You are here

Πρωτοσέλιδο στο Upstream η πρόταση της Energean για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρο

20/09/2019 12:38

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για την πρόταση που έχει υποβάλει η Energean για εισαγωγή φυσικού αερίου στην Κύπρου μέσω αγωγού από το FPSO "Energean Power" που θα λειτουργεί από το πρώτο τρίμηνο του 2021 στην ΑΟΖ του Ισραήλ έδειξε το Upstream, το αγγλόφωνο ΜΜΕ που θεωρείται διεθνώς η "ναυαρχίδα" για τον τομέα της Έρευνας και Ανάπτυξης Υδρογονανθράκων.

Το άρθρο με τίτλο "H Energean εμπλουτίζει τα σχέδια για αγωγό αερίου" ("Energean fleshes out plans for gas pipeline") δημοσιεύεται στην έντυπη εβδομαδιαία έκδοση του Upstream ενώ αναρτήθηκε και στην ιστοσελίδα Upstream online, όπου μάλιστα ήταν για αρκετές ώρες πρώτο θέμα την προηγούμενη Πέμπτη. Συνολικά το άρθρο έχει ως αντικείμενο την τελευταία παρουσίαση της Energean προς τους χρηματιστηριακούς αναλυτές, με αφορμή τα αποτελέσματα του πρώτου εξαμήνου για φέτος και, εκτός του τίτλου, περίπου το μισό από αυτό είναι αφιερωμένο στο κυπριακό project της εταιρείας.

Ο δημοσιογράφος Iain Essau αναφέρεται σε δηλώσεις του Μαθιού Ρήγα, Διευθύνοντος Συμβούλου της Energean, κατά τις οποίες η εταιρεία είναι δεσμευμένη στην διαδικασία υποβολής για τη λήψη της σχετικής άδειας από τις κυπριακές αρχές. Με βάση τα όσα δήλωσε ο κ. Ρήγας, το κόστος θα είναι 300 ως 350 εκατ. δολάρια (θα αναληφθεί από την Energean, όπως έχει ειπωθεί σχετικά), ενώ η μεταφορική ικανότητα του μήκους περίπου 200 χιλιομέτρων αγωγού θα είναι της τάξης των 1 -1,2 δισεκ. κυβικών μέτρων ετησίως, Επιπλέον, γίνονται αναφορές με τη συνεργασία της εταιρείας αλλά και με την PEK, η οποία διαθέτει άδεια για σταθμό ηλεκτροπαραγωγής με την χρήση φυσικού αερίου στην Κύπρο, ενώ γίνεται λόγος και για ενδιαφέρον και άλλων ιδιωτών του χώρου για το project.