You are here

Σταθερός υποστηρικτής του Κέντρου Μελετών και Ερευνών ΑΚΤΗ η Coca-Cola HBC Κύπρου

22/09/2022 06:49

Μέσω του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach» συγκεντρώθηκαν συνολικά πέραν των 2500 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών.

Το «Zero Waste Beach»  προσφέρει αξία τόσο στην κοινωνία, όσο και στους οργανισμούς που συμμετέχουν ενεργά στις δράσεις για καθαρές ακτές.

Η Coca-Cola HBC Κύπρου και το Κέντρο Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ συμβάλλουν δυναμικά και πρακτικά στην αποκατάσταση των ακτών της Κύπρου από την πλαστική κυρίως ρύπανση των θαλασσών και αυτό αναδεικνύεται μέσα από τις ουσιαστικές δράσεις του πρωτοποριακού προγράμματος «Zero Waste Beach».

Μέσω της συνεργασίας της Coca-Cola HBC Κύπρου με την ΑΚΤΗ και στο πλαίσιο των πολυδιάστατων δράσεων του προγράμματος που σχεδίασε η ΑΚΤΗ, έχουν εξαχθεί εντυπωσιακά αποτελέσματα. Ενδεικτικά, στα τέσσερα χρόνια που εφαρμόζεται το πρόγραμμα συγκεντρώθηκαν πέραν των 2500 τόνων ανακυκλώσιμων υλικών, με τη συμβολή 25 Τοπικών Αρχών, 64 φορέων του Δημόσιου τομέα, των επιχειρήσεων - μελών του Δικτύου Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων, καθώς και των χιλιάδων εθελοντών της ομάδας δράσης που αυξάνεται διαρκώς.

Το «Zero Waste Beach», το οποίο χρηματοδοτείται από το  Ίδρυμα της Coca-Cola, ακολουθώντας την παγκόσμια δέσμευση  για «Έναν Κόσμο Χωρίς Απορρίμματα»,  έχει καταφέρει να κινητοποιήσει όλους τους εμπλεκομένους φορείς και το κοινό στη μάχη κατά της παράκτιας πλαστικής ρύπανσης, αλλά και να αλλάξει τις συνήθειες των πολιτών γύρω από το θέμα, με έμπρακτο θετικό αντίκτυπο στην κοινωνία.

Το αξιοσημείωτο έργο του «Zero Waste Beach», αποτελεί απόρροια των πολυδιάστατων δράσεων  που στοχεύουν στη μείωση των απορριμμάτων που εισέρχονται στις παράκτιες και θαλάσσιες περιοχές της Κύπρου. Ενέργειες που υλοποιούνται με στόχο την ενεργοποίηση των παράκτιων επιχειρήσεων, των τοπικών αρχών και της ευρύτερης κοινωνίας, προτρέποντας τους να υιοθετήσουν και να εφαρμόσουν καινοτόμες και βιώσιμες πρακτικές.

Την ίδια στιγμή το πρόγραμμα εντοπίζει και καταγράφει τα ανακυκλώσιμα απορρίμματα που συλλέγουν οι επιχειρήσεις, ενώ έχει καθιερώσει στο παρελθόν εκστρατείες καθαρισμού του βυθού και των παραλιών, με ομάδες εθελοντών, που προέρχονται από όλο το φάσμα της κοινωνίας, συμπεριλαμβανομένων επιχειρήσεων και σχολείων. Σημαντική προσπάθεια γίνεται επίσης στην ευαισθητοποίηση του ευρύτερου κοινού, αλλά και στην περαιτέρω εμπλοκή των τοπικών αρχών στις δράσεις.

Βασικός πυλώνας του προγράμματος είναι το «Δίκτυο Υπεύθυνων Παράκτιων Επιχειρήσεων», που σήμερα ξεπερνά τα 300 μέλη, και στο οποίο η συμμετοχή είναι δωρεάν, νοούμενου ότι οι επιχειρήσεις έχουν συμφωνήσει με ένα δεκάλογο δεοντολογίας. Πρόκειται για επιχειρήσεις που υιοθέτησαν βιώσιμες πρακτικές και συνέβαλαν σημαντικά στη μείωση των πλαστικών απορριμμάτων. Η αξιέπαινη δράση τους, αναδεικνύεται και τιμάται κάθε χρόνο στην τελετή βράβευσης, Zero Waste Beach Awards, κατά την οποία, επιβραβεύονται για τις καλές πρακτικές που εφάρμοσαν.

Οι φετινοί Zero Waste Champions  που εφάρμοσαν αποτελεσματικά τις καλύτερες και πιο καινοτόμες πρακτικές, ξεχωρίζοντας ανάμεσα σε 320 συμμετοχές, είναι:

Στην κατηγορία των μεγάλων επιχειρήσεων:

  • Kanika Hotels & Resorts– Βραβείο Αειφορίας
  • Atlantica Sancta Napa Hotel - Βραβείο Καινοτομίας:
  • Louis Hotels - Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης
  • Aliathon Hotel - Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας

Στην κατηγορία των μικρών επιχειρήσεων:

  • Medflora Museum - Βραβείο Αειφορίας:
  • Grape by the sea - Βραβείο Περιβαλλοντικής Υπευθυνότητας
  • Sandy Beach Bar- Βραβείο Καινοτομίας:
  • Technopolis20 - Βραβείο Κοινωνικής Ευθύνης

Το «Zero Waste Beach» με τις δράσεις του, προσφέρει αξία τόσο στην κοινωνία, όσο και στους οργανισμούς που συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα. Με την ένταξή τους στο δίκτυο του «Zero Waste Beach», οι παράκτιες επιχειρήσεις απολαμβάνουν σημαντικά οφέλη όπως: συμβουλές και υποστήριξη σχετικά με τις περιβαλλοντικές πρακτικές, ενίσχυση της εταιρικής κοινωνικής ευθύνης τους και ενδυνάμωση του υπευθύνου ρόλου τους στην κοινωνία.

Τα μετρήσιμα αποτελέσματα του «Zero Waste Beach», είναι ενθαρρυντικά, με ουσιαστικό αντίκτυπό στην μείωση της πλαστικής παράκτιας ρύπανσης αλλά και στην αλλαγή του μοντέλου, του τρόπου σκέψης και λειτουργίας των παράκτιων επιχειρήσεων της Κύπρου. Η Coca-Cola HBC Κύπρου, θα συνεχίσει και το 2023 να στηρίζει το «Zero Waste Beach», και το πολύτιμο έργο του Κέντρου Μελετών και Έρευνας ΑΚΤΗ,  έχοντας ως στόχο ένα βιώσιμο μέλλον.

Tον Σεπτέμβριο, η ΑΚΤΗ συνεχίζει ακούραστα το σκοπό της για καθαρές παραλίες. Με τη δράση #potavristou, που πραγματοποιείται με μεγάλη επιτυχία τα τελευταία τρία χρόνια, ο οργανισμός παροτρύνει το κοινό να ‘’ποταβριστεί’’ όπου και να βρίσκεται και να μαζέψει τα απορρίμματα που βλέπει γύρω του. Συνολικά, από το 2019, 5016 εθελοντές συμμετείχαν στη δράση του #potavristou από όλη την Κύπρο και από 134 σημεία παγκόσμια, συλλέγοντας 30,5 τόνους σκουπιδιών!

Για σωστή ενημέρωση συνίσταται δημοσίευση φωτογραφίας με τα απορρίμματα, καταγραφή αλλά και τοποθεσία της παραλίας και tag την ΑΚΤΗ στα Μέσα Κοινωνικής δικτύωσης. (Facebook – Instagram)

Άξιο σημείωσης η ΑΚΤΗ διοργανώνει στον Κάθηκα της Πάφου εκπαιδευτικό τριήμερο σεμινάριο για τους νέους που αξίζει να παρακολουθήσετε!