You are here

Σεμινάριο για τον τραπεζικό τομέα με ομιλητή τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στο ΤΕΠΑΚ

17/10/2019 16:24

Σεμινάριο με τίτλο «Από τη διερεύνηση σε απτά αποτελέσματα στον Τραπεζικό Τομέα» διοργανώνει αύριο, στη Λεμεσό, το Τμήμα Διοίκησης Ξενοδοχείων και Τουρισμού του ΤΕΠΑΚ, με ομιλητές τον Ύπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο Samuel Beever και τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Κύπρου Σταύρο Ζένιο.

Η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Λογιστικής του ΤΕΠΑΚ Δρ. Μαρία Κραμβιά-Καπαρδή, μιλώντας στο ΚΥΠΕ με αφορμή το σεμινάριο, είπε ότι "η οικονομική κρίση του 2008 δεν βύθισε μόνο τις παγκόσμιες αγορές, αλλά κατέστρεψε επίσης την εμπιστοσύνη του κοινού στις τράπεζες και τα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα, ως υπεύθυνους διαχειριστές της οικονομικής κοινωνικής τάξης".

Οι τράπεζες, είπε, «έχουν καταβάλει διεθνώς πάνω από 365 δισεκατομμύρια δολάρια σε πρόστιμα τα τελευταία χρόνια». Συγκεκριμένα, ανέφερε, «το 2018 η JPMorgan Chase ( ΗΠΑ) και η Société Générale ( Γαλλίας) κλήθηκαν να πληρώσουν $5.26 εκατ. και $ 54 εκατ. Αντιστοίχως».

«Δεν είναι μόνο τα πρόστιμα που οι τράπεζες καλούνται να πληρώσουν. Υπάρχει επίσης το κόστος βελτίωσης της εικόνας των τραπεζών και η ενσωμάτωση επαρκών δικλείδων ασφαλείας για να αποφευχθούν τα λάθη τους παρελθόντος», πρόσθεσε.

Το γεγονός, συνέχισε, «είναι ότι ο κόσμος έχει αλλάξει, και η φήμη και εμπιστοσύνη είναι σημαντική τόσο στους νέους όσο και στις άλλες γενιές».

«Στη χώρα μας», είπε, «τα τελευταία χρόνια είδαμε 2 τραπεζικούς οργανισμούς με ιστορία 100 χρόνων να κλείνουν τις πόρτες τους, να αφήνουν καταθέτες και υπαλλήλους εκτεθειμένους και να μην προβληματίζονται οι αρχές».

Το 2013, πρόσθεσε, « η Ανεξάρτητη Επιτροπή για το Μέλλον του Τραπεζικού Τομέα (Independent Commission on the Future of the Cyprus Banking Sector) εξέδωσε δύο εκθέσεις όπου κατάγραφε εισηγήσεις για βελτιώσεις του τραπεζικού συστήματος».

Δυστυχώς, είπε, «υπήρχαν και άλλες εκθέσεις που ακολούθησαν, με την πιο πρόσφατη την επιτροπή που συστάθηκε για τον Συνεργατισμού υπό την προεδρία του κ. Αρέστη. Δυστυχώς όμως φαίνεται να έχουμε την τάση να ‘πυροβολούμε τον αγγελιοφόρο αν δεν μας αρέσει η είδηση’», ανέφερε.

Σε άλλες χώρες, είπε, φέροντας ως παράδειγμα την Αυστραλία, «όπου δημοσιοποιήθηκε η έκθεση για τον τραπεζικό τομέα η ‘δημόσια κατακραυγή’ ανάγκασε τις Αρχές να πάρουν μέτρα και να προχωρήσουν στην ψήφιση νομοθεσιών για να αποφύγουν τα ίδια παθήματα στο μέλλον».

Στόχος του σεμιναρίου, είπε, «είναι να γίνει αναφορά στις εκθέσεις και τα μέτρα που έχουν ή που όφειλαν να παρθούν για βελτίωση και αποφυγή της επανάληψης ίδιας ιστορίας».

Στο σεμινάριο, ανέφερε, ο Ύπατος Αρμοστής της Αυστραλίας Samuel Beever θα αναφερθεί στην πρόσφατη Έκθεση για τον Τραπεζικό Τομέα της Αυστραλίας και ο Καθηγητής Σταύρος Ζένιος του Πανεπιστημίου Κύπρου θα αναφερθεί στις εκθέσεις που έγιναν στην Κύπρο.

Το σεμινάριο θα πραγματοποιηθεί στις 6 το απόγευμα, στο κτήριο Τάσσος Παπαδόπουλος του ΤΕΠΑΚ, και απευθύνεται σε όλη την Πανεπιστημιακή κοινότητα, τραπεζικούς, λογιστές και το κοινό, είπε.

Η κ. Καπαρδή ανέφερε, τέλος, ότι το σεμινάριο υποστηρίζεται από το Σύνδεσμο Εγκεκριμένων Λογιστών Κύπρου, το Cyprus Institute of Financial Services, το Σύνδεσμο Τραπεζών Κύπρου και το Australian Alumni Association Cyprus.