You are here

Ρεκόρ συμμετοχής για το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα»

21/02/2020 14:46

Έχοντας πολλαπλασιάσει τη συμμετοχή τόσο από πλευράς σχολείων όσο και από πλευράς μαθητών/μαθητριών που συμμετέχουν, το εκπαιδευτικό πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» άρχισε στις 10 Φεβρουαρίου και ολοκληρώνεται στις 31 Μαρτίου, για πέμπτη συνεχή χρονιά. Μάλιστα,κατά το 2020 στο πρόγραμμα συμμετέχουν 837 μαθητές/μαθήτριες από συνολικά 25 Δημοτικά Σχολεία, σε σύγκριση με 200 μαθητές/μαθήτριες και 5 σχολεία κατά την πρώτη χρονιά εφαρμογής του στην Κύπρο το 2016.

Το πρόγραμμα «Ξοδεύοντας Έξυπνα» αποσκοπεί στη διάχυση γνώσεων και δεξιοτήτων επί βασικών χρηματοοικονομικών όρων και εννοιών, υλοποιείται από τον Οργανισμό JACyprus έπειτα από πρωτοβουλία που πριν πέντε χρόνια ανέλαβε ο Συνδέσμου Τραπεζών Κύπρου. Σημειώνεται παράλληλα ότι το πρόγραμμα βρίσκεται υπό την αιγίδα και υποστήριξη του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας.

Ακόμη, σημειώνεται ότι στελέχη τόσο από τράπεζες-μέλη του Συνδέσμου, όσο και από άλλες ιδιωτικές επιχειρήσεις του τόπου αφήνουν για λίγο τα επαγγελματικά καθήκοντά τους και επισκέπτονται σχολεία, εκπαιδεύοντας τα παιδιά τόσο μέσωπαρουσιάσεων όσο κυρίως και μέσωδημιουργικών παιχνιδιών και διαδραστικών δραστηριοτήτων.

Σχολιάζοντας την επιτυχή υλοποίηση και επέκταση του προγράμματος, ο Γενικός Διευθυντής του Συνδέσμου Τραπεζών, κ. Μιχάλης Καμμάς αναφέρει: «Η χρηματοοικονομική εκπαίδευση και ενημέρωση αποτελούν βασικούς πυλώνες στη δράση του Συνδέσμου μας, πόσω μάλλον όταν πρόκειται για τη βάση της κοινωνίας μας και τους αυριανούς καταναλωτές, δηλαδή τα παιδιά μας. Είναι με ιδιαίτερη ικανοποίηση που βλέπουμε ότι μια πρωτοβουλία, την οποία προ πενταετίας αναλάβαμε, έχει εξελιχθεί σε ένα θεσμό που κάθε χρόνο μεγαλώνει και εξελίσσεται. Παραμένουμε δεσμευμένοι για περαιτέρω διεύρυνση του προγράμματος αλλά και ενίσχυση της χρηματοοικονομικής εκπαίδευσης μέσα από νέα προγράμματα».

Καταληκτικά, αναφέρεται ότι για πρώτη φορά κατά την τρέχουσα σχολική χρονιά (2019-2020) διοργανώθηκε ένα νέο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, υπό την ονομασία «Οικονομικά για την Επιτυχία» το οποίο απευθυνόταν σε μαθητές και μαθήτριες Γυμνασίων. Το εν λόγω πρόγραμμα υλοποιήθηκε κατά τον Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2019 και κατά την πρώτη και πιλοτική εφαρμογή του κάλυψε συνολικά πέντε Γυμνάσια. Η συμμετοχή πέραν των 350 μαθητών/μαθητριών που φοιτούν στη Β’

Τάξη του Γυμνασίου αποτελεί το καλύτερο εχέγγυο για διεύρυνση του προγράμματος κατά τα επόμενα χρόνια.