You are here

Στο ΤΕΠΑΚ η πρώτη συνάντηση των Πρυτάνεων των 8 ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων

15/09/2021 11:36

Υπογραφή της «Συμφωνίας της Λεμεσού»

Την πρώτη συνάντηση, με φυσική παρουσία, των Πρυτάνεων των οκτώ ευρωπαϊκών Πανεπιστημίων,  από ισάριθμες ευρωπαϊκές χώρες, που αποτελούν τη Συμμαχία «Ευρωπαϊκό Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο-EUt+», θα φιλοξενήσει το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), στο πλαίσιο των δράσεων και εκδηλώσεων της «Εβδομάδας Λεμεσού» από τις 20 έως τις 24 Σεπτεμβρίου 2021.

Το ΤΕΠΑΚ συμμετέχει στην εν λόγω Συμμαχία με άλλα επτά Πανεπιστήμια από τη Γερμανία, τη Γαλλία, τη Λετονία, την Ιρλανδία, τη Βουλγαρία, την Ισπανία και τη Ρουμανία με σκοπό τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου με κεντρικό πυλώνα «Think human first» και με απώτερο στόχο να γίνει ένα από τα «Πανεπιστήμια του Μέλλοντος».

«Η εμπλοκή μας στο EUt+ δρομολογεί σημαντικές αλλαγές προς τα μπρος για το Πανεπιστήμιο μας και ανοίγει δρόμους για διεθνή εξωστρέφεια και πολλές συνεργασίες για το Πανεπιστήμιο μας», αναφέρει ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, σε μήνυμά του προς την πανεπιστημιακή κοινότητα ενόψει της Συνάντησης των Πρυτάνεων.

Κατά τη διάρκεια της «Εβδομάδας Λεμεσού», θα συνεδριάσει το Διοικητικό Συμβούλιο του EUt+ στην παρουσία της Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμιδας Χριστοφίδου.

Σκοπός της συνεδρίας είναι η υπογραφή της «Συμφωνίας της Λεμεσού», η οποία προβλέπει, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Γραφείου Συντονισμού Διεθνών Ομάδων (International Teams Coordination Office - ITCO) σε κάθε Πανεπιστημιούπολη, τη δημιουργία του Γραφείου Erasmus EUt+   και την υπογραφή Συμφώνου Συναντίληψης για τη δημιουργία συστάδων Προπτυχιακών και Μεταπτυχιακών Προγραμμάτων.

Θα διεξαχθούν, επίσης, τρεις δημόσιες συζητήσεις οι οποίες θα λάβουν χώρα στο θέατρο Ριάλτο της Λεμεσού στις 21, 23 και 24 Σεπτεμβρίου από τις 11:00 μέχρι τις 13:00.

Η πρώτη δημόσια συζήτηση με τίτλο «EUt+: A beacon of equal opportunities for all» θα πραγματοποιηθεί στις 21 Σεπτεμβρίου, με τη συμμετοχή της Προέδρου της Βουλής των Αντιπροσώπων, κ. Αννίτας Δημητρίου, της Επίτροπου Διοικήσεως και Προστασίας Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων κ. Μαρίας Στυλιανού-Λοττιδη, της Συμβούλου του Υπουργού Εξωτερικών σε θέματα Φύλου κ. Τζόσι Χριστοδούλου, του Αναπληρωτή Καθηγητή στο Τμήμα Γεωπονικών Επιστημών, Βιοτεχνολογίας και Επιστήμης Τροφίμων του ΤΕΠΑΚ, Δρ Δημήτρη Τσάλτα και του φοιτητή Γιώργου Παναγιώτου. Τη συζήτηση θα συντονίζει η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια στο Τμήμα Νοσηλευτικής του ΤΕΠΑΚ, Δρ Χριστιάνα Κούτα.

Η δεύτερη συζήτηση με τίτλο «EUt+: Boosting European Research, Innovation and Entrepreneurship» θα διεξαχθεί στις 23 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή του Υφυπουργού Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής κ. Κυριάκου Κόκκινου, του Επικεφαλής Επιστήμονα για Έρευνα και Καινοτομία κ. Νικόλα Μαστρογιαννόπουλου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της PwC Cyprus κ. Ευγένιου Ευγενίου, της Διευθύνουσας Συμβούλου της Theramir, κ. Μαριάννας Προκόπη, του Διευθύνοντος Σύμβουλου της LearnWorlds κ. Πάνου Σιώζου, του Διευθύνοντος Συμβούλου της SignalGeneriX κ. Τάσου Κουνούδη και του Διευθύνοντος Συμβούλου της Metabeta κ. Marius Ursache. Τη συζήτηση θα συντονίζουν ο Καθηγητής του Τμήματος Δημόσιας Επικοινωνίας του ΤΕΠΑΚ Δρ Νικόλας Τσαπατσούλης και ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών και Μηχανικών Γεωπληροφορικής του ΤΕΠΑΚ Δρ Στέλιος Γιατρός.

Η τρίτη δημόσια συζήτηση με τίτλο « “EUt+: Designing the future of higher education in Europe” θα διεξαχθεί στις 24 Σεπτεμβρίου 2021, με τη συμμετοχή της Γενικής Διευθύντριας της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμιδας Χριστοφίδου, του Υπουργού Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας κ. Πρόδρομου  Προδρόμου, του Διευθυντή του Τεχνολογικού Πανεπιστημίου της γαλλικής πόλης Τρουά κ. Pierre Koch και του Πρύτανη του ΤΕΠΑΚ, Καθηγητή Παναγιώτη Ζαφείρη. Τη συζήτηση θα συντονίζει ο  Συντονιστής του EUt κ. Timothee Toury.

Στο πλαίσιο της «Εβδομάδας Λεμεσού», στις 23 Σεπτεμβρίου, θα γίνουν και τα εγκαίνια του Γραφείου Συντονισμού Διεθνών Ομάδων (International Teams Coordination Office - ITCO) στο νέο κτήριο διδασκαλίας «Δράκος» από τους Πρυτάνεις των Οκτώ Πανεπιστημίων και από τη Γενική Διευθύντρια της Γενικής Διεύθυνσης Παιδείας, Νεολαίας, Αθλητισμού και Πολιτισμού της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, κ. Θέμιδας Χριστοφίδου.

Περαιτέρω, θα παρουσιαστεί η νέα εταιρική εικόνα του EUt+ και θα γίνει σχετική εκπαίδευση στην εφαρμογή της.

Στις εκδηλώσεις θα μπορούν να συμμετάσχουν μόνο όσοι κατέχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης από τη νόσο Covid-19, σύμφωνα με το υγειονομικό Πρωτόκολλο που εφαρμόζεται στο ΤΕΠΑΚ, με βάση την απόφαση της Συγκλήτου για τον τρόπο λειτουργίας του Πανεπιστημίου κατά το τρέχον εξάμηνο, ημερομηνίας 24 Αυγούστου 2021.