You are here

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ προς απόφοιτους/τες: Επενδύστε στην επιστημονική γνώση και προσπαθήστε να αλλάξετε τον κόσμο

24/06/2022 15:35

Να επενδύσουν στις επιστημονικές γνώσεις που έχουν αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών τους για να δημιουργήσουν τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας, προέτρεψε τους απόφοιτους και τις απόφοιτες του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου(ΤΕΠΑΚ), ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Στην ομιλία του στις τελετές αποφοίτησης του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης αναφέρθηκε στους φοιτητές και φοιτήτριες του ΤΕΠΑΚ «που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο», ενώ απευθυνόμενος προς τους απόφοιτους και τις απόφοιτες των Σχολών του ΤΕΠΑΚ, τους κάλεσε πάντα να θέτουν υψηλούς στόχους, να επιζητούν την πρόοδο και να έχουν πάντα ως κινητήρια δύναμη, σε ό,τι κάνουν, τον συνάνθρωπο τους, ειδικά αυτούς που είναι στο περιθώριο ή χρειάζονται τη βοήθεια τους

«Το ταξίδι προς την Ιθάκη φυσικά δεν θα είναι εύκολο, οι Κύκλωπες, οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη περιμένουν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια σας για αλλαγή και πρόοδο. Να θυμάστε πάντα ότι ο φθόνος, το ψέμα και ο ψίθυρος δεν πολεμιούνται με τα ίδια όπλα, πολεμιούνται με το έργο σας. Να είστε ασταμάτητοι και ασταμάτητες!», καταλήγει ο Παναγιώτης Ζαφείρης στην ομιλία του.

Ακολουθεί αυτούσια η ομιλία του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ:

Αγαπητοί προσκεκλημένοι,

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

Αγαπητές και αγαπητοί συνάδελφοι,

Φίλες και φίλοι,

• Με ιδιαίτερη χαρά σας καλωσορίζω στην αποψινή τελετή αποφοίτησης του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου.

• Αγαπητοί απόφοιτοι είμαστε σήμερα εδώ για να επιβραβεύσουμε τις προσπάθειες και να γιορτάσουμε το μεγάλο επίτευγμά σας.

Θα μπορούσα απόψε να σας μιλήσω για το νέο, το τολμηρό και εξωστρεφές Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου που δημιουργούμε.

• Για τις συνεχείς προσπάθειες ανάπτυξης μας με νέες σχολές, τμήματα και προγράμματα σπουδών, τις εκπαιδευτικές και ερευνητικές μας επιτυχίες.

• Τη δημιουργική συμμετοχή μας για τη δημιουργία ενός από τα πανεπιστήμια του μέλλοντος μέσα από κοινοπραξίες ευρωπαϊκών πανεπιστημίων.

• Για την ψηφιακή μεταρρύθμιση που επιδιώκουμε.

Απόψε αντί για αυτά θα σας μιλήσω για αυτούς που προσπαθούν να αλλάξουν τον κόσμο. 

Απόψε θα σας μιλήσω για τον Γιώργο και τον Daniel.

Ο Γιώργος Παναγιώτου είναι φοιτητής μας στο Τμήμα Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου.

• Από πολύ μικρή ηλικία βίωσε το αίσθημα της απώλειας και της αδικίας με την απώλεια της μικρής αδερφής του και τη διάγνωσή του ίδιου με μυϊκή δυστροφία.

• Μεγαλώνοντας σαν Άτομο με Αναπηρίες, βλέπει και νιώθει την αδιαφορία της κοινωνίας και την άδικη αντιμετώπιση ανθρώπων με διαφορετικότητα.

• Ωθούμενος από τα προβλήματα αυτά αποφασίζει να δυναμώσει τη φωνή του και να γίνει μέρος της προσπάθειας για αλλαγή της κοινωνίας. 

• Στο πρώτο του βιβλίο, με τίτλο  «Ένας αλλιώτικος Οδυσσέας», καταγράφει βιώματα, συναισθήματά, σκέψεις και προβληματισμούς που εκπορεύονται μέσα από τη δική του διαδρομή, μια διαδρομή πόνου και ελπίδας, μια ιστορία εμποδίων, πίστης και προσπάθειας.

• Ο Γιώργος είναι πρότυπο ψυχικής δύναμης και παράδειγμα θετικής στάσης ζωής. Αυτός είναι ο Γιώργος μας.

Ο Daniel Barasa με καταγωγή από την Ουγκάντα, φτάνει στην Κύπρο ως υπότροφος της εκκλησίας και  του Πανεπιστημίου μας, μαθαίνει ελληνικά και εντάσσεται στη φοιτητική κοινότητα του Πανεπιστημίου μας ως φοιτητής στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων.

• Εκπροσωπεί το ΤΕΠΑΚ σε σειρά αθλητικών διοργανώσεων όπου πετυχαίνει να διακριθεί. Η αγάπη του για το τρέξιμο αποτελεί την έμπνευση του για τη δημιουργία ομάδων νέων στην Κύπρο και στη γενέτειρα του, που  συνδυάζουν τον αθλητισμό με πράξεις που έχουν όφελος στην τοπική κοινωνία. 

• Δημιουργεί το Ίδρυμα δρομέων Ευ-Ζήν Ουγκάντας και παράλληλα αναλαμβάνει πρωτοβουλίες  και γίνεται η φωνή των αδυνάτων.

• Βοηθά άτομα με μεταναστευτική βιογραφία να ενσωματωθούν στην κυπριακή κοινωνία.  

• Η προσπάθεια του για ενεργοποίηση και ευαισθητοποίηση νεών ανθρώπων, εντός και εκτός Πανεπιστημίου, στην Κύπρο και στην Ουγκάντα, είναι άξια θαυμασμού. Αυτός είναι ο Daniel μας.

Όμως η φοιτητική μας κοινότητα δεν είναι μόνο ο Γιώργος και ο Daniel. 

• Είναι και η Μαρία Μαραγκού που συμμετέχει σε εθελοντικές Οργανώσεις προσφέροντας απλόχερα τις γνώσεις της στον τομέα της νοσηλευτικής για να βοηθήσει και να στηρίξει συνανθρώπους μας που έχουν ανάγκη. 

• Είναι και η Ιωάννα Σταμέλου που αφιλοκερδώς προσφέρει υπηρεσίες λογοθεραπείας σε δεκάδες ενήλικα άτομα και παιδιά.

• Είναι και η Άννα Χατζηιωάννου που με τη δράση της επιχειρεί να μειώσει τις ανισότητες στην πρόσβαση σε υπηρεσίες ψυχικής υγείας και να ευαισθητοποιήσει  για θέματα αποστιγματισμού των ψυχικά νοσούντων.

• Είναι και ο Φιλιππος Εμπεδοκλής που με την ενεργή ενασχόληση του με τα κοινά αποτελεί σημαντικό παράδειγμα για ενδυνάμωση και προώθηση της συμμετοχής των νέων ανθρώπων στη δημόσια ζωή.

• Είναι και ο Χρίστος Ματθαίου που γίνεται δότης μυελού των οστών χαρίζοντας ζωή και ελπίδα σε έναν συνάνθρωπό μας.

Η φοιτητική μας κοινότητα και η κοινότητα των αποφοίτων μας είναι και ο καθένας και η καθεμιά από σας αγαπητοί φοιτητές και απόφοιτοι μας που ο καθένας και η καθεμία σας με το δικό σας τρόπο και πράξεις αλλάζεται καθημερινά τον κόσμο.

Αγαπητές και αγαπητοί απόφοιτοι,

• Επενδύστε στις επιστημονικές γνώσεις που έχετε αποκτήσει κατά την διάρκεια των σπουδών σας για να δημιουργήσετε τις μικρές και μεγάλες αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία μας.

• Πάντα να θέτετε υψηλούς στόχους, να επιζητάτε την πρόοδο και να έχετε πάντα σαν κινητήρια δύναμη σε ότι κάνετε τον συνάνθρωπο σας, ειδικά αυτούς που είναι στο περιθώριο ή χρειάζονται την βοήθεια σας.

• Το ταξίδι προς την Ιθάκη φυσικά δεν θα είναι εύκολο, οι Κύκλωπες, οι Σειρήνες, η Σκύλλα και η Χάρυβδη περιμένουν να σταματήσουν κάθε προσπάθεια σας για αλλαγή και πρόοδο.

• Να θυμάστε πάντα ότι ο φθόνος, το ψέμα και ο ψίθυρος δεν πολεμιούνται με τα ίδια όπλα, πολεμιούνται με το έργο σας.

Να είστε ασταμάτητοι και ασταμάτητες!

Σας συγχαίρω και σας εύχομαι καλή συνέχεια στην επαγγελματική και την προσωπική σας ζωή!      

Το δυνατό σας χειροκρότημα ας απευθύνεται στον κάθε ένα και στην κάθε μια σας ξεχωριστά, στους γονείς και τα αγαπημένα σας πρόσωπα που πίστεψαν και πιστεύουν ότι μπορείτε  να αλλάξετε το κόσμο.