You are here

Ραγδαία αύξηση των ασιατικών Fintech στο top 10 της έκθεσης Fintech100

09/12/2019 09:47

Στην τεχνολογική επιχειρηματικότητα ο όρος Fintech ανάγεται από το Financial Technology, δηλαδή τεχνολογίες στον χρηματοοικονομικό τομέα και περιλαμβάνει εταιρείες που αναπτύσσουν λύσεις σε τομείς όπως: ηλεκτρονικές πληρωμές, ηλεκτρονική τραπεζική, ασφάλεια συναλλαγών, μεταφορές χρημάτων, «κοινωνική» πιστοληπτική ικανότητα, ηλεκτρονικά πορτοφόλια, ηλεκτρονική τιμολόγηση, διαχείριση μισθοδοσίας, κ.ά. Οι εταιρείες χρηματοπιστωτικής τεχνολογίας Fintech αλλάζουν ριζικά τον τρόπο που αντιλαμβανόμασταν τις υπηρεσίες μέχρι σήμερα:στοχεύουν να αντικαταστήσουν ή και να ενισχύσουν τη χρήση των «παραδοσιακών» χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών που παρέχονται από υφιστάμενες εταιρείες, απλοποιώντας και διευκολύνοντας την πρόσβαση του κοινού σε αυτές.

Κάθε χρόνο η KPMG και η εταιρεία επενδύσεων Fintech H2 Ventures συνθέτουν την εξαιρετικά ενδιαφέρουσα έκθεση Fintech100, που πέρα από αναλύσεις και τάσεις του τομέα, περιλαμβάνει και τις 100 κορυφαίες εταιρείες Fintech ανά το παγκόσμιο. Για το 2019, εταιρείες κυρίως προερχόμενες από Κίνα και τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κατέλαβαν τις περισσότερες θέσεις στην πρώτη δεκάδα της έκθεσης. Όπως και το 2018, οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται στους τομείς των πληρωμών και συναλλαγών κυριαρχούν, αντιπροσωπεύοντας 27 από τις εταιρείες που συμμετέχουν στην έκθεση. Ακολουθούν οι εταιρείες διαχείρισης πλούτου (19), οι ασφαλιστικές (17) και οι εταιρείες παροχής δανεισμού (15).

Η Κίνα, η οποία ηγείται της έκθεσης Fintech100 τα τελευταία χρόνια, εκπροσωπήθηκε στο top 10 του 2019 με τρεις εταιρείες. Συνολικά, πέντε εταιρείες που προέρχονται από τη γεωγραφική περιοχή Ασίας-Ειρηνικού κέρδισαν μια θέση στο top 10. Η Ant Financial (Κίνα) κατέλαβε την πρώτη θέση για δεύτερη συνεχή χρονιά, με την Grab (Σιγκαπούρη) και την JD Digits (Κίνα) να την ακολουθούν στη δεύτερη και τρίτη θέση, αντίστοιχα.Την τέταρτη θέση κατέλαβε η GoJek με έδρα την Ινδονησία και την έκτη η Xiaoman Financial (Κίνα). Δύο εταιρείες με έδρα την Ινδία εμφανίστηκαν επίσης στο top 10, όπως και δύο εταιρείες από τις ΗΠΑ και μία από το Ηνωμένο Βασίλειο (δείτε την πλήρη λίστα top 10πιο κάτω).

Fintech100 2019 top 10:

1.Η Ant Financial (Κίνα) είναι η μεγαλύτερη πλατφόρμα third-party πληρωμών στον κόσμο.

2.Η Grab (Σιγκαπούρη) χρησιμοποιεί δεδομένα και τεχνολογία για να προβαίνει σε διευρυμένες βελτιώσεις σε ένα μεγάλο φάσμα δραστηριοτήτων, από τις μεταφορές ως τις πληρωμές. Δραστηριοποιείται σε μια περιοχή άνω των 620 εκατομμυρίων ανθρώπων.

3. Η JD Digits (Κίνα) είναι μια εταιρεία ψηφιακής τεχνολογίας, αφοσιωμένη στην παροχή ψηφιακών, online και offline υπηρεσιών γύρω από τρία βασικά σημεία: δεδομένα, χρήστες και συνδεσιμότητα. Χρησιμοποιεί αναδυόμενες τεχνολογίες όπως Big Data, Artificial Intelligence, Cloud Computing, Blockchain και Internet of Things.

4. Η GoJek (Ινδονησία) είναι μια πλατφόρμα παροχής πολλαπλών υπηρεσιών (περισσότερες από 20 υπηρεσίες), συμπεριλαμβανομένων των Gopay, Gobills, Gopoints, Paylater και Gopulsa, που εξυπηρετεί εκατομμύρια χρήστες στη Νοτιοανατολική Ασία.

5. Η Paytm (Ινδία) είναι η μεγαλύτερη εταιρεία ψηφιακών πληρωμών στην Ινδία, με περισσότερους από 380 εκατομμύρια εγγεγραμμένους χρήστες και 12 εκατομμύρια έμπορους στην πλατφόρμα της.

6. Η εταιρεία Du Xiaoman Financial (Κίνα) παρέχει υπηρεσίες βραχυπρόθεσμου δανεισμού καθώς και επενδυτικές υπηρεσίες.

7. Η Compass (Ηνωμένες Πολιτείες) είναι μια εταιρεία τεχνολογίας ακινήτων, που διαθέτει ισχυρή πλατφόρμα που υποστηρίζει ολόκληρο το φάσμα εργασιών αγοράς και πώλησης.

8. Η Ola (Ινδία) διευκολύνει και απλοποιεί τις πληρωμές μέσω της πλατφόρμας της Ola Money.

9. Η Opendoor (Ηνωμένες Πολιτείες) δίνει τη δυνατότητα σε κάποιον να λάβει μια προσφορά για ένα σπίτι με λίγα μόνο κλικ, καθώς και να πουλήσει μέσα σε λίγες μέρες, αφαιρώντας από τη συναλλαγή τον παράγοντα αβεβαιότητα.

10. Η Oak North (Ηνωμένο Βασίλειο) εξειδικεύεται στον δανεισμό μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, χρησιμοποιώντας την ιδιόκτητη πλατφόρμα δεδομένων και τεχνολογίας που διαθέτει.

Η τελική επιλογή εταιρειών για τη σύσταση της λίστας Fintech100 ήταν αποτέλεσμα εκτεταμένων ερευνών και αναλύσεων βασισμένων σε δεδομένα που σχετίζονται με πέντε παράγοντες (συνολικά κεφάλαια που συγκεντρώθηκαν, ποσοστό αύξησης κεφαλαίου, γεωγραφική ποικιλομορφία, τομεακή ποικιλομορφία, προϊόν και καινοτομία υπηρεσιών και επιχειρηματικού μοντέλου). Αυτά τα κριτήρια επιλογής, τα οποία χρησιμοποιούνταιως βασικές μετρήσεις για τον υπολογισμό της κατάταξης των εταιρειών στη λίστα Fintech100, καθορίστηκαν κυρίως λόγω της έμφασης που δίνουν οι επιχειρηματίες κεφαλαίων στην ικανότητα των εταιρειών να δημιουργούν ένα μακροπρόθεσμο, βιώσιμο και ανταγωνιστικό πλεονέκτημα.

Παγκοσμιοποίηση

Σύμφωνα με την ανάλυση της αγοράς, ένας αυξανόμενος αριθμός εταιρειών Fintech αναπτύσσεται ταχύτατα και ταυτόχρονα σε πολλούς προορισμούς, όπως η AfterPay Touch Αυστραλίας, η Nubank Βραζιλίας, η Kreditech Holdings Γερμανίας και η Bnext Ισπανίας.

Η μοναδικότητα διευρύνεται

Οι πρώτες καινοτόμες εταιρείες Fintech που είχαν επικεντρωθεί στη παροχή μιας και μόνο υπηρεσίας τώρα διαφοροποιούνται, στοχεύοντας στην εκπλήρωση ενός μεγαλύτερου συνόλου βασικών αναγκών των πελατών.

Open banking

Ορισμένες εταιρείες, όπως η κινέζικη Ant Financial και η ινδική Open, επωφελούνται από τη στροφή της παγκόσμιας πολιτικής προς το οpen banking, η οποία καθοδηγεί τον ανταγωνισμό και επιτρέπει στις εταιρείες Fintech να έχουν πρόσβαση στα τραπεζικά δεδομένα των πελατών, με σκοπό τη δημιουργία ταχύτερων, πιο εξατομικευμένων και καινοτόμων υπηρεσιών.

Η εξέλιξη του ρυθμού ανάπτυξης της συγκεκριμένης αγοράς αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στην Κύπρο παρατηρήθηκε αυξημένη ενασχόληση με τον τομέα του Fintech μόλις τα τελευταία χρόνια, ενώ ο τομέας έτυχε δυναμικής προβολής μετά την οικονομική κρίση και τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στο χρηματοπιστωτικό σύστημα από την επιβολή κεφαλαιακών ελέγχων. Ήδη αρκετές κυπριακές start-up εταιρείες ξεκίνησαν να συμμετέχουν σε διαγωνισμούς επιχορήγησης δημιουργίας υπηρεσιών Fintech, στοχεύοντας μεταγενέστερα να καθιερωθούν στην εγχώρια αγορά.

Χριστόφορος Αναγιωτός, Διοικητικός Σύμβουλος και Επικεφαλής Deal Advisory, KPMG Limited, 22 209 000, [email protected]