You are here

Πρωτοβουλία επιμελητηρίων Αυστραλίας για ώθηση εμπορικών σχέσεων με Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο

26/03/2019 10:37

Σχέδιο δράσης για να δοθεί ώθηση στο εμπόριο και στις επενδύσεις σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο καταρτίζουν τοπικά επιμελητήρια της διασποράς στην Αυστραλία και όπως δήλωσε ο Επίτροπος Προεδρίας Φώτης Φωτίου, οι δράσεις αυτές θα συζητηθούν και με αρμοδίους των τριών χωρών.

Ο κ. Φωτίου, η Αιγύπτια Υπουργός Μετανάστευσης και Αποδήμων Ναμπίλα Μακράμ και ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Τέρενς Κουίκ, οι οποίοι βρίσκονται στην Αυστραλία στο πλαίσιο του προγράμματος «Νοστος ΙΙΙ», εξέδωσαν και κοινή δήλωση, στην οποία επισημαίνουν τον ρόλο της διασποράς της Αυστραλίας στην ανάπτυξη εμπορικών σχέσεων.

Στη δήλωση, οι τρεις αξιωματούχοι επαναβεβαιώνουν «τη δέσμευση των Κυβερνήσεών τους να στηρίξουν τους επιχειρηματίες της διασποράς, στις προσπάθειές τους να προωθήσουν εμπορικές και επιχειρηματικές πρωτοβουλίες».

Αναφέρεται επίσης ότι σκοπός του προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ» είναι να φέρει κοντά τη διασπορά Αιγύπτου, Κύπρου και Ελλάδας, δημιουργώντας ισχυρούς δεσμούς μεταξύ τους, καθώς και με τις αντίστοιχες χώρες.

Στόχος, αναφέρεται, είναι η ενθάρρυνση της νεολαίας για τη διαφύλαξη και διάδοση της κληρονομιάς και του πολιτισμού, ενώ όσον αφορά το εμπόριο και τις επενδύσεις, σημειώνεται ότι αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο ενίσχυσης των διπλωματικών και επιχειρηματικών σχέσεων μεταξύ των τριών χωρών και της Αυστραλίας.

Στο πλαίσιο του «Νόστος ΙΙΙ» πραγματοποιήθηκαν στη Μελβούρνη δύο συζητήσεις στρογγυλής τραπέζης, τη Δευτέρα με φορείς της νεολαίας και σήμερα, Τρίτη με επιχειρηματίες.

Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Φωτίου είπε ότι σε επιχειρηματικό επίπεδο «υπάρχει ξεκάθαρα μια πρωτοβουλία των τριών επιμελητηρίων της διασποράς στη Μελβούρνη να συνεργαστούν μαζί και να δημιουργήσουν έναν μηχανισμό που θα τα συντονίζει».

Τα επιμελητήρια, συνέχισε, θα καταρτίσουν σχέδιο δράσης, το οποίο θα συζητηθεί με τα αντίστοιχα επιμελητήρια σε Κύπρο, Ελλάδα και Αίγυπτο, καθώς και με τα αρμόδια Υπουργεία και υπηρεσίες.

Η προσπάθεια, σύμφωνα με τον Επίτροπο Προεδρίας, είναι να ενώσουν δυνάμεις ώστε «να αναπτυχθεί περαιτέρω το εμπόριο και οι επενδύσεις μεταξύ των τριών χωρών και της Αυστραλίας».

Ακόμη, ο κ. Φωτίου είπε ότι οι φορείς της νεολαίας κατέληξαν επίσης σε σχέδιο δράσης με έμφαση στον πολιτισμό και την ιστορία των τριών χωρών, ώστε από κοινού να εξερευνήσουν τρόπους προβολής τους στην Αυστραλία. Παράλληλα, αποφασίστηκε να επισκεφτούν το καλοκαίρι τις τρεις χώρες για να μάθουν περισσότερα πράγματα για την ιστορία και τον πολιτισμό κάθε χώρας, ενώ οι νέοι ανέλαβαν πρωτοβουλία και για την κλιματική αλλαγή.

Οι εκδηλώσεις του προγράμματος «Νόστος ΙΙΙ» ολοκληρώνονται σήμερα με μια συνάντηση με Αιγυπτιώτες Έλληνες και Κύπριους που κατοικούν στην Αυστραλία.

Κατά την παραμονή τους στην Αυστραλία, οι Φωτίου, Κουίκ και Μακράμ είχαν συνάντηση με τον Πρωθυπουργό της Πολιτείας της Βικτώριας Ντάνιελ Άντριους, Υπουργούς αλλά και βουλευτές, πολλοί εκ των οποίων ελληνικής καταγωγής, με τον κ. Φωτίου να λέει ότι οι Αυστραλοί αξιωματούχοι έδειξαν τεράστιο ενδιαφέρον για την πρωτοβουλία των τριών χωρών για τη διασπορά.

Ο κ. Φωτίου είπε επίσης ότι ο κ. Άντριους ζήτησε ο ίδιος να ενημερωθεί για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και τα θέματα ενέργειας και φυσικού αερίου στην περιοχή.

Κατά την παρουσία του στην Αυστραλία, ο Επίτροπος Προεδρίας εκπροσώπησε την Κυπριακή Δημοκρατία στους εορτασμούς για τις εθνικές επετείους στην Αδελαΐδα και στην Μελβούρνη.