You are here

Συνάντηση κορυφής ΕΕ / στρατηγική ατζέντα 2019-2024: Η ενιαία αγορά μπορεί να είναι η υπερδύναμη της ΕΕ!

19/06/2019 10:06

Ηγετικά στελέχη του δικτύου των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων που συναντήθηκαν την Τρίτη 18 Ιουνίου 2019 στις Βρυξέλλες τόνισαν τον ζωτικό ρόλο της Ενιαίας Αγοράς όσον αφορά την ανταπόκριση της στις ανησυχίες των πολιτών και την ενίσχυση της ανταγωνιστικότητας της ΕΕ. Τα Επιμελητήρια κάλεσαν τους αρχηγούς κρατών και κυβερνήσεων να διασφαλίσουν ότι αυτό θα αντανακλάται στην Στρατηγική Ατζέντα της ΕΕ για την περίοδο 2019-2024, η οποία αναμένεται να υϊοθετηθεί στην Συνάντηση Κορυφής του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αυτή την εβδομάδα.

Τα Ευρωεπιμελητήρια και το δίκτυο των Ευρωπαϊκών Επιμελητηρίων έχουν προωθήσει ενεργά τις πρόσφατες Ευρωεκλογές και τόνισαν τη σημασία που πρέπει να δοθεί από τους πολίτες σε παγκόσμια θέματα όπως η κλιματική αλλαγή, η ασφάλεια και η μετανάστευση. Στη σημερινή Γενική τους Συνέλευση τα Ευρωεπιμελητήρια κάλεσαν τους ηγέτες της ΕΕ να οικοδομήσουν επί της αυξημένης συμμετοχής στις Ευρωεκλογές υιοθετώνταςμία φιλόδοξη και ρεαλιστική Στρατηγική Ατζέντα που να ανταποκρίνεται σε τέτοιες μεγάλες διεθνείς προκλήσεις.

Συνοψίζοντας τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης, ο Πρόεδρος των Ευρωεπιμελητηρίων Chrisoph Leitl τόνισε τον κεντρικό ρόλο που διαδραματίζει η Ενιαία Αγορά για να υλοποιηθεί η Στρατηγική Ατζέντα: «Πρέπει να εργαστούμε από κοινού για να μπορέσει η ΕΕ να ηγηθεί και κατευθύνει τη διεθνή ανταπόκριση στις διεθνείς προκλήσεις. Τα Επιμελητήρια πιστεύουν ότι η Ενιαία Αγορά είναι ζωτικής σημασίας για την Ευρωπαϊκή συνεργασία, ανταγωνιστικότητα και διεθνή επιρροή. Έχει τη δυνατότητα να είναι η υπερδύναμη της ΕΕ αλλά χρειάζεται ενίσχυση. Θα πρέπει να γίνουν περισσότερα για να διασφαλιστεί ότι οι τέσσερεις ελευθερίες δεν αποτελούν απλώς πολιτικό στόχο αλλά παρέχουν αντιληπτά οφέλη στους επιχειρηματίες και πολίτες μας».

Τα Ευρωεπιμελητήρια απέστειλαν τον περασμένο Απρίλιο επιστολή στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου,Donald Tusk, υπογραμμίζοντας την ανάγκη η Ενιαία Αγορά να είναι στο επίκεντρο της νέας Στρατηγικής Ατζέντας. Πολλά Επιμελητήρια περιλαμβανομένου και του ΚΕΒΕ απέστειλαν παρόμοιες επιστολές στους αρχηγούς των κρατών τους.

Ο Επίτιμος Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Μάνθος Μαυρομμάτης, που εκπροσώπησε το Επιμελητήριο στη Γενική Συνέλευση των Ευρωεπιμελητηρίων ανέφερε: «Η Ενιαία Αγορά πρέπει επιτέλους να ολοκληρωθεί ταυτόχρονα με την απλοποίηση των διαδικασιών και του θεσμικού πλαισίου κάτι που θα βοηθήσει τις Ευρωπαϊκές επιχειρήσεις να ενισχύσουν την ανταγωνιστικότητα τους και να αναπτυχθούν ακόμα περισσότερο. Κατά συνέπεια αυτό θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις για το κοινωνικό σύνολο, τους Ευρωπαίους δηλαδή πολίτες και θα επιτρέψει στην ΕΕ να δείξει τον δρόμο και να διαδραματίσει το ρόλο που πρέπει σε διεθνές επίπεδο»