You are here

PwC Κύπρου: Στηρίζουμε την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία

09/07/2021 13:49

Μέσα από διάφορες δράσεις και στρατηγικές συνεργασίες, ο οργανισμός συμβάλλει στην επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης

Με στόχο να συμβάλει στη δημιουργία συνθηκών μακροχρόνιας οικονομικής ευημερίας, η PwC Κύπρου στηρίζει με κάθε τρόπο την τοπική επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, αναγνωρίζοντας τη σημασία τους για την επίτευξη βιώσιμης ανάπτυξης.

Προς αυτήν την κατεύθυνση, ο οργανισμός έχει συνάψει στρατηγικές συνεργασίες με σημαντικούς εκπαιδευτικούς, ακαδημαϊκούς και επιχειρηματικούς φορείς όπως είναι το Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Junior Achievement Κύπρου, η Chrysalis LEAP και το Κέντρο Αριστείας CYENS.

Πανεπιστήμιο Κύπρου

Με την υποστήριξη της PwC, το Κέντρο Επιχειρηματικότητας του Πανεπιστημίου Κύπρου πραγματοποιεί σε ετήσια βάση το Φόρουμ Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που επικεντρώνεται σε διαφορετικό θέμα κάθε φορά. Παράλληλα, η PwC στηρίζει εκπαιδευτικές και άλλες δράσεις του Κέντρου Επιχειρηματικότητας που αποσκοπούν στην ενίσχυση και στη στήριξη της δημιουργικότητας καθώς και στην καλλιέργεια κουλτούρας καινοτομίας. Για το καλοκαιρινό εξάμηνο του 2021 χρηματοδοτήθηκε πλήρως το μάθημα επιλογής «Ειδικά Θέματα Επιχειρηματικότητας», με τη διοργάνωση του εργαστηρίου «Αστική επιχειρηματικότητα: Ευκαιρίες σε περιόδους αβεβαιότητας», το οποίο πραγματοποιήθηκε από τους Urban Gorillas μεταξύ 3 και 9 Ιουλίου. Επιπλέον, η PwC συμμετέχει για δεύτερη χρονιά στο πρόγραμμα επιχειρηματικής επιτάχυνσης του Κυπριακού Διαγωνισμού Επιχειρηματικότητας με το εργαστήριο «Create your own business», που αποτελεί ένα συμπαγές εγχειρίδιο των βασικών λογιστικών, φορολογικών και νομικών θεμάτων τα οποία επηρεάζουν μια επιχείρηση.

Junior Achievement

Για έβδομη συνεχή χρονιά, η PwC στήριξε το Junior Achievement και τον διαγωνισμό του προγράμματος «Μαθητική Επιχείρηση», με το σχετικό βραβείο να απονέμεται φέτος στη CIPEN, ομάδα μαθητών της Αμερικανικής Ακαδημίας Λάρνακας. Η νικήτρια ομάδα, με μέντορά της μέλος της PwC Κύπρου παρήγαγε μελάνι για πένες χρησιμοποιώντας στάχτη από αποτσίγαρα. Είκοσι μέλη του οργανισμού συμμετείχαν ενεργά στο πρόγραμμα ως μέντορες, καθοδηγώντας τις ομάδες των σχολείων ώστε να υλοποιήσουν τις επιχειρηματικές τους ιδέες και να δημιουργήσουν μια μαθητική επιχείρηση. Στο πλαίσιο του φετινού διαγωνισμού, η PwC διοργάνωσε μεταξύ 29 Μαρτίου και 2 Απριλίου το ετήσιο Trade Fair της, το οποίο λόγω της πανδημίας του COVID-19 πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά εξ ολοκλήρου διαδικτυακά.. Επιπλέον, σε συνεργασία με το Junior Achievement η PwC για πρώτη χρονιά εισήγαγε ένα νέο διαδραστικό πρόγραμμα υπό τον τίτλο «Η Κοινότητα μας» το οποίο απευθύνεται σε μαθητές και μαθήτριες της τρίτης τάξης δημοτικού και εφαρμόστηκε τον Απρίλιο και Μάιο σε 19 τάξεις, 11 διαφορετικών σχολείων παγκύπρια. 

Chrysalis LEAP

Η PwC παραμένει για επτά συναπτά χρόνια σθεναρός υποστηρικτής της Chrysalis LEAP, της πρώτης κυπριακής πλατφόρμας επιτάχυνσης ιδεών, που εκπαιδεύει νεοφυείς εταιρείες παρέχοντάς τους τα αναγκαία εργαλεία και δεξιότητες ώστε να μετατρέψουν τις ιδέες τους στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της διαχείρισης της κλιματικής αλλαγής σε σταθερές, αναπτυσσόμενες και εμπορικές επιχειρηματικές ιδέες. Μέσα από την εθελοντική δράση των ανθρώπων της ως μέντορες των ομάδων, την αξιοποίηση της γνώσης και της εμπειρίας της, η PwC στηρίζει και το ClimateLaunchpad, τον μεγαλύτερο επιχειρηματικό διαγωνισμό ιδεών πράσινης καινοτομίας ανά το παγκόσμιο. Οι ομάδες που επιλέχθηκαν για το φετινό διαγωνισμό, συμμετείχαν τον Απρίλιο σε ένα εντατικό διήμερο «bootcamp» και σε έξι εκπαιδευτικές συνεδρίες ώστε να προετοιμαστούν για τον Εθνικό Τελικό. Οι τρεις κορυφαίοι φιναλίστ κάθε χώρας θα έχουν τη δυνατότητα να διαγωνιστούν στον Περιφερειακό Τελικό και να διεκδικήσουν μια θέση στον Παγκόσμιο Τελικό ο οποίος θα διεξαχθεί τον Οκτώβριο διαδικτυακά.

Κέντρο Αριστείας στην Έρευνα και την Καινοτομία CYENS

Η PwC στηρίζει ενεργά το Κέντρο Αριστείας CYENS, το οποίο δημιουργήθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ του Πανεπιστημίου Κύπρου, του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και του Ανοικτού Πανεπιστημίου, καθώς και των Max Planck Institute of Informatics και University College London, υπό το συντονισμό του Δήμου Λευκωσίας. Στόχος του κέντρου είναι η ανάληψη και η διεξαγωγή παγκοσμίου επιπέδου επιστημονικής έρευνας για την προώθηση καινοτόμου σκέψης μέσα από πολλαπλούς επιχειρηματικούς τομείς, δημιουργώντας κοινωνικό και οικονομικό όφελος. Το  Ευρωπαϊκό Κέντρο Αριστείας στον τομέα της Τεχνολογίας Πληροφοριών και Επικοινωνιών, εξειδικεύεται στα διαδραστικά μέσα, στα έξυπνα συστήματα και στις αναδυόμενες τεχνολογίες και στοχεύει στη μεταφορά γνώσης και τεχνογνωσίας προς όφελος της κοινωνίας και οικονομίας της χώρας. Οι εγκαταστάσεις, οι οποίες βρίσκονται στο κέντρο του ιστορικού πυρήνα της πρωτεύουσας, φιλοξενούν, εκτός από ερευνητικά εργαστήρια και χώρους επίδειξης των εφαρμογών, εργαστήριο δημιουργικότητας (Thinker Maker Space)  και συνεργατικό χώρο εργασίας (coworking space) αντανακλώντας τον ανοικτό προς την κοινωνία χαρακτήρα του CYENS και τη σύνδεση του με το πιο δημιουργικό κομμάτι της ερευνητικής και επιχειρηματικής κοινότητας.

Αξίζει επίσης να αναφερθεί ότι η PwC Κύπρου παρουσίασε πρόσφατα το πρώτο στην Κύπρο Experience Center, το οποίο φιλοδοξεί να αποτελέσει το επιστέγασμα των δράσεων του οργανισμού στον τομέα της επιχειρηματικότητας.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της PwC κ. Ευγένιος Ευγενίου ανέδειξε σε δηλώσεις του ότι «στην PwC ενθαρρύνουμε και στηρίζουμε εμπράκτως πρωτοβουλίες που ενισχύουν την επιχειρηματικότητα και την καινοτομία, θέτοντας στη διάθεση της τοπικής κοινωνίας την τεχνογνωσία και την εμπειρία των ανθρώπων μας. ».