You are here

Στα βήματα μιας βουλεύτριας

20/03/2023 14:37

Της Αλίκης Καρυδά (*)

Στο πλαίσιο της δράσης «Στα βήματα μιας βουλεύτριας» και με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας, φοιτήτριες από όλα τα Πανεπιστήμια της Κύπρου, δημόσια και ιδιωτικά, επισκέφθηκαν την Πέμπτη, 9 Μαρτίου 2023, τη Βουλή των Αντιπροσώπων, μετά από πρόσκληση της Προέδρου του Σώματος, κας Αννίτας Δημητρίου.

Στόχος της εν λόγω δράσης, η οποία πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία της κας Δημητρίου, ήταν η ενημέρωση των φοιτητριών σχετικά με τη θέση της γυναίκας στη Βουλή και τη λειτουργία του Νομοθετικού Σώματος. Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου, εκπροσώπησε η υποφαινόμενη μαζί με τη φοιτήτρια του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ, Νάντια Κωνσταντίνου.

Αρχικά, τύχαμε ξενάγησης στην αίθουσα της Ολομέλειας της Βουλής, όπου είχαμε την ευκαιρία να καθήσουμε στα έδρανα και να παρακολουθήσουμε μια παρουσίαση σχετικά με την ίδρυση της Κυπριακής Βουλής από το 1960, τις αρμοδιότητες που έχει ένας/μια βουλευτής/τρια, το πώς περνάει ένα νομοσχέδιο κ.τλ.

Πριν το τέλος της παρουσίασης, είχαμε τη χαρά να γνωρίσουμε την Πρόεδρο της Βουλής, κα Αννίτα Δημητρίου και να συνομιλήσουμε μαζί της σχετικά με τις ανησυχίες που έχει ένα κορίτσι της ηλικίας μας καθώς και για την ανάγκη για ισότητα των φύλων. Στη συνέχεια, οδηγηθήκαμε προς τον εξώστη, όπου μπορέσαμε να παρακολουθήσουμε τις εργασίας της Ολομέλειας της Βουλής.

Η συμμετοχή μας σε αυτήν τη δράση και η ενημέρωση μας για τον τρόπο λειτουργίας της Βουλής των Αντιπροσώπων, η οποία αποτελεί μια εκ των τριών πολιτειακών εξουσιών, υπήρξε αναμφίβολα μια σημαντική και πολύτιμη εμπειρία, γι΄αυτό και ευχαριστούμε θερμά την Πρόεδρο της Βουλής, μια αξιόλογη γυναίκα και πολιτικό, για τη σημαντική αυτή ευκαιρία που μας έδωσε.

 Όπως μάθαμε κατά την επίσκεψή μας, στην Κυπριακή Βουλή και στην Κυπριακή Δημοκρατία λειτουργεί το δικοινοτικό σύνταγμα που είναι από τα σπανιότερα συντάγματα στην Ευρώπη. Μετά την ίδρυση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέχρι και 1981 δεν υπήρχε εκλελεγμένη γυναίκα βουλεύτρια.

Η πρώτη εκλελεγμένη Ελληνοκύπρια γυναίκα βουλεύτρια ήταν η Ειρήνη Κατσέλλη εκλελεγμένη με το Δημοκρατικό Κόμμα. Η πρώτη Τουρκοκύπρια βουλεύτρια ήταν η Αϊλά Χαλίντ Κιαζίν, αγρότισσα στο επάγγελμα, το 1963 η οποία μετά τον θάνατο του συζύγου της από αυτοκινητιστικό δυστύχημα πήρε την θέση του στη Βουλή.

Μέχρι σήμερα 27 γυναίκες μόνο κατάφεραν να εκλελεγούν και να κατέχουν μια θέση στο Κοινοβούλιο, κι αυτή ήταν μια από τις ανησυχίες που συζητήσαμε με την κυρία Δημητρίου. Το 2016 κατείχαν θέση στο Κοινοβούλιο 11 γυναίκες ενώ το 2021 ο αριθμός μειώθηκε στις 8 γυναίκες.

Σημαντικό βήμα όμως είναι αυτό της ανάληψης της Προεδρίας της Βουλής από γυναίκα στις βουλευτικές εκλογές του 2021. Η κυρία Δημητρίου καθ'ολη τη διάρκεια της συζήτησής μας, μας ενέπνεε ένα αέρα σιγουριάς και βεβαιότητας ότι τίποτε δεν είναι αδύνατο για μια γυναίκα που προσπαθεί να πετύχει σε όλους τους τομείς. Το πείσμα και το θάρρος είναι τα δύο συστατικά επιτυχίας.

(*) Φοιτήτρια του Τμήματος Επικοινωνίας και Σπουδών Διαδικτύου του ΤΕΠΑΚ.