You are here

Συνεχίζεται η αστάθεια στις τιμές των ακινήτων

26/07/2021 15:07

Μειωμένες είναι οι τιμές πώλησης για όλους του τύπους ακινήτων το β’ τρίμηνο του 2021, σύμφωνα με τη νέα έκδοση του Δείκτη Τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, WiRE Index.

Όπως αναφέρεται σε σχετικό δελτίο Τύπου, μείωση παρουσιάζουν σε τριμηνιαία βάση οι τιμές ενοικίασης σε παγκύπρια βάση, με εξαίρεση τα διαμερίσματα. Τα εμπορικά ακίνητα έχουν επηρεαστεί σημαντικά από την πανδημία αφού καταγράφεται σημαντική ετήσια μείωση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης τους.

Τα τελευταία στοιχεία που επεξεργάστηκε η WiRE καταδεικνύουν πως η αγορά συνεχίζει να επηρεάζεται από τις επιπτώσεις της πανδημίας του κορωνοϊού αφού κατά την υπό αναφορά περίοδο, καταγράφηκε τριμηνιαία πτώση στις τιμές πώλησης για όλες τις κατηγορίες ακινήτων και σχεδόν για όλες σε σχέση με τις τιμές ενοικίασης. Σε ετήσια βάση, χαρακτηριστικότερο συμπέρασμα είναι η μείωση στις τιμές αγοράς και ενοικίασης εμπορικών ακινήτων ενώ στις πλείστες κατηγορίες οικιστικών ακινήτων παρουσιάζεται άνοδος των τιμών.

Αναλυτικότερα, οι τιμές πώλησης διαμερισμάτων σε παγκύπρια βάση μειώθηκαν κατά 0,14 % το δεύτερο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με το πρώτο, οι τιμές των σπιτιών μειώθηκαν κατά 0.36%, των εμπορικών ακινήτων κατά 0,85%, των αποθηκών κατά 0,33%, των γραφειακών χώρων κατά 0,62%, των παραθεριστικών διαμερισμάτων κατά 0,38% και των παραθεριστικών σπιτιών κατά 0,95%. Σε επίπεδο επαρχιών, ξεχωρίζει η αύξηση στις τιμές αγοράς διαμερισμάτων στη Λεμεσό, οι οποίες συνέχισαν να αυξάνονται κατά περίπου 2,5% σε τριμηνιαία βάση για τέταρτο συνεχόμενο τρίμηνο, καλύπτοντας έτσι τη μεγάλη μείωση που παρατηρήθηκε το πρώτο εξάμηνο του 2020. Σε ετήσια βάση, ξεχωρίζει η σημαντική μείωση στις τιμές εμπορικών ακινήτων και αποθηκών, της τάξης του 5,1% και 4% αντίστοιχα. 

Όσον αφορά τις τιμές ενοικίασης ακινήτων σε παγκύπρια βάση, μόνο αυτές των διαμερισμάτων παρουσίασαν μικρή αύξηση 0,05% σε τριμηνιαία βάση. Οι τιμές ενοικίασης σπιτιών μειώθηκαν κατά 1,6%, των εμπορικών ακινήτων κατά 2,10%, των αποθηκών κατά 0,94%, των γραφειακών χώρων κατά 0,41%, των παραθεριστικών διαμερισμάτων κατά 0,59% και των παραθεριστικών σπιτιών κατά 1,50%.  Όσον αφορά τις ενοικιάσεις, παρουσιάζεται μεγάλη μείωση στις τιμές για όλων των ειδών τα ακίνητα στην επαρχία Πάφου. Σε ετήσια βάση, ξεχωρίζει η μείωση στις τιμές ενοικίασης παραθεριστικών οικιών, της τάξης του 5,5% αλλά και των εμπορικών ακινήτων κατά 8%.

Σύμφωνα με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της WiRE FS, Παύλο Λοΐζου, «η μη σημαντική βελτίωση της επιδημιολογικής εικόνας της χώρας διατηρεί το κλίμα αβεβαιότητας και παρά την αύξηση που καταγράφεται στις πράξεις σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο (περιοριστικά μέτρα, lockdown κτλ), εντούτοις, απέχουμε αρκετά ακόμα από επίπεδα σταθεροποίησης, πόσο μάλλον ανόδου».   

Θέλοντας να καλύψει ένα κενό στην αγορά και να βοηθήσει τους επαγγελματίες του τομέα αλλά και όλους τους ενδιαφερόμενους να έχουν μία καλύτερη εικόνα για τις τάσεις των τιμών, η WiRE FS παρουσιάζει σε τριμηνιαία βάση τα αποτελέσματα του Δείκτη WiRE Index. Ο Δείκτης καταγράφει την τριμηνιαία αλλαγή στις τιμές πώλησης και ενοικίασης όλων των τύπων ακινήτων, δηλαδή διαμερισμάτων, οικιών, καταστημάτων, γραφείων, παραθεριστικών διαμερισμάτων και παραθεριστικών οικιών.