You are here

ΣΤΕΚ: Αναγκαίο το ενιαίο πρωτόκολλο λειτουργίας για τα ξενοδοχεία

20/04/2021 11:33
  • Επιστολή προς τον υφυπουργό Τουρισμού και τον υπουργό Υγείας
  • Θα απλοποιήσει την εφαρμογή των απαιτούμενων υγειονομικών μέτρων

O Σύνδεσμος Τουριστικών Επιχειρήσεων Κύπρου (ΣΤΕΚ) θεωρεί ως αναγκαιότητα την εφαρμογή ενός Ενιαίου Πρωτοκόλλου λειτουργίας των ξενοδοχειακών καταλυμάτων.

Ο ΣΤΕΚ κοινοποίησε τη συγκεκριμένη θέση τόσο στον υφυπουργό Τουρισμού, Σάββα Περδίο, όσο και στον υπουργό Υγείας, Κωνσταντίνο Ιωάννου, εξηγώντας πως η εφαρμογή ενός ενιαίου Πρωτοκόλλου το οποίο θα περιλαμβάνει όλα τα ζητήματα που άπτονται του ξενοδοχειακού κλάδου (εστίαση, κολυμβητικές δεξαμενές, ΣΠΑ, γυμναστήρια κτλ.), θα διευκόλυνε την υλοποίηση των όποιων αναγκαίων μέτρων.

Οι ξενοδοχειακές μονάδες, θα μπορούν να το εφαρμόσουν καλύτερα, χωρίς να δημιουργούνται μπερδέματα, όπως συνέβηκε στο πρόσφατο παρελθόν, και την ίδια ώρα, οι αρμόδιοι κρατικοί λειτουργοί θα μπορούν να διεκπεραιώσουν τους σχετικούς ελέγχους πιο απλοποιημένα, εξηγεί ο ΣΤΕΚ στην επιστολή του προς τους δύο υπουργούς.

Η δημιουργία ενός πρωτοκόλλου ειδικά για τις ξενοδοχειακές μονάδες, κρίνεται απαραίτητη τόσο για λόγους κατανόησης και εφαρμογής των μέτρων, αλλά ιδιαίτερα όσον αφορά τις ιδιαιτερότητες που αφορούν τη λειτουργία τους. Για παράδειγμα, οι επισκέπτες ενός γυμναστήριου σε ξενοδοχείο, είναι κατά κύριο λόγο οι ίδιοι οι διαμένοντες σ’ αυτό, σε αντίθεση με τα γυμναστήρια εκτός ξενοδοχείων. Παρόμοιες διαφοροποιήσεις υφίστανται και για άλλες υπηρεσίες εντός ξενοδοχείων, όπως για παράδειγμα αυτές της εστίασης, της χρήσης του ΣΠΑ, των κολυμβητικών δεξαμενών κτλ. 

Παράλληλα, σημειώνεται στην επιστολή του ΣΤΕΚ, λόγω της αβέβαιης κατάστασης που επικρατεί διεθνώς, η προσπάθεια για προσέλκυση τουριστών καθίσταται ιδιαίτερη δύσκολη και φέτος. «Οι οργανωτές ταξιδιών ζητούν και θέλουν να γνωρίζουν τα υγειονομικά μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε χώρα, ώστε αναλόγως να αποφασίζουν αλλά και να ενημερώνουν τους πελάτες τους. Η ενημέρωση τους μέσω ενός Ενιαίου Πρωτοκόλλου, το οποίο θα διαλαμβάνει όλες τις πτυχές λειτουργίας μίας ξενοδοχειακής μονάδας, προφανώς θα είναι μία ισχυρή απόδειξη ότι ως χώρα λαμβάνουμε όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα για αντιμετώπιση της εξάπλωσης του ιού».

Τέλος, ο ΣΤΕΚ εισηγείται όπως με πρωτοβουλία του Υφυπουργείου Τουρισμού και την συμβολή των δύο ξενοδοχειακών συνδέσμων, αλλά και εκπροσώπων της επιδημιολογικής ομάδας του Υπουργείου Υγείας, συνταχθεί άμεσα ένα ενιαίο Πρωτόκολλο για τη Βιομηχανία και έπειτα να αποσταλεί στον Υπουργό Υγείας για την έγκριση του.