You are here

Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου: Οι δύο κοινότητες στην Κύπρο είναι πολύ πιο κοντά μεταξύ τους, απ’ όσο νομίζουμε

19/01/2022 14:33

Η εδραίωση της διαρκούς ειρήνης, μέσω της ενδυνάμωσης της εμπιστοσύνης ανάμεσα στις δύο κοινότητες στην Κύπρο, σε μια ιδιαίτερα δύσκολη περίοδο λόγω της πανδημίας του κορωνοϊού, αποτελούν τον βασικό στόχο των Δικοινοτικών Επιχειρηματικών Βραβείων.

Αυτό αναφέρει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, ο οποίος για δωδεκάτη χρονιά βραβεύει την από κοινού επιχειρηματική δραστηριότητα Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, προσφέροντας το συνολικό ποσό των 200.000 ευρώ, σε δέκα ομάδες.

Δεν είμαι πολιτικός ούτε θέλω να γίνω πολιτικός, υποδεικνύει ο Ιδρυτής και Ιδιοκτήτης της easy family of brands (www.easyHistory.info) και Ιδρυτής και Πρόεδρος του Stelios Philanthropic Foundation (https://steliosfoundation.com.cy/), τονίζοντας παράλληλα ότι στόχος των βραβείων δεν είναι η λύση του κυπριακού.

«Είμαστε φιλειρηνιστές και πιστεύουμε ακράδαντα πως όταν οι δύο κοινότητες στο νησί συνεργάζονται μεταξύ τους, έστω και επιχειρηματικά, τότε και η ειρήνη μπορεί να ελπίζει», αναφέρει χαρακτηριστικά.

Μάλιστα ό ίδιος κάνει αναφορά σε μια ενδιαφέρουσα ανακάλυψη, την οποία όπως εξηγεί, έκανε κατά τη διάρκεια των βραβεύσεων όλων αυτών των χρόνων. «Όταν προσπαθείς να κρίνεις και να αξιολογήσεις μια αίτηση για δικοινοτική συνεργασία, χωρίς να είσαι στον ίδιο χώρο με τους αιτητές, αλλά βλέπεις μόνο φωτογραφίες και δεν ακούς τη γλώσσα και την προφορά τους, τότε συνειδητοποιείς ότι οι δύο κοινότητες είμαστε ένα. Δηλαδή εξηγεί, δεν μπορείς να αντιληφθείς ποιος είναι ο Ελληνοκύπριος και ποιος ο Τουρκοκύπριος, χωρίς να μιλήσει ένας από τους δύο. Επομένως, ακόμα και αυτό αποτελεί μια ένδειξη ότι οι δύο κοινότητες είναι πολύ πιο κοντά μεταξύ τους, από όσο οι ίδιοι νομίζουμε», τονίζει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου.

Τα Stelios Awards 2022, θα επικεντρωθούν φέτος αποκλειστικά στην ενθάρρυνση επιχειρηματικών δραστηριοτήτων ανάμεσα σε Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, καθώς όπως αναφέρει ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, στη δύσκολη αυτή περίοδο που διανύουμε, με τα οδοφράγματα να ανοιγοκλείνουν και τις επαφές να μειώνονται στο ελάχιστο, οι επιχειρηματίες και στις δύο κοινότητες, μπορούν να ξεπεράσουν με μεγαλύτερη ευκολία τα προβλήματα, να επιδείξουν ευελιξία και να συνεργαστούν μεταξύ τους, έστω και ηλεκτρονικά.

«Μην ξεχνάτε ότι και εγώ είμαι επιχειρηματίας, και μπορώ με μεγαλύτερη ευκολία να συνεννοηθώ με άλλους επιχειρηματίες και να κρίνω τις δραστηριότητες τους εξ αποστάσεως», σημειώνει.  

Υπενθυμίζεται ότι ο Σερ Στέλιος Χατζηιωάννου, προσφέρει χρηματικό έπαθλο 20,000 ευρώ ανά δικοινοτική ομάδα – 10,000 ευρώ σε κάθε άτομο της διμελούς ομάδας. Κάθε ομάδα θα πρέπει να αποτελείται από έναν τουλάχιστον Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο επιχειρηματία, οι οποίοι θα μπορούν να αποδείξουν με στοιχεία, ότι η κοινή τους επιχειρηματική δραστηριότητα επιφέρει οικονομικά οφέλη σε ολόκληρο το νησί, ενώ η επιχείρηση θα πρέπει να έχει ετήσιο κύκλο εργασιών τουλάχιστον πέντε χιλιάδων ευρώ και να εργοδοτεί άλλο ένα άτομο, πέραν του ιδιοκτήτη.

Για δηλώσεις συμμετοχής οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα του Stelios Philanthropic Foundation https://steliosfoundation.com.cy/ και κάνοντας κλικ στο σχετικό link να κατεβάσουν την αίτηση συμμετοχής, η οποία στη συνέχεια θα πρέπει να  αποσταλεί μέσω email στον κ. Μάριο Μισιρλή [email protected]. Η ημερομηνία λήξης για υποβολή των αιτήσεων είναι η 31η  Μαρτίου 2022.

Η Τελετή Απονομής θα πραγματοποιηθεί διαδικτυακά την Πέμπτη 28 Απριλίου 2022, με τον Σερ Στέλιο Χατζηιωάννου να συγχαίρει τους νικητές, μέσω zoom. Ο ίδιος ωστόσο διευκρινίζει πως εάν οι συνθήκες που επιφέρει η πανδημία το επιτρέψουν, τότε με μεγάλη χαρά θα συναντήσει τους νικητές δια ζώσης.