You are here

Στις 13-16 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί το Nicosia Book Fest 2022

05/10/2022 17:55

Στις 13-16 Οκτωβρίου, στο Πάρκο της Ακρόπολης, θα διεξαχθεί το Nicosia Book Fest 2022, αναφέρει δελτίο Τύπου που εξέδωσε η οργανωτική ομάδα του φεστιβάλ. 

Σημειώνεται ότι το πρόγραμμα του Nicosia Book Fest 2022 περιλαμβάνει πληθώρα δράσεων, καινοτομίες, εκατοντάδες συγγραφείς και ανθρώπους των τεχνών καθώς και δεκάδες οργανισμούς συναφείς με το βιβλίο και τη φιλαναγνωσία.

Στις 13 και 14 Οκτωβρίου το απόγευμα θα πραγματοποιηθούν οι Παράλληλες Δράσεις με 4 εκπαιδευτικά εργαστήρια για παιδιά και ενήλικες στην αίθουσα ΣΠΗΛΙΕΣ καθώς επίσης και η επίσημη έναρξη του Φεστιβάλ την Παρασκευή 14 Οκτωβρίου στις 19:00 με τα εγκαίνια της φωτογραφικής έκθεσης αφιερωμένη στον Ζοζέ Σαραμάγκου και την παρουσίαση της ζωής και του έργου του νομπελίστα συγγραφέα από τον Διευθυντή του Ιδρύματος José Saramago στην Πορτογαλία.

Επισημαίνεται, ότι το φετινό Φεστιβάλ είναι αφιερωμένο στην πορτογαλική λογοτεχνία και την Πορτογαλία ως τιμώμενη χώρα και τόσο η εκδήλωση κατά την επίσημη έναρξη όσο και πολλές άλλες εντάσσονται σε αυτό το πλαίσιο, σε συνεργασία με την πρεσβεία της Πορτογαλίας στην Κύπρο.

Το σαββατοκύριακο 15 και 16 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθούν οι κεντρικές δράσεις του Φεστιβάλ με τους εκθέτες βιβλίου και τις δεκάδες παρουσιάσεις και παραστάσεις στην Παιδική, Λογοτεχνική, Κεντρική Σκηνή καθώς και στη σκηνή Αναλόγιο στο Πάρκο.

Προστίθεται, ότι στη Λογοτεχνική Σκηνή θα παρουσιαστούν 17 λογοτεχνικές παρουσιάσεις – συζητήσεις με τη συμμετοχή πέραν των 55 συγγραφέων και εκδοτών. Παρουσιάσεις επιλεγμένες από την Οργανωτική Επιτροπή του Φεστιβάλ, που στοχεύουν να δώσουν βήμα σε νέους Κύπριους λογοτέχνες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να αναδείξουν και να προβάλουν τη λογοτεχνική δημιουργία και μερικά από τα σπουδαιότερα έργα της περσινής χρονιάς, να αναπτύξουν συζητήσεις γύρω από τη συγγραφή, τις εκδόσεις, τις ευκαιρίες αλλά και προκλήσεις και να αγγίξουν ζητήματα επίκαιρα που απασχολούν την κοινωνία. 

Στην Παιδική Σκηνή θα γίνουν 27 παρουσιάσεις, παραστάσεις, δράσεις για παιδιά, με τη συμμετοχή πέραν των 40 συγγραφέων, ηθοποιών, εκπαιδευτικών καθώς και τη συμμετοχή εκατοντάδων παιδιών, με την παρουσία προγραμμάτων και διαγωνισμών που υλοποιήθηκαν και διακρίθηκαν κατά την περσινή σχολική χρονιά, αναφέρει το δελτίο Τύπου.

Το Φεστιβάλ εγκαινιάζει για πρώτη φορά φέτος μια νέα σκηνή, το Anαlόyιο στο Πάρκο, στο οποίο θα συμμετέχουν συνολικά 11 καλλιτέχνες (άτομα ή ομάδες) που θα παρουσιάσουν το έργο τους αναμειγνύοντας ήχο, εικόνα και κίνηση στην ερμηνεία λογοτεχνικών έργων έξω από τις καθιερωμένες πρακτικές ανάγνωσης.

Τονίζεται ότι η Κεντρική Σκηνή όπως κάθε χρόνο έτσι και φέτος θα φιλοξενήσει την κορύφωση της κάθε βραδιάς. Το Σάββατο 15/10 θα πραγματοποιηθεί ειδικό αφιέρωμα “In Memoriam” στο έργο του σπουδαίου Έλληνα λογοτέχνη Τάσου Λειβαδίτη. Την Κυριακή θα παρουσιαστεί από την Ελληνίδα ποιήτρια και στιχουργό Λίνα Νικολακοπούλου το βιβλίο/ημερολόγιο του Λυκείου Αραδίππου με τίτλο «Γιατί αν γλυτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Το Φεστιβάλ θα ολοκληρωθεί με τη θεατρική παράσταση Μακρυκωσταίοι και Κοντογιώργηδες του ΘΟΚ.

Μια σημαντική παράμετρος της διοργάνωσης του Nicosia Book Fest είναι ότι η είσοδος σε όλες τις δράσεις, τις παραστάσεις, τα εργαστήρια, και γενικά σε ότι αφορά την παρουσία του κοινού στο Φεστιβάλ, είναι εντελώς δωρεάν, καταλήγει το δελτίο Τύπου.

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Φεστιβάλ είναι διαθέσιμο στην ιστοσελίδα www.nicosiabookfest.com. Για περισσότερες πληροφορίες το κοινό μπορεί να επικοινωνήσει στο [email protected].