You are here

Στην Κύπρο με πρόσκληση του ΚΕΒΕ ο αντιπρόεδρος των επιμελητηρίων της Σαουδικής Αραβίας

24/02/2020 12:43
  • Το ΚΕΒΕ υπέγραψε σημαντικό Πρωτόκολλο με το Συμβούλιο των  Επιμελητηρίων της Σ. Αραβίας

Νέες προοπτικές διανοίγονται για περαιτέρω ανάπτυξη των εμπορικών και γενικότερα των οικονομικών σχέσεων της Κύπρου με τη Σαουδική Αραβία.

Σ’ αυτό θα συμβάλει το σημαντικό Πρωτόκολλο Συνεργασίας που υπέγραψε σήμερα το ΚΕΒΕ με τα Επιμελητήρια της Σαουδικής Αραβίας, κατά την επίσκεψη στην Κύπρο του Αντιπροέδρου του Συμβουλίου τους Mr. Mureen Mohammed Naser Bin Saad.

Το Πρωτόκολλο, που φέρνει πολύ πιο κοντά την Κύπρο με τη Σαουδική Αραβία, προβλέπει συγκεκριμένες δράσεις, οι οποίες θα αναληφθούν με σκοπό την παραπέρα στενότερη συνεργασία μεταξύ των Επιμελητηρίων.

Ειδικότερα, το Πρωτόκολλο προβλέπει:

  • Ανάπτυξη συνεργασιών σε όλους τους τομείς μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων.
  • Προώθηση των εμπορικών και επιχειρηματικών σχέσεων.
  • Ανταλλαγή επιχειρηματικών αποστολών μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων.
  • Ανταλλαγή πληροφοριών και τεχνογνωσίας μεταξύ των δύο Επιμελητηρίων.
  • Διευκόλυνση των επιχειρήσεων των δύο χωρών για εργασίες στις δύο αγορές.

Σημαντικό στοιχείο του Πρωτοκόλλου είναι ότι καλύπτει όλους τους τομείς της οικονομίας, όπως είναι το εμπόριο, ο τουρισμός, η τεχνολογία, οι επενδύσεις και άλλοι.

Για την υλοποίηση των στόχων συμφωνήθηκαν συγκεκριμένες δράσεις, όπως η διοργάνωση αποστολής του ΚΕΒΕ στη Σαουδική Αραβία περί τα τέλη του τρέχοντος έτους, καθώς και φιλοξενίας αποστολής από την Σαουδική Αραβία στην Κύπρο για να δοθεί η ευκαιρία στους επιχειρηματίες των δύο χωρών να αναπτύξουν περαιτέρω συνεργασίες.

Το ΚΕΒΕ αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην ανάπτυξη των σχέσεων με τη Σαουδική Αραβία, διότι η χώρα αυτή αποτελεί σημαντικό εμπορικό κόμβο για την αγορά της Μέσης Ανατολής.

Σχολιάζοντας την υπογραφή του Πρωτοκόλλου, ο Γενικός Γραμματέας του ΚΕΒΕ κ. Μάριος Τσιακκής, τη χαρακτήρισε πολύ σημαντική για την Κύπρο και τις επιχειρήσεις της. Πρόσθεσε ότι με αυτή τη συμφωνία γίνεται το πρώτο βήμα για να ανοίξουν οι πόρτες της Σαουδικής Αραβίας για τις κυπριακές εξαγωγές και της Κύπρου για επενδύσεις από αυτή τη σημαντική χώρα.