται στο χώρο του Φεστιβάλ «φιλικό αλκοτέστ|, όπου ο οδηγός της παρέας που δεν θα καταναλώσει αλκοόλ θα παίρνει ένα συμβολικό δώρο, προσφορά των εταιρειών που συμμετέχουν στο Φεστιβάλ.

Ανέφερε, τέλος, πως ο ΚΟΤ έχει διαθέσει λεωφορεία για δωρεάν μετακίνηση τουριστών από και προς το Φεστιβάλ.

Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με η συμβολή του ΚΟΤ στο Φεστιβάλ, ο Πρόεδρος ΕΒΕΛ Χριστόδουλος Αγκαστινιώτης είπε ότι οι συνδιοργανωτές της εκδήλωσης δηλώνουν «δυσαρεστημένοι και απογοητευμένοι» από τον ΚΟΤ.

«Περιμέναμε ότι σε μια τέτοια εκδήλωση θα υπήρχε μια σημαντική χορηγία από τον ΚΟΤ, όπως ακριβώς γίνεται και για τη γιορτή του κρασιού στη Λεμεσό» δήλωσε, προσθέτοντας πως παρά τις προσπάθειες των συνδιοργανωτών και παρά τις αρχικές προφορικές υποσχέσεις του ΚΟΤ, «τελικά η συνεισφορά του ΚΟΤ σε αυτή την εκδήλωση περιορίζεται στην παροχή λεωφορείων».

«Θεωρούμε αυτό το γεγονός πολύ λυπηρό και θα επανέλθουμε στον ΚΟΤ για μια πιο ουσιαστική χορηγία στο μέλλον», πρόσθεσε.

Απαντώντας στην ίδια ερώτηση, ο Πρόεδρος της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων εξέφρασε την πεποίθηση ότι «ο ΚΟΤ θα επανεξετάσει τη θέση του και θα αγκαλιάσει το Φεστιβάλ με περισσότερη θέρμη», καθώς, όπως πρόσθεσε, «και οι ίδιοι (ο ΚΟΤ) αντιλαμβάνονται ότι τέτοιες εκδηλώσεις συμβάλλουν περισσότερο στην ανάπτυξη της τουριστικής μας δραστηριότητας, ιδιαίτερα στη Λευκωσία που το έχει και ανάγκη».

Στα όσα ανέφεραν αναφορικά με τη συμβολή του ΚΟΤ στο Φεστιβάλ οι κ. Αγκαστινιώτης και Κωνσταντίνου, απάντησε ο Τουριστικός Λειτουργός Α’ του ΚΟΤ Βάκης Λοϊζίδης, ο οποίος δήλωσε, ότι ο ΚΟΤ στηρίζει όλες τις εταιρείες τουριστικής ανάπτυξης με το ποσό των €50.000 για τη διοργάνωση εκδηλώσεων, σημειώνοντας πως ο ΚΟΤ δεν έχει καμία ένσταση όπως χρησιμοποιηθεί μέρος αυτού του ποσού που διατίθεται στην Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Περιφέρειας Λευκωσίας και για το Φεστιβάλ Μπύρας.

Διευκρίνισε, ωστόσο, πως καθώς το Φεστιβάλ Μπύρας διοργανώνεται από ένα ημικρατικό οργανισμό (την Αρχή Κρατικών Εκθέσεων), «δεν μπορεί ημικρατικός οργανισμός να στηρίζει τον άλλο, από τη στιγμή που τα έσοδα τόσο του ΚΟΤ όσο και της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων προέρχονται από δημόσιους πόρους».