You are here

Συνέδριο «Athens Investment Forum» που διοργάνωσαν η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειώ

03/04/2015 15:26
Με επιτυχία και υψηλή συμμετοχή πραγματοποιήθηκε το Στρατηγικό Συνέδριο «Athens Investment Forum» που διοργάνωσαν η Ένωση Εισηγμένων Εταιρειών (ΕΝΕΙΣΕΤ) και το Ελληνικό Ινστιτούτο Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης (ΙΕΑ) σε συνεργασία με την Boussias Communications, την Τρίτη 31 Μαρτίου 2015 στο ξενοδοχείο Μεγάλη Βρετανία,.

Το Συνέδριο διεξήχθη υπό την αιγίδα του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών και την υποστήριξη του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών και αφορούσε στη συμβολή των εισηγμένων εταιρειών και του Χρηματιστηρίου Αθηνών στο νέο, υπό διαμόρφωση, πρότυπο επιχειρηματικότητας με γνώμονα την ανάπτυξη, την εξωστρέφεια, την καινοτομία και την ενεργειακή επάρκεια.

Κατά την εναρκτήρια ομιλία του, ο Πρόεδρος της ΕΝΕΙΣΕΤ κ. Παναγιώτης Δράκος επεσήμανε ότι οι επιχειρήσεις δεν ζητούν κίνητρα και φοροαπαλλαγές, αλλά ένα σταθερό φορολογικό σύστημα που να «κλειδώνει» τουλάχιστον για τις νέες επενδύσεις. Τόνισε ότι τα οικονομικά αποτελέσματα πολλών εταιρειών το 2014 είναι πολύ καλύτερα σε σχέση με το 2013, υπογραμμίζοντας ότι «η ανάπτυξη πλησιάζει».
Διευκρίνισε, ωστόσο, ότι ο ιδιωτικός τομέας θα πρέπει να έχει το δικαίωμα να επιλέγει πού θα επενδύσει και όχι να αποφασίζει το Υπουργικό Συμβούλιο ποιοι κλάδοι θα αναπτυχθούν. Επιπλέον, ζήτησε την προώθηση και επανεκπαίδευση των δημοσίων υπαλλήλων, ώστε η χώρα να αποκτήσει σύντομα αξιοκρατικώς εκλεγμένους και μη κομματικούς λειτουργούς. Τέλος, πρότεινε την βελτίωση της παρούσας διαδικασίας των διαβουλεύσεων ώστε να γίνονται εγκαίρως, δηλαδή κατά την περίοδο της αναζήτησης του πρακτέου και πριν από την κατάθεση των νομοσχεδίων, ρύθμιση που θα καταστήσει τις διαβουλεύσεις ουσιώδεις και χρήσιμες.


Ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδας (ΚΕΕΕ) και του Εμπορικού & Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθήνας (ΕΒΕΑ) κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος από την πλευρά του απηύθυνε έκκληση προς την κυβέρνηση και τους εταίρους να προχωρήσουν το ταχύτερο δυνατόν σε μια συμφωνία και έναν έντιμο συμβιβασμό. Μάλιστα προειδοποίησε ότι αν υπάρξουν περαιτέρω καθυστερήσεις, χιλιάδες επιχειρήσεις θα κινδυνεύσουν με ξαφνικό θάνατο.
«Ζητούμε έναν έντιμο συμβιβασμό και όχι ρήξη που θα οδηγούσε το 80% των Ελλήνων κάτω από το όριο της φτώχειας, με ελλείψεις σε φάρμακα και καύσιμα και που θα καθιστούσε την Ελλάδα “Βενεζουέλα της Ευρώπης” σημείωσε ο Πρόεδρος του ΕΒΕΑ, καλώντας και τους «εταίρους να αντιμετωπίσουν πιο ορθολογικά την ελληνική κρίση».

Ο Αν. Υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος και Ενέργειας κ. Γιάννης Τσιρώνης επισήμανε ότι «δεν έχουμε τετραετία μπροστά μας, έχουμε το σήμερα και το αύριο». Ο κ. Τσιρώνης υπογράμμισε την ανάγκη για τη δημιουργία ενός ξεκάθαρου και σταθερού φορολογικού και αδειοδοτικού πλαισίου, τη σταθερότητα στις χρήσεις γης και την ολοκλήρωση του Κτηματολογίου, παρεμβάσεις που, όπως ανέφερε, αποτελούν προτεραιότητες της κυβέρνησης.

Στις αδυναμίες της ευρωπαϊκής αγοράς κεφαλαίων στάθηκε ο κ. Benjamin Angel, Προϊστάμενος Μονάδας στη Γενική Διεύθυνση για Οικονομικές και Χρηματοδοτικές Υποθέσεις της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Όπως ανέφερε, το ευρωπαϊκό σύστημα στηρίζεται κατά κύριο λόγο στις τράπεζες, ενώ π.χ. στις ΗΠΑ βασίζεται περισσότερο στις αγορές (θεσμοί όπως venture capital, crowdfunding κ.ο.κ.), τονίζοντας ότι αν ίσχυαν τα δεδομένα των ΗΠΑ και στην Ευρώπη, τότε την τελευταία πενταετία θα είχαν χρηματοδοτηθεί 4.000 περισσότερες μεσαίες επιχειρήσεις, με ποσά της τάξης των 90 δισ. ευρώ.

Επίσης, υπογράμμισε ότι η ενοποίηση και η ανάπτυξη των ευρωπαϊκών αγορών κεφαλαίου, η ενίσχυση των εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων από την αγορά και η άρση εμποδίων για πρόσβαση των επιχειρήσεων στη χρηματοδότηση περιλαμβάνονται στις προτεραιότητες της Κομισιόν.

Ο Βουλευτής της Ν.Δ. και πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Οικονομικών κ. Χρήστος Σταϊκούρας μίλησε για το ασφυκτικό πρόγραμμα που εφαρμόζεται από το 2010, το οποίο, παρά τα λάθη στην εφαρμογή των διαρθρωτικών αλλαγών, κατέγραψε στο τέλος του 2014 θετικά μετρήσιμα αποτελέσματα, οπότε η οικονομία επέστρεψε στην ανάπτυξη.
Ο ίδιος, ωστόσο, κρίνει ότι ο ρυθμός ανάπτυξης της τάξεως άνω του 2,5% που έχει προβλεφθεί για το 2015 είναι ανέφικτος, εξαιτίας της αβεβαιότητας και του ελλείμματος ρευστότητας.

Στη σημασία του Χρηματιστηρίου ως μηχανισμού άντλησης κεφαλαίων, αλλά και στις καταλυτικές διαρθρωτικές αλλαγές που συντελούνται στην Ευρώπη, αναφέρθηκε ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Σωκράτης Λαζαρίδης, τονίζοντας πως «θα χρειαστεί σημαντικός χρόνος επενδύσεων για να προετοιμαστούμε με όσο το δυνατόν μικρότερο κόστος».
«Οι ευκαιρίες άντλησης κεφαλαίων από την παγκόσμια επενδυτική κοινότητα είναι πολλές, διότι όλο το οικοσύστημα κινείται προς αυτή την κατεύθυνση» σημείωσε ο κ. Λαζαρίδης.

O Αντιπρόεδρος του ΙΕΑ, κ. Ευάγγελος-Άγγελος Πετρόπουλος παρουσίασε τη συμβολή του Ελληνικού Ινστιτούτου Επιχειρηματικότητας & Αειφόρου Ανάπτυξης στην προώθηση της υγιούς και αειφόρου Επιχειρηματικότητας, τονίζοντας παράλληλα τον κρίσιμο ρόλο τον οποίο επιτελεί το Χρηματιστήριο Αξιών στην εναλλακτική χρηματοδότηση και άντληση των κεφαλαίων που απαιτούνται για την αναζωογόνηση της ελληνικής οικονομίας, ενώ αναφέρθηκε στην αναγκαιότητα η Ελλάδα να αποτελέσει σταθερό επενδυτικό προορισμό.

Η Γενική Γραμματέας της EUROPEAN ISSUERS (EI) κυρία Susannah Haan, αφού έκανε εκτενή παρουσίαση του ευρωπαϊκού θεσμικού πλαισίου χρηματοδότησης των επιχειρήσεων, αναφέρθηκε στους ποικίλους τρόπους με τους οποίους μπορούν να αντλήσουν χρηματοδότηση οι ευρωπαϊκές, και κατ’ επέκταση και οι ελληνικές, επιχειρήσεις.

Ο Πρόεδρος της NUNTIUS Χρηματιστηριακής κ. Αλέξανδρος Μωραϊτάκης ανέπτυξε τα απαραίτητα κίνητρα και τις αναγκαίες, ευνοϊκές συνθήκες στην ελληνική οικονομία, έτσι ώστε να μετατραπεί η χώρα μας σε ένα υψηλού επιπέδου χρηματοοικονομικό κέντρο. Επισήμανε την ανάγκη για χαμηλούς φορολογικούς συντελεστές και αποφυγή διπλής φορολογίας, για οργανωμένες ιατρικές Υπηρεσίες, υψηλού μορφωτικού επιπέδου Ανθρώπινο Δυναμικό, αναπτυγμένες Τηλεπικοινωνίες, σταθερό και φιλοαναπτυξιακό Πολιτικό και Νομικό σύστημα.

«Η σημερινή κεφαλαιοποίηση των 50 δισ. ευρώ δεν αντικατοπτρίζει σε καμία περίπτωση τις δυνατότητες των εισηγμένων εταιρειών» σημείωσε ο Γενικός Γραμματέας της ΕΝΕΙΣΕΤ κ. Γιώργος Κούμπας, προσθέτοντας ότι θα πρέπει με τη χρήση των επενδυτικών εργαλείων που υπάρχουν να επιτευχθεί η επιστροφή του Έλληνα επενδυτή στο Χρηματιστήριο.
«H περιουσία του Δημοσίου πρέπει να εισαχθεί στο Χρηματιστήριο Αθηνών και δι’ αυτού να διατεθεί μαζί με τις ήδη εισηγμένες -κατά προτίμηση- στο ελληνικό επενδυτικό κοινό, με φορολογικά κίνητρα.
Αντίστοιχα κίνητρα πρέπει να δοθούν για τον επαναπατρισμό των ελληνικών κεφαλαίων του εξωτερικού, με στόχο να επενδυθούν στο Χρηματιστήριο Αθηνών.»
«Η αλλαγή του επενδυτικού κλίματος θα προκαλέσει και αύξηση των κρατικών εσόδων, οι ιδιωτικοποιήσεις μπορούν να γίνονται μέσω ΧΑ. Οι εισηγμένες εταιρείες μπορούν να γίνουν σημαιοφόροι της ανάπτυξης», κατέληξε.

«Η συντεταγμένη προσπάθεια όλων των φορέων είναι βασική και θεμελιώδης προϋπόθεση για την ανάπτυξη των ελληνικών επιχειρήσεων και κατ’ επέκταση της ελληνικής οικονομίας» δήλωσε ο Πρόεδρος της Euroxx Xρηματιστηριακής κ. Giuseppe Giano.
Ο κ. Giano αναφέρθηκε στην ιδιαίτερα μεγάλη ύφεση που τα τελευταία χρόνια έχει υποστεί τόσο ο κλάδος των χρηματιστηριακών εταιρειών όσο και η χρηματιστηριακή αγορά, συμπληρώνοντας ωστόσο πως το γεγονός ότι οι ξένοι επενδυτές κατέχουν περί του 60% της κεφαλαιοποίησης του Χ.Α. είναι μία ψήφος εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία και τις εγχώριες εταιρείες.
Η στρατηγική επιδίωξη όλων θα πρέπει να είναι, σύμφωνα με τον κ. Giano, η διατήρηση αλλά και αύξηση της συμμετοχής των ξένων επενδυτών στο μετοχικό κεφάλαιο των ελληνικών εταιρειών.

Η Διευθύντρια Εξυπηρέτησης Εκδοτριών της κύριας και εναλλακτικής αγοράς του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κυρία Γεωργία Μουρλά παρουσίασε τις λύσεις χρηματοδότησης από το Χρηματιστήριο. Πέρα από τα κλασικά μέσα που διαθέτει, σύμφωνα με την κυρία Μουρλά, το Χρηματιστήριο μπορεί να συμβάλει με νέα εργαλεία και νέες λύσεις χρηματοδότησης όπως τα listed investment funds, τα project bonds και τις ειδικές ρυθμίσεις για project financing. Επισήμανε ότι όλα αυτά τα νέα σχήματα μπορούν να συμβάλουν στην μεταφορά πόρων στον ελληνικό παραγωγικό ιστό με τη συμμετοχή διεθνών επενδυτών.

Ο Γενικός Διευθυντής του ΟΛΠ Α.Ε κ. Σταύρος Χατζάκος παρουσίασε το ζήτημα των Αναπτυξιακών Επενδύσεων μέσω εναλλακτικών μορφών χρηματοδότησης και παρουσιάζοντας το επενδυτικό έργο του ΟΛΠ αναφέρθηκε εκτενώς στις αυξημένες δυνατότητες και τις ευκαιρίες που παρουσιάζουν τα επενδυτικά σχέδια που προκύπτουν από την αξιοποίηση διαφορετικών πηγών χρηματοδότησης.

Η Group Investor Relations Officer του ομίλου ΤΙΤΑΝ Α.Ε. κυρία Αφροδίτη Σύλλα παρουσίασε αναλυτικά την επενδυτική δραστηριότητα του ομίλου σε όλο τον κόσμο και επισήμανε την αξία της καλής εταιρικής φήμης και αξιοπιστίας ως προϋπόθεση για την άντληση χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Τέλος, ο Διευθυντής Στρατηγικής Επικοινωνίας & Ανάλυσης Αγορών του Ομίλου Χρηματιστηρίου Αθηνών κ. Παντελής Λάμπρου παρουσίασε τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό και παγκόσμιο επίπεδο. Ανέφερε ότι η διεθνής κατεύθυνση είναι η αγορά να τεθεί στο επίκεντρο της οικονομικής και επενδυτικής ζωής. Ο κ. Λάμπρου ανέπτυξε τον τρόπο με τον οποίο η ελληνική αγορά μπορεί να λειτουργήσει ως εργαλείο αξιολόγησης των επενδύσεων, μηχανισμός προσέλκυσης κεφαλαίων και διάχυσης του πλούτου στην κοινωνία στο πλαίσιο των παραπάνω εξελίξεων.

Κύριο χαρακτηριστικό του Συνεδρίου και δείγμα ενδιαφέροντος για την επίκαιρη θεματολογία του, αποτέλεσε το αυξημένο ενδιαφέρον από την πλευρά των συμμετεχόντων και ο εποικοδομητικός διάλογος ο οποίος διεξήχθη με αφορμή τις τοποθετήσεις των ομιλητών.