You are here

ΣΕΚ: Αποδίδουν οι προσπάθειες για πράσινη φορομεταρρύθμιση

26/02/2020 12:36

Το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να τροχοδρομεί τις διαδικασίες για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν θα προσθέτει κανένα κόστος στα κρατικά ταμεία, αναφέρει η ΣΕΚ, η οποία εδώ και μερικά χρόνια υποστηρίζει ότι ήρθε η ώρα για ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και προσανατολισμό.

«Εδώ και περισσότερο από τρία χρόνια, η ΣΕΚ, λαμβάνοντας υπόψη και τους θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης που καταγράφει η οικονομία, υποστηρίζει πως ήρθε η ώρα για μια ολοκληρωμένη φορολογική μεταρρύθμιση με περιβαλλοντικό χαρακτήρα και προσανατολισμό», σημειώνει η ΣΕΚ.

Η ΣΕΚ αναφέρει ότι ήρθε η ώρα για μια νέα φορολογική πολιτική που θα μειώσει φορολογίες που επιβαρύνουν την απασχόληση και το εργατικό κόστος και θα εισάγει φορολογίες που θα επιβαρύνουν τη ρύπανση, προστατεύοντας το περιβάλλον, στα πλαίσια των λογικών της πράσινης ανάπτυξης, επισημαίνοντας ότι «στην Κύπρο η φορολόγηση της ρύπανσης και της κατανάλωσης φυσικών πόρων είναι μηδενική και η χώρα κατατάσσεται τελευταία στην ΕΕ σε αυτούς τους φόρους».

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, «η ΣΕΚ με ανακοινώσεις, αρθρογραφία με υπομνήματα στο Υπουργείο Οικονομικών και στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αλλά και με σεμινάρια κατάρτισης όλων των στελεχών του Κινήματος σε παγκύπρια βάση, δημιούργησε το απαιτούμενο πλαίσιο για τη συγκεκριμένη φορομεταρρύθμιση, η οποία στηρίζεται και από την ακαδημαϊκή κοινότητα».

«Ήδη το Υπουργείο Οικονομικών άρχισε να τροχιοδρομεί τις σχετικές διαδικασίες για την πράσινη φορολογική μεταρρύθμιση, η οποία θα είναι δημοσιονομικά ουδέτερη και δεν θα προσθέτει κανένα κόστος στα κρατικά ταμεία», αναφέρει.

Τέλος, σημειώνει ότι «στα όσα τροχιοδρομούνται προνοείται κοινωνικός διάλογος, στον οποίο η ΣΕΚ θα συμμετάσχει, βάζοντας τη δική της σφραγίδα προτείνοντας συγκεκριμένες εισηγήσεις, και αυτή η προσπάθεια πρέπει να αγκαλιασθεί από όλες τις παραγωγικές δυνάμεις του τόπου».