You are here

Σύνδεσμος Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης: Υπέρ της διενέργειας μελέτης για εισαγωγή πυρηνικής ενέργειας στην Κύπρο

03/10/2008 14:52
Το ενεργειακό πρόβλημα στην Κύπρο ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που πραγματοποιήθηκε σήμερα Παρασκευή 3 Οκτωβρίου 2008 μεταξύ του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Αντώνη Πασχαλίδη και του Διοικητικού Συμβουλίου του Παγκύπριου Συνδέσμου Επιχειρηματιών Ανάπτυξης Γης και Οικοδομών, μέλος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ).

Κατά τη συνάντηση συζητήθηκε υπόμνημα του Συνδέσμου το οποίο περιλαμβάνει συγκεκριμένες εισηγήσεις για αντιμετώπιση του ενεργειακού προβλήματος που παρατηρείται στην Κύπρο εν όψει των συνεχών αυξήσεων στις τιμές των πετρελαιοειδών που ταλανίζουν την παγκόσμια οικονομία κατά τους τελευταίους δέκα τουλάχιστον μήνες. Μεταξύ των εισηγήσεων που έθεσε ο Σύνδεσμος είναι η διενέργεια ειδικής μελέτης προς διερεύνηση της πιθανότητας εισαγωγής πυρηνικής ενέργειας με βάση την οποία θα παράγεται ενέργεια σε κόστος κατά πολύ πιο φθηνό από ότι το ηλεκτρικό ρεύμα (ενδεικτικά αναφέρεται ότι η παραγωγή ρεύματος από πυρηνική ενέργεια έχει κόστος μόλις 2 ευροσέντ σε σχέση με 14 ευροσέντ που στοιχίζει σήμερα στην Κύπρο) . Ο Σύνδεσμος τόνισε ότι τέτοια μορφής ενέργεια δυνατό να λειτουργήσει προς το συμφέρον του καταναλωτή, του περιβάλλοντος και της οικονομίας γενικότερα. Όσον αφορά τα γενικότερα θέματα που αφορούν την πυρηνική ενέργεια, σήμερα υπάρχουν εταιρείες που εξειδικεύονται στο σχεδιασμό και κατασκευή υψηλής θερμοκρασίας αεριοψυκτικών πυρηνικών αντιδραστήρων οι οποίοι παρέχουν με ασφαλείς μεθόδους τόσο την απαιτούμενη ενέργεια για παραγωγή ηλεκτρισμού και αφαλατωμένου νερού αλλά και ενέργεια που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε χημικές διεργασίες. Ήδη γειτονικές μας χώρες όπως η Τουρκία και η Αίγυπτος έχουν προχωρήσει σε μελέτη εγκατάστασης πυρηνικών σταθμών.

Άλλα θέματα που συζητήθηκαν αφορούσαν την ενεργειακή απόδοση κτιρίων για την οποία ο Σύνδεσμος ζήτησε όπως συνεχίσουν να παρέχονται τα σχετικά κίνητρα, την αύξηση του ύψους των επιδομάτων που δίδονται για την γεωθερμία και γενικά η περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας (ΑΠΕ).