You are here

Πρωτοβουλία του ΚΕΒΕ για ίδρυση Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων

02/07/2008 15:01
Ενημέρωση επιχειρηματιών του κλάδου από ιρλανδό ειδικό

Συγκεκριμένες πρωτοβουλίες αναλαμβάνει το ΚΕΒΕ με στόχο την ίδρυση και στην Κύπρο Ανεξάρτητης Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων στα πρότυπα παρόμοιων θεσμών που ήδη λειτουργούν σε αναπτυγμένες χώρες μέλη της Ευρωπαϊκής ΄Ενωσης. Ρόλος της Αρχής είναι να επιλαμβάνεται και να αντιμετωπίζει αποτελεσματικά έκτακτα περιστατικά που αφορούν την ασφάλεια των τροφίμων, ώστε να προλαμβάνεται η πιθανή παραπληροφόρηση, που δημιουργεί αχρείαστο πανικό στην αγορά με δυσμενή επακόλουθα τόσο για τις επιχειρήσεις τροφίμων όσο και για τους καταναλωτές.

Η πρωτοβουλία αυτή του ΚΕΒΕ εντάσσεται στα πλαίσια των ενεργειών του να καταδείξει ότι οι επιχειρήσεις αγωνιούν και ενδιαφέρονται στον ίδιο βαθμό με το κράτος και τους καταναλωτές για θέματα που αφορούν την ποιότητα των προϊόντων που διακινούν και ότι δεν έχουν τίποτα να φοβηθούν από την ίδρυση των κατάλληλων μηχανισμών στον ζωτικότατο αυτό τομέα. Για το ΚΕΒΕ και τις εμπλεκόμενες Επιχειρήσεις η ύπαρξη αυτών των θεσμών θεωρείται επιβεβλημένη ενέργεια η οποία πρέπει να προωθηθεί άμεσα.

Στα πλαίσια αυτά εντάσσεται η πρόσκληση του ΚΕΒΕ προς τον Raymond Ellard, Διευθυντή στην Ιρλανδική Αρχή Ασφάλειας Τροφίμων, ο οποίος θα έλθει για να παρουσιάσει σε ειδική διοργάνωση στο ΚΕΒΕ το Ιρλανδικό μοντέλο της Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Ο Ιρλανδός ειδικός έχει πλούσιες εμπειρίες και ενδελεχή γνώση του θέματος, τόσο από την εμπλοκή του στη χώρα του όσο και από δραστηριότητες του από δραστηριότητες του στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Με την παρουσίαση του θα αναφερθεί στο ιστορικό της ίδρυσης της Ιρλανδικής Αρχής, στο ρόλο και τις λειτουργίες της, τα προγράμματα της Ιρλανδίας για τον έλεγχο τροφίμων όπως και τις κοινοτικές τακτικές και τις προοπτικές ευρύτερης συνεργασίας στο Ευρωπαϊκό επίπεδο. Ο κ. Ellard θα αναφερθεί και σε προτεινόμενες επιλογές για την Κύπρο.

Η διοργάνωση παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τους βιομήχανους και τους εισαγωγείς τροφίμων και ποτών όπως και γενικότερα για όλους τους επιχειρηματίες και τους εισαγωγείς που εμπλέκονται άμεσα ή έμμεσα με τον τομέα (προμηθευτές πρώτων υλών, χημεία αναλύσεων κλπ) οι οποίοι θα έχουν την ευκαιρία να ενημερωθούν σφαιρικά και να υποβάλουν στη συνέχεια τις ερωτήσεις τους. Τα αποτελέσματα της συζήτησης θα αξιοποιηθούν από το ΚΕΒΕ για την υποβολή των ολοκληρωμένων θέσεων του προς την Κυβέρνηση για την ίδρυση μιας αποτελεσματικής Αρχής Ασφάλειας Τροφίμων.

Η εκδήλωση θα γίνει την Πέμπτη 10 Ιουλίου στις 3:30 μ.μ. στον 7ον όροφο του Μεγάρου του ΚΕΒΕ. ΄Ηδη με εγκύκλιο του προς τους Βιομηχάνους και Εισαγωγείς Τροφίμων και Ποτών το ΚΕΒΕ τους ενημερώνει για τη διοργάνωση και τους προτρέπει να την αξιοποιήσουν.