You are here

Συνάντηση Cyprus Integrity Forum με τον Γενικό Εισαγγελέα

28/11/2022 16:25

Το Cyprus Integrity Forum πραγματοποίησε στις 17 Νοεμβρίου συνάντηση με τον Γενικό Εισαγγελέα και ανώτατους αξιωματούχους της Γενικής Εισαγγελίας με σκοπό τη στενότερη συνεργασία.

Ο Γενικός Εισαγγελέας εξήρε το έργο του CIF και τόνισε τη σημαντική συμβολή μη-κυβερνητικών οργανισμών που όμως έχουν αποδείξει την αξιοπιστία τους. Ανέλυσε τις δράσεις που γίνονται για ηλεκτρονική αναβάθμιση της Γενικής Εισαγγελίας, ούτως ώστε να υπάρχει καλύτερη εποπτεία και ταχύτερη παρακολούθηση των υποθέσεων που εξετάζουν. Ανέφερε ότι όπως και το CIF και η Γενική Εισαγγελία είναι σε συνεργασία με διεθνείς φορείς όπως η GRECO και ότι έχουν γίνει σημαντικά βήματα για νομοθεσίες και διαδικασίες ελέγχου με σκοπό την καταπολέμηση της διαφθοράς. Το έργο που παράγει η Γενική Εισαγγελία αναγνωρίζεται από διεθνείς φορείς και δέχεται εύσημα, κάτι που θωρακίζει την Υπηρεσία στην κριτική που συχνά υφίσταται.

Ο πρόεδρος του CIF κ.Μάριος Σκανδάλης και η Αντιπρόεδρος κα Έλενα Τάνου ανέλυσαν τους πυλώνες δράσης του CIF και τόνισαν τη σημασία συνεργασίας μεταξύ φορέων για να παράγεται πιο αποτελεσματικό έργο.  Τόσο ο Γενικός Εισαγγελέας όσο και τα μέλη του CIF συμφώνησαν στην ανάγκη να δημιουργηθεί η κατάλληλη κουλτούρα και να γίνει επαρκής επιμόρφωση της κοινωνίας στις παραμέτρους της διαφθοράς, καθότι λόγω κουλτούρας υπάρχουν πρακτικές στην Κύπρο που διεθνώς καταγράφονται ως ανάρμοστες. Συμφώνησαν επίσης σε συνέχεια της επικοινωνίας και της συνεργασίας στα πλαίσια συμβουλευτικής υποστήριξης που μπορεί να προσφέρει το CIF.

Ένα σημαντικό θέμα της ατζέντας ήταν η επίδοση στον Γενικό Εισαγγελέα του ΜΑΝΙΦΕΣΤΟ με θέμα “Θέσεις των Κοινοβουλευτικών Κομμάτων για Πρόληψη και Αντιμετώπιση της Διαφθοράς στην Κύπρο”.   Ο Πρόεδρος του CIF ανέφερε ότι το συγκεκριμένο είναι αποτέλεσμα καταγραφής των θέσεων τους μετά από το Συνέδριο του 2019 για τη διαφθορά, με κάποια αργοπορία στην κοινοποίηση τους λόγω πανδημίας. Ο Γενικός Εισαγγελέας αναφέρθηκε και στη δική του παρουσία στο συνέδριο, και ευχαρίστησε το CIF για την ετοιμασία του Μανιφέστο.

Κλείνοντας, ο Γενικός Εισαγγελέας ευχαρίστησε το Cyprus Integrity Forum για τη δράση του και επανέλαβε την στήριξη του στο έργο τους.

Περισσότερα για το έργο του CIF,στην ιστοσελίδα www.cyprusintegrityforum.org ή στο τηλέφωνο 22025772. Email: [email protected]