You are here

Πρύτανης ΤΕΠΑΚ: «Σήμερα κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την περαιτέρω ανάπτυξη του Πανεπιστημίου μας»

04/08/2021 14:26

Δημιουργία Σχολής Τουρισμού και νέων Ακαδημαϊκών Τμημάτων

Στη δημιουργία Σχολής Τουρισμού και νέων ακαδημαϊκών Τμημάτων, προχωρεί το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), ως αποτέλεσμα και του Πρωτοκόλλου Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας, το οποίο προνοεί την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου (ΑΞΙΚ) στο ΤΕΠΑΚ.

Σε γραπτό μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα, αμέσως μετά την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης κάνει λόγο για «ένα πολύ μεγάλο βήμα» προς την περαιτέρω ανάπτυξη τού Πανεπιστημίου και τη διασύνδεσή του με κρίσιμους τομείς της εθνικής Οικονομίας, με  ευρύτερο θετικό αντίκτυπο στην Πανεπιστημιακή Εκπαίδευση της Κύπρου, γεγονός που επιβεβαιώνει, όπως αναφέρει, «το σημαντικό ρόλο του Πανεπιστημίου μας ως ένας δυναμικός αναπτυξιακός φορέας της κυπριακής κοινωνίας και ένας έγκυρος και αξιόπιστος εταίρος της κυπριακής Πολιτείας».

«Συμφωνήσαμε με την Κυβέρνηση τη δημιουργία της νέας Σχολής Τουρισμού, η οποία θα περιλαμβάνει το Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, ένα νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα. Συμφωνήσαμε παράλληλα τη δημιουργία ενός νέου Ακαδημαϊκού Τμήματος Ναυτιλιακών στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας», αναφέρει στο μήνυμά του ο Πρύτανης Ζαφείρης.

«Για την ίδρυση της νέας Σχολής και των νέων μας Ακαδημαϊκών Τμημάτων πρέπει να εργαστούμε στο πλαίσιο των θεσμικών διαδικασιών, με σοβαρότητα αλλά και με αποφασιστικότητα. Μας περιμένει αρκετή σκληρή δουλειά, όμως όλοι ξέρουμε ότι στο τέλος της διαδρομής θα έχουμε ένα μεγαλύτερο - κατά 500-600 νέους φοιτητές και φοιτήτριες - και πολύ περήφανο Πανεπιστήμιο», τονίζει ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης.

Αναφορικά με τη δημιουργία του Ινστιτούτου, προσθέτει ο Πρύτανης, «η συμφωνία προβλέπει μια τριετή περίοδο προετοιμασίας κατά την οποία το υφιστάμενο Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού θα ηγηθεί, σχεδιάσει και συντονίσει μια ολιστική εκπαιδευτική εμπειρία σε πολλαπλά επίπεδα, καλύπτοντας παρούσες και μελλοντικές ανάγκες του κλάδου».

«Η λειτουργία του Ινστιτούτου στο Πανεπιστήμιο μας», συνεχίζει, «διασφαλίζει την ποιότητα των προγραμμάτων σπουδών μέσω της ακαδημαϊκής εποπτείας από το Τμήμα. Παράλληλα, διανοίγει νέες προοπτικές συνεργασίας με την Τουριστική Βιομηχανία σε τοπικό και διεθνές επίπεδο, ενώ δίδεται η δυνατότητα προσφοράς μαθημάτων και στην Αγγλική».

«Μετά από πρόσφατες αποφάσεις της Συγκλήτου και του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου», αναφέρει περαιτέρω ο Πρύτανης, «έχουμε υπογράψει Πρωτόκολλο Συνεργασίας με το Υπουργείο Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας που προνοεί την ένταξη του Ανώτερου Ξενοδοχειακού Ινστιτούτου Κύπρου το οποίο θα αναβαθμιστεί ως αναφέρω πιο πάνω», σημειώνοντας πως «με αποφάσεις του, το Υπουργικό Συμβούλιο υιοθέτησε σειρά απαιτήσεων μας αναφορικά με τις σχετικές ανάγκες σε ακαδημαϊκό, εκπαιδευτικό, διοικητικό προσωπικό, υλικοτεχνικές υποδομές και άλλα συναφή θέματα που αφορούν τόσο τη Σχολή Τουρισμού όσο και τη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας».

Σημειώνει πως «για να πετύχουμε αυτούς τους εξαιρετικής σημασίας στόχους, εργαστήκαμε μεθοδικά και συγκροτημένα και με απόλυτη προσήλωση στο συνολικό καλώς νοούμενο συμφέρον του Πανεπιστημίου μας», προσθέτοντας πως καθοριστική υπήρξε η συμβολή του Προέδρου και καθηγητών του Τμήματος Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού που συνέταξαν πλείστες των προτάσεων και αντιπροτάσεων μας κατά τη διάρκεια του διαλόγου με την Πολιτεία.

Ο Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης κάνει, επίσης, λόγο για «καίριες παρεμβάσεις» του Διευθυντή Διοίκησης και Οικονομικών του ΤΕΠΑΚ, με θετικά αποτελέσματα, σε κρίσιμες καμπές του διαλόγου με το Υπουργείο, προσθέτοντας πως ο Διευθυντής «κατέβαλε μεγάλες προσπάθειες για την εκπλήρωση των στόχων που θέσαμε και διαδραμάτισε πρωταγωνιστικό ρόλο στις διαβουλεύσεις». Χαρακτηρίζει, επίσης, σημαντική τη στήριξη προς την προσπάθεια αυτή του Κοσμήτορα της Σχολής Διοίκησης και Οικονομίας και άλλων καθηγητών της Σχολής.

Επισημαίνει, επίσης, την υποστήριξη που προσέφεραν οι Αντιπρυτάνεις του Πανεπιστημίου τόσο κατά την έναρξη της διαβούλευσης με την Πολιτεία όσο και κατά τις συζητήσεις και το διάλογο που έγινε στα Σώματα του Πανεπιστημίου.  

Καταλήγοντας, ο Πρύτανης εκφράζει τις θερμές του ευχαριστίες στον Υπουργό Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομο Προδρόμου «για τη δημιουργική μας συνεργασία και την εμπιστοσύνη που επιδεικνύει στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου».