You are here

Σεμινάριο της KPMG Κύπρου σχετικά με την Ενδοομιλική Τιμολόγηση στην κυπριακή νομοθεσία

18/10/2019 09:51

Η KPMG Κύπρου διοργάνωσε και παρουσίασε με μεγάλη επιτυχία το σεμινάριο «Εισαγωγή στη νομοθεσία Ενδοομιλικής Τιμολόγησης στην Κύπρο». Το σεμινάριο πραγματοποιήθηκε στη Λεμεσό και τη Λευκωσία, στο Saint Raphael Resort στις 15 Οκτωβρίου και στα γραφεία της KPMG στη Λευκωσία στις 16 Οκτωβρίου 2019.

Μετά τον σύντομο χαιρετισμό του Γιώργου Μαρκίδη, Διοικητικού Συμβούλου και επικεφαλής επί Φορολογικών Θεμάτων της KPMG Κύπρου, ο Κώστας Μαρκίδης, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Διεθνούς Φορολογίας της KPMG Κύπρου, ανάλυσε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας νομοθεσίας Ενδοομιλικής Τιμολόγησης, καθώς και την αναμενόμενη εφαρμογή της εν λόγω νομοθεσίας στην Κύπρο. Στο δεύτερο στάδιο του σεμιναρίου o Κώστας Μαρκίδης επικεντρώθηκε στις back-to-back χρηματοοικονομικές συναλλαγές, συμπεριλαμβανομένων της εφαρμογής ελάχιστων περιθωρίων για την εκ των υστέρων χρηματοδότηση, καθώς και της ερμηνευτικής εγκυκλίου.

Στο σεμινάριο συμμετείχαν ανώτερα στελέχη της KPMG και εμπειρογνώμονες Ενδοομιλικής Τιμολόγησης από την Ελλάδα και τη Ρωσία, οι οποίοι μοιράστηκαν με τους συμμετέχοντες τις εμπειρίες από την εφαρμογή της νομοθεσίας στη χώρα τους. Συγκεκριμένα, η Vera Evdokimova, Director Ενδοομιλικής Τιμολόγησης της KPMG Ρωσίας και ο Ilya Ostrenin, Senior ManagerΕνδοομιλικής Τιμολόγησης της KPMG Ρωσίας, μίλησαν για το πώς το ρωσικό επιχειρηματικό περιβάλλον απορρόφησε τους κανόνες Ενδοομιλικής Τιμολόγησης, καθώς και πώς αναμένεται να εξελιχθεί το ρυθμιστικό πλαίσιο Ενδοομιλικής Τιμολόγησης στη Ρωσία. Ο Ilya Ostrenin ανέλυσε επίσης τη μεθοδολογία Ενδοομιλικής Τιμολόγησης για άλλους τύπους συναλλαγών, βάσει της προσέγγισης του OΟΣΑ.

Η Έφη Αδαμίδου, συνέταιρος  Ενδοομιλικής Τιμολόγησης της KPMG Ελλάδας, αφού παρουσίασε την ελληνική εμπειρία στην εφαρμογή της νομοθεσίας, ανέλυσε τις βασικές αρχές προετοιμασίας για οργανισμούς που επιδιώκουν την επιτυχή υλοποίηση της Ενδοομιλικής Τιμολόγησης. Στο τέλος του σεμιναρίου πραγματοποιήθηκε κοινή παρουσίαση στην οποία ο Κώστας Μαρκίδης, η Anna Voronkova, συνέταιρος και επικεφαλής Διεθνούς Φορολογίας της KPMG Ρωσίας και ο Alexander Tokarev, International Tax Director της KPMG Ρωσίας, αναφέρθηκαν στις τάσεις της ρωσικής φορολογίας σχετικά με τη χρήση ξένων εταιρειών, δίνοντας ιδιαίτερη βαρύτηταστην ολοένα κι αυξανόμενη σημασία που δίνουν οι Φορολογικές Αρχές στη Ρωσία ως προς την εξακρίβωση του πραγματικού δικαιούχου του εισοδήματος (UBO),  στην εφαρμογή και τον αντίκτυπο της Πολυμερούς Σύμβασης (MLI) του ΟΟΣΑ, καθώς και για το φαινόμενο που παρατηρείται σε εταιρείες εκτός Ρωσίας με Ρώσους μετόχους να διατρέχουν το ρίσκο να θεωρηθούν φορολογικοί κάτοικοι Ρωσίας. Στη συνέχει έγινε μια ενημέρωση για τις προτεινόμενες αλλαγές που αναμένεται να εφαρμοστούν στη ρωσική φορολογική νομοθεσία.

«Με δεδομένο τον τεράστιο όγκο των φορολογικών πληροφοριών που έχουν στη διάθεσή τους οι Φορολογικές Αρχές στο σημερινό, διαρκώς μεταβαλλόμενο επιχειρηματικό περιβάλλον, οι φορολογούμενοι είναι αντιμέτωποι με μια πρωτοφανή πρόκληση: να συμμορφωθούν με τα ρυθμιστικά πλαίσια και τους κανονισμούς ή να υποστούν αυστηρές κυρώσεις», ανέφερε ο Κώστας Μαρκίδης, Διοικητικός Σύμβουλος και επικεφαλής Διεθνούς Φορολογίας της KPMG Κύπρου. «Για αυτό τον λόγο, απώτερος σκοπός του σεμιναρίου ήταν να ενισχύσει την πληροφόρηση που λαμβάνουν οι επιχειρήσεις του σήμερα σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο οι νέες εξελίξεις στην ενδοομιλική τιμολόγηση θα διαμορφώσουν το μέλλον ενός παγκοσμιοποιημένου φορολογικού περιβάλλοντος, μέσα στο οποίο δραστηριοποιούνται».

Στο σεμινάριο συμμετείχαν στελέχη εταιρειών που δραστηριοποιούνται σε διάφορους τομείς. Στη δεξίωση που ακολούθησε οι συμμετέχοντες είχαν την ευκαιρία να εγείρουν ερωτήματα και να ανταλλάξουν απόψεις σχετικά με τις παρουσιάσεις.