You are here

Συμβούλιο Εγγραφής Κτηματομεσιτών: Άλλο γενική εκτίμηση και άλλο αγοραία αξία

06/12/2022 12:10
  • Μαρίνος Κυναιγείρου: Σημαντική επιτυχία του Συμβουλίου, η οποία θα συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται

Άλλο ένα σημαντικό μέτρο, προς την κατεύθυνση της εξάλειψης των παρερμηνειών και των προβλημάτων που δημιουργούνται από την εσφαλμένη αντίληψη που κυριαρχεί για την Γενική Εκτίμηση ακινήτων του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας, θα εφαρμοστεί σύντομα.

Μετά από πρωτοβουλία του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών και στο πλαίσιο της αγαστής τους συνεργασίας, το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας έχει πεισθεί για την ανάγκη να αναγράφεται σε κάθε τίτλο ιδιοκτησίας ότι η γενική εκτίμηση είναι χρήσιμη μόνο για σκοπούς φορολογίας και δεν αντιπροσωπεύει την αγοραία αξία του ακινήτου.

Ο Πρόεδρος του Συμβουλίου Εγγραφής Κτηματομεσιτών, Μαρίνος Κυναιγείρου δήλωσε:

«Όπως μας έχει υποσχεθεί ο ίδιος ο Διευθυντής του Τμήματος Κτηματολογίου και Χωρομετρίας εντός Δεκεμβρίου θα ανακοινωθεί και επισήμως από το Τμήμα το εν λόγω μέτρο. Πρόκειται για μια πολύ σημαντική εξέλιξη και επιτυχία του Συμβουλίου, η οποία πιστεύουμε ότι θα συμβάλει στην άμβλυνση των προβλημάτων που δημιουργούνται επειδή ιδιοκτήτες και δυνητικοί αγοραστές θεωρούν ότι η γενική εκτίμηση που διενήργησε το Κτηματολόγιο αφορά στην αγοραία αξία του ακινήτου. Δυστυχώς είναι κάτι το οποίο εξακολουθεί να συμβαίνει παρά τις διευκρινιστικές ανακοινώσεις που έχουμε εκδώσει, τόσο εμείς όσο και το Τμήμα Κτηματολογίου και Χωρομετρίας».

Η γενική εκτίμηση του Κτηματολογίου είναι χρήσιμο εργαλείο για τους πολίτες καθώς αποκτούν πρόσβαση εύκολα και γρήγορα στα αποτελέσματα της εκτίμησης των ακινήτων που τους ενδιαφέρουν, αλλά μόνο για γενικότερη ενημέρωση τους και για σκοπούς φορολογίας.

Οι τιμές δεν χρησιμοποιούνται για άλλους σκοπούς, όπως για παράδειγμα η αγορά/πώληση, η επένδυση, η δανειοδότηση και η απαλλοτρίωση ακινήτων.