You are here

Συμμετοχή του ΚΕΒΕ στη συνάντηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Early Warning Europe στις Βρυξέλλες

18/10/2019 14:20

Το Κυπριακό Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο συμμετείχε σε συνέδριο που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες για το θεσμό Early Warning Europe.

Στόχος του Early Warning Europe είναι η στήριξη στις επιχειρήσεις καθιερώνοντας μηχανισμούς έγκαιρης προειδοποίησης για παροχή βοήθειας ούτως ώστε να αντιστρέψουν την κρίση σε ανάπτυξη και να αποφύγουν την πτώχευση. Αυτοί οι μηχανισμοί ήδη εφαρμόζονται στην Πολωνία, την Ιταλία, την Ισπανία και την Ελλάδα. Επίσης, το πρόγραμμα στηρίζει την εφαρμογή των σχετικών μηχανισμών σε επιπρόσθετα 5 κράτη μέλη, ενώ απώτερος στόχος είναι η εφαρμογή του σε όλα τα κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Κάθε χρόνο περισσότερες από 200.000 επιχειρήσεις στη Ευρωπαϊκή Ένωση αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο πτώχευσης και ως αποτέλεσμα χάνονται 1,7 εκατ. θέσεις εργασίας. Επιπλέον, ο κίνδυνος πτώχευσης είναι αυτό που οι Ευρωπαίοι φοβούνται περισσότερο με το 43% των Ευρωπαίων να μην ξεκινούν μια νέα επιχείρηση εάν υπάρχει η πιθανότητα αποτυχίας, σε σύγκριση με το 19% στις Ηνωμένες Πολιτείες Αμερικής.

Σκοπός της συνάντησης ήταν η συζήτηση γύρω από την ανάγκη για στήριξη στους επιχειρηματίες πριν, κατά τη διάρκεια αλλά και μετά την κρίση και την πτώχευση. Ιδιαίτερη σημασία δόθηκε στη προσωπικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει ένας επιχειρηματίας που περνά από την διαδικασία πτώχευσης. Ο στόχος της υποστήριξης, μεταξύ των οποίων και ψυχολογική, είναι να βοηθήσει στην επανάκτηση της αυτοπεποίθησης τους με σκοπό την επαναδραστηριοποίηση τους.

Το ΚΕΒΕ εκπροσωπήθηκε στο συνέδριο από τον Λειτουργό του Τμήματος Βιομηχανίας, κ. Μιχάλη Κούλλουρο.