You are here

Σε τροχιά υλοποίησης το κτηριολογικό πρόγραμμα του ΤΕΠΑΚ

22/11/2022 13:52

Στο πλαίσιο του κτιριολογικού προγράμματος του Τεχνολογικού Πανιστημίου Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), βρίσκονται σήμερα σε εξέλιξη οι κατασκευαστικές εργασίες για κάλυψη των αυξημένων στεγαστικών αναγκών δύο Σχολών του Πανεπιστημίου και συγκεκριμένα της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών και της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Οι εργασίες αφορούν στην ανάγερση του νέου κτηρίου επί της οδού Αρχιεπισκόπου Κυπριανού, το οποίο θα φιλοξενήσει τα εργαστήρια του Τμήματος Καλών Τεχνών της Σχολής Καλών και Εφαρμοσμένων Τεχνών καθώς επίσης την ανακαίνιση του διατηρητέου κτηρίου στη γωνία των οδών Μαραθώνος και Αργυρού Δρουσιώτη και την ανέγερση νέου κτηρίου, επι της οδού Μαραθώνος, για τις στεγαστικές ανάγκες της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Τα έργα σχεδιάστηκαν από ομάδα αρχιτεκτόνων και μηχανικών της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας (ΥΔΠ) του ΤΕΠΑΚ.

Κτήριο εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών

Το κτήριο των εργαστηρίων του Τμήματος Καλών Τεχνών αποτελείται από τρεις ορόφους και υπόγειο. Σε αυτό θα στεγαστούν: Τέσσερα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας (ζωγραφική), εργαστήρια νέων μέσων, αίθουσες διαλέξεων  και εκθεσιακός χώρος.

Το ισόγειο του κτιρίου, σχεδιασμένο με τρόπο που επιτρέπει την αναδιαμόρφωση του χώρου ανάλογα κάθε φορά με τις ανάγκες, διαμορφώνεται άλλοτε με κλειστούς χώρους εκθέσεων και διδασκαλίας και άλλοτε ως ένας ενιαίος χώρος. Αποτελεί το πιο «δημόσιο» τμήμα του κτιρίου, αφού ενώνει την Πλατεία Πανεπιστημίου με την αυλή και το υφιστάμενο κτήριο διαμέσου μιας στοάς.

Στο υπόγειο συγκεντρώνονται τα εργαστήρια νέων μέσων, συνολικά 6 εργαστήρια, τα οποία οργανώνονται εκατέρωθεν του αίθριου ανάλογα με τις ανάγκες τους για ηχομόνωση και συσκότιση.

Στον 1ο και 2ο όροφο τοποθετούνται τα εργαστήρια δισδιάστατης δημιουργίας, δύο σε κάθε όροφο.

Το εν λόγω κτήριο κατάφερε να αποσπάσει το βραβείο «GOLD» στην κατηγορία «Δομημένο Περιβάλλον / ‘Πράσινα’ Κτίρια», στα Cyprus Responsible Business Awards 2020.

Το κτήριο  ξεχωρίζει ως ένα έργο ιδιαίτερου χαρακτήρα. Πρόκειται για ένα κτήριο φιλικό προς το περιβάλλον έχοντας ελάχιστες ανάγκες σε μηχανική θέρμανση και ψύξη και τεχνητό φωτισμό. Σκοπός η δημιουργία κτηρίου με σχεδόν μηδενική κατανάλωση ενέργειας, η οποία θα καλύπτεται σε μεγάλο βαθμό από Φωτοβολταϊκά.

Το κτήριο σχεδιάστηκε με βάση τις αρχές της βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής με κεντρικό σημείο του σχεδιασμού - χωρικά και βιοκλιματικά - να αποτελεί το αίθριο, το οποίο καθορίζει την τυπολογία του χώρου και διαμορφώνει το μικροκλίμα στο εσωτερικό. Επιπλέον, η δημιουργία φυτεμένου τοίχου αποτελεί σημαντικό στοιχείο μεταβολής του μικροκλίματος διότι η βλάστηση βελτιώνει την ποιότητα του αέρα, μειώνοντας τη θερμοκρασία και τη υγρασία. Εξωτερικά θα εγκατασταθούν φωλιές πετροχελίδονων.

Το συμβόλαιο για τις κατασκευαστικές εργασίες υπογράφτηκε στις 12/10/2022 με την εταιρία A.PANAYIDES CONTRACTING LIMITED και οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 09/11/2022.

Το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα €4,173,000.00 + ΦΠΑ και η διάρκεια εκτέλεσης στους 24 μήνες. H αναμενόμενη ημερομηνία αποπεράτωσης είναι στις 09/11/2024.

Ομάδα Έργου: Γιόλα Θεμιστοκλέους – Αρχιτέκτονας ΥΔΠ/Συντονίστρια έργου, Άδωνης Χαραλάμπους – Πολ.Μηχ. GRAVITECH ENGINEERING SERVICES LTD, Μάριος Κερίμης – Μηχανολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, Σταύρος Χαραλάμπους – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, K.KARANTONIS CONSULTANTS LIMITED – Μελέτη Ενεργειακής Απόδοσης, G. M. KAPIRIS CONSULTANTS LIMITED – Επιμετρητής Ποσοτήτων, Πέτρος Αθηνάκης – Σύμβουλος Ασφάλειας & Υγείας GRAVITECH ENGINEERING SERVICES LTD και Κυριάκος Νικολάου – Βοηθός Αρχιτέκτονα ΥΔΠ.

Κτήριο Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης

Για την κάλυψη των αναγκών της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης θα γίνει ανακαίνιση/αναδιαρρύθμιση του διώροφου Διατηρητέου κτηρίου(κτήριο «Τσακκιστός») που βρίσκεται στη γωνία των οδών Μαραθώνος και Αργυρού Δρουσιώτη και θα ανεγερθεί νέο διώροφο κτήριο με υπόγειους χώρους επί της οδού Μαραθώνος.

Το ανακαινισμένο διατηρητέο κτήριο θα περιλαμβάνει κυρίως γραφεία και θα στεγαστεί το προσωπικό της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης. Το νέο κτήριο, θα περιλαμβάνει στους υπόγειους χώρους αίθουσα συνεδριάσεων/εκπαίδευσης και χώρους στάθμευσης, ενώ στο ισόγειο και πρώτο όροφο θα υπάρχουν επίσης γραφεία για το προσωπικό της Σχολής Επικοινωνίας και Μέσων Ενημέρωσης.

Το συμβόλαιο για τις κατασκευαστικές εργασίες υπογράφτηκε στις 21/06/22 με την εταιρία A.PANAYIDES CONTRACTING LIMITED και οι κατασκευαστικές εργασίες άρχισαν στις 11/07/22. Το κόστος των εργασιών ανέρχεται στα € 4.027.000 + ΦΠΑ και η διάρκεια εκτέλεσης στους 24 μήνες. H αναμενόμενη ημερομηνία αποπεράτωσης είναι στις 11/07/2024.

Όσον αφορά την πρόοδο των εργασιών, στο διατηρητέο κτήριο έχουν ολοκληρωθεί οι κατεδαφίσεις/αφαιρέσεις και βρίσκεται σε εξέλιξη η εκσκαφή εντός του ισογείου.

Όσον αφορά το νέο κτήριο, βρίσκεται σε εξέλιξη η αντιστήριξη των παρεών εκσκαφής και έχει ξεκινήσει η εκσκαφή του υπογείου.

Τον Γενικό Συντονισμό του Έργου τον έχει η Υπηρεσία Διαχείρισης Περιουσίας του ΤΕΠΑΚ.

Ομάδα Έργου: Χαράλαμπος Ιωάννου – Συντονιστής έργου, Μυριάνθη Αστανιώτη – Αρχιτέκτονας ΥΔΠ, Ντίνος Σιαμτάνης  – Πολιτικός Μηχανικός και Μηχανικός Έργου ΛΟΙΖΟΥ & ΣΙΑΜΤΑΝΗΣ ΠΟΛΙΤΙΚΟΙ ΜΗΧΑΝΙΚΟΙ ΛΙΜΙΤΕΔ, Αλέξανδρος Τριανταφυλλίδης – Μηχανολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, Μάριος Στυλιανού – Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΥΔΠ, G. M. KAPIRIS CONSULTANTS LIMITED – Επιμετρητής Ποσοτήτων, Παυλίνα Θεμιστοκλέους - Τεχνικός Σχεδιαστηρίου ΥΔΠ, Άννα-Μαρία Θεοδοσίου – Τεχνικός Πολ.Μηχανικός ΥΔΠ και Δημήτρης Παπαδόπουλος - Τεχνικός Πολ. Μηχανικός ΥΔΠ.