You are here

PwC: Οι ηλεκτρονικές πληρωμές στο επίκεντρο του μετασχηματισμού των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών

16/06/2021 13:37

Ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών διέρχεται μια περίοδο σημαντικού μετασχηματισμού, με την πανδημία COVID-19 να έχει επιταχύνει την όλη διαδικασία. Δεδομένου του βασικού ρόλου που διαδραματίζει σήμερα η ψηφιοποίηση στην οικονομική δραστηριότητα, οι ολοένα και περισσότερες ηλεκτρονικές πληρωμές τίθενται στο επίκεντρο αυτού του μετασχηματισμού.

Οι πληρωμές χωρίς μετρητά κερδίζουν συνεχώς έδαφος, ενώ ο ρόλος του κλάδου στην προώθηση της χρηματοοικονομικής ένταξης αποτελεί πλέον σημαντική προτεραιότητα. Καθώς αυξάνεται το ενδιαφέρον για το ψηφιακό χρήμα, ο κλάδος των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών καλείται να διαχειριστεί την αναδιαμόρφωση ολόκληρης της υποδομής πληρωμών και την εμφάνιση νέων επιχειρηματικών μοντέλων.

Έρευνα της PwC αποκαλύπτει πώς, ακόμη και πριν από την πανδημία, οι πληρωμές χωρίς μετρητά, υπό τη μορφή για παράδειγμα αποστολής γραπτού μηνύματος για την πληρωμή εισιτηρίων λεωφορείου ή της χρήσης κωδικού QR για αγορά τροφίμων, συνιστούν απόδειξη της σταθερής πορείας μετάβασης προς μια ψηφιακή οικονομία, η οποία ενδεχομένως να οδηγήσει εν τέλει σε μια παγκόσμια κοινωνία απαλλαγμένη από μετρητά. Ο παγκόσμιος όγκος πληρωμών χωρίς μετρητά αναμένεται να αυξηθεί πέραν του 80% την περίοδο 2020 μέχρι 2025, από περίπου 1 τρις σε σχεδόν 1,9 τρις συναλλαγές, ενώ μέχρι το 2030 σχεδόν θα τριπλασιαστεί.

Τα ευρήματα της PwC αναδεικνύουν τα βασικά ζητήματα που επηρεάζουν τον κλάδο των πληρωμών και τονίζουν τη σημασία της ανταπόκρισής του στις τάσεις αυτές. Ως εκ τούτου, οι διευθυντικές ομάδες των επιχειρήσεων του κλάδου των χρηματοοικονομικών υπηρεσιών θα πρέπει να κατανοήσουν την κάθε τάση ξεχωριστά, ώστε να είναι σε θέση να σχεδιάσουν σωστά το μέλλον τους:

1. Ένταξη και εμπιστοσύνη

Στις αναπτυσσόμενες χώρες, η χρηματοοικονομική ένταξη θα συνεχίσει να προωθείται μέσω των κινητών συσκευών και της πρόσβασης σε οικονομικά προσιτούς και εύχρηστους μηχανισμούς πληρωμών. Μέχρι το 2025, η διείσδυση των έξυπνων κινητών αναμένεται να ανέλθει στο 80% παγκοσμίως.

2. Ψηφιακά νομίσματα

Τα Ψηφιακά Νομίσματα Κεντρικής Τράπεζας (CBDCs) αναμένεται να επιφέρουν τη μεγαλύτερη αναστάτωση στον κλάδο τα επόμενα 20 χρόνια.

3. Ψηφιακά πορτοφόλια

Σε ό,τι αφορά το μέλλον, το 86% των συμμετεχόντων στην έρευνα της PwC  “συμφωνούν” ή “συμφωνούν απόλυτα” με την εκτίμηση ότι η συνεργασία με εταιρείες χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και παρόχους τεχνολογικών υπηρεσιών θα αποτελέσει βασική πηγή καινοτομίας για τους παραδοσιακούς παρόχους πληρωμών.

4. Η μάχη των ψηφιακών πλατφόρμων πληρωμών

Ανώτερα στελέχη με εξειδίκευση στις πληρωμές που συμμετείχαν στην έρευνα αναμένουν σημαντικές περιφερειακές εξελίξεις όσον αφορά μια υποδομή πληρωμών όπου οι κάρτες και οι άλλες συναλλαγές θα διεκπεραιώνονται σε κοινές ψηφιακές πλατφόρμες πληρωμών που βασίζονται σε τραπεζικούς λογαριασμούς.

5. Διασυνοριακές πληρωμές

Στην έρευνά μας, το 42% των ερωτηθέντων πιστεύουν ότι θα υπάρξει επιτάχυνση των διασυνοριακών, άμεσων πληρωμών cross-currency και των πληρωμών B2B τα επόμενα πέντε χρόνια.

6. Οικονομικό έγκλημα

Τα ζητήματα που προκαλούν τη μεγαλύτερη ανησυχία για τις τράπεζες, τους οργανισμούς χρηματοοικονομικής τεχνολογίας και τους διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων κατά την υλοποίηση μιας ολοκληρωμένης στρατηγικής τεχνολογίας αφορούν τους κινδύνους που σχετίζονται με την ασφάλεια, τη συμμόρφωση και την προστασία των δεδομένων καθώς και άλλα συναφή θέματα.

Σύμφωνα με την PwC, εκτός από τη μετάβαση σε μια κοινωνία χωρίς μετρητά, θα πρέπει παράλληλα να εστιάσουμε την προσοχή μας και σε μια βαθύτερη αλλαγή καθώς πέραν από το γεγονός ότι οι καταναλωτές αποχαιρετούν τους παραδοσιακούς τρόπους πληρωμής αγαθών και υπηρεσιών, ολόκληρη η υποδομή πληρωμών ακολουθεί μια πορεία αναδιαμόρφωσης.