You are here

SupportCY – Πολιτική Άμυνα: Εκπαίδευση στην Έρευνα & Διάσωση Ελλειπόντων Ατόμων

03/12/2021 11:12

Με πρωτοβουλία του SupportCY της Τράπεζας Κύπρου, o εκπαιδευτής και Επικεφαλής των Επιχειρήσεων του Ελληνικού Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κωσταντίνος Καλφούντζος βρέθηκε στην Κύπρο για να εκπαιδεύσει επαγγελματίες και εθελοντές στο θέμα της έρευνας και της διάσωσης ελλειπόντων προσώπων.

Σε πρώτη φάση, στα τέλη Οκτωβρίου πραγματοποιήθηκε η εκπαίδευση των εθελοντών του Σώματος Εθελοντών του SupportCY, των εθελοντών του οργανισμού Reaction, του προσωπικού της Υπηρεσίας Ασθενοφόρων και μελών της Αστυνομίας Κύπρου και της Εθνικής Φρουράς. Η εκπαίδευση επαναλήφθηκε τέλη Νοεμβρίου με τη συμμετοχή δεκάδων εθελοντών της Πολιτικής Άμυνας, που είχαν την ευκαιρία να εκπαιδευτούν στις τεχνικές έρευνας και διάσωσης ελλειπόντων ατόμων, υπό τις οδηγίες του έμπειρου εκπαιδευτή.

Η διήμερη εκπαίδευση εθελοντών και στελεχών της Πολιτικής Άμυνας από ολόκληρη την Κύπρο, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα εκδηλώσεων του Κοινοτικού Συμβουλίου Ψευδά.

Στην εκπαίδευση αλλά και την άσκηση που πραγματοποιήθηκε στη δασική περιοχή Κόρνου, συμμετείχαν τα πεζοπόρα τμήματα, το τμήμα Drones και η κυνοφιλική ομάδα της Πολιτικής Άμυνας. Σύμφωνα με το σενάριο, 3 άτομα (2 εξ αυτών με προβλήματα υγείας), είχαν χαθεί στην περιοχή του Κόρνου και για τον λόγο αυτό κινητοποιήθηκαν μεγάλες δυνάμεις της Πολιτικής Άμυνας προς εντοπισμό τους. Η άσκηση ολοκληρώθηκε με απόλυτη επιτυχία εντός των χρονικών πλαισίων που είχαν καθοριστεί, με όλους να εκφράζουν την ικανοποίηση και τις ευχαριστίες τους.

«Τέτοιου είδους συνεργασίες συμβάλλουν καθοριστικά στην αναβάθμιση και ισχυροποίηση των μηχανισμών πολιτικής προστασίας του κράτους μας, ώστε από κοινού να μπορούμε να συμβάλουμε αποτελεσματικά στην επιτυχή διαχείριση έκτακτων καταστάσεων», υπογράμμισε η Εκπρόσωπος Τύπου της Πολιτικής Άμυνας, Ολύβια Μιχαηλίδου.

Η Διευθύντρια Εταιρικής Υπευθυνότητας της Τράπεζας Κύπρου, Έλλη Ιωαννίδου, δήλωσε: «Η συνεργασία μας με την Πολιτική Άμυνα και άλλες υπηρεσίες του κράτους, στο πλαίσιο του SupportCY, έχουν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία  σημαντικού οφέλους για την κοινωνία μας και είναι με μεγάλη χαρά που στηρίζουμε και συμβάλλουμε και εμείς στην ενίσχυση του τομέα της εκπαίδευσης των αρμόδιων κρατικών φορέων για πρόληψη, αντιμετώπιση και αποκατάσταση φυσικών καταστροφών και κρίσεων. Η συνεργασία του SupportCY με τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες θα ενισχυθεί ακόμα περισσότερο τους επόμενους μήνες».