You are here

Συνεργασία Ηewitt Associates SA με το Ταμείο Συντάξεων της Αρχής Τηλεπικοινωνιών Κύπρου,

26/09/2008 09:51
Σε συνέχεια της πρόσφατης δημοσιότητας σχετικά με την διάθεση δομημένων προϊόντων επενδύσεων προς Ταμεία Σύνταξης και Προνοίας της Κύπρου, γνωστοποιούμε τα εξής:

- Ο οργανισμός μας δεν συνδέεται με κανένα χρηματοοικονομικό ή ασφαλιστικό οργανισμό, δεν διαχειρίζεται κεφάλαια και δεν ενεργεί ως διανομέας επενδυτικών προϊόντων. Αυτό διασφαλίζει την ανεξαρτησία και την προστασία των Ταμείων σε σχέση με διαπλεκόμενους συμβούλους που ταυτόχρονα αμείβονται με προμήθειες επί των προϊόντων που προωθούν.

- Ο διορισμός μας ως σύμβουλος επενδύσεων του Ταμείου της ΑΤΗΚ έγινε στις 16 Νοεμβρίου 2007 μετά από διεθνή διαγωνισμό ανάμεσα στους τέσσερις κορυφαίους οργανισμούς συμβούλων επενδύσεων συνταξιοδοτικών ταμείων στο κόσμο.

- Η Hewitt δεν σχετίζεται με την αγορά επενδυτικών προϊόντων των εταιριών Lehman Brothers, Morgan Stanley και Goldman Sachs που έγιναν το /εκέμβριο του 2006, 11 μήνες δηλαδή πριν την έναρξη της συνεργασίας του Ταμείου με την Hewitt. Σχετική επιστολή από τον πελάτη μας που επιβεβαιώνει τα πιο πάνω είναι διαθέσιμη.

- Το Μάρτιο του 2007 στο «Συνέδριο /Διακυβέρνησης και Επενδύσεων για Ταμεία Συντάξεων & Προνοίας 2007» που διοργανώσαμε είχαμε εκφράσει τις ανησυχίες μας σχετικά με την καταλληλότητα αυτών των προϊόντων για τα Συνταξιοδοτικά Ταμεία, τις υπερβολικές τους χρεώσεις και στις τακτικές προώθησής τους από τους διάφορους οργανισμούς που ενεργούν ως διανομείς αυτών των προϊόντων καθώς και τους επενδυτικούς κινδύνους που δεν επεξηγούνται επαρκώς. Σε αυτό συνέδριo συμμετείχαν αντιπρόσωποι τόσο από τα μεγαλύτερα Ταμεία Προνοίας και Σύνταξης της Κύπρου όσο και από τις αρμόδιες αρχές. Περαιτέρω, από τον Μάρτιο του 2008 έχουμε εγγράφως ειδοποιήσει αρμόδιους φορείς, στα πλαίσια του κώδικα επαγγελματικής συμπεριφοράς που διέπει τόσο τον οργανισμό μας αλλά και τα επαγγελματικά σώματα των συμβούλων αναλογιστών μας για το ανησυχητικό φαινόμενο που παρατηρήσαμε στην αγορά των Επαγγελματικών Συνταξιοδοτικών Ταμείων στην Κύπρο αναφορικά με την ανεξέλεγκτη προώθηση διαφόρων σύνθετων δομημένων επενδυτικών προϊόντων.

- H Hewitt Associates (NYSE: HEW) είναι από τις μεγαλύτερες εταιρίες αναλογιστών και συμβούλων σε θέματα παροχών προσωπικού παγκοσμίως με 88 γραφεία σε 35 χώρες και προσφέρει αναλογιστικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε περισσότερα από 2000 ταμεία συντάξεων. Η παροχή στρατηγικών επενδυτικών συμβουλών σε Συνταξιοδοτικά Ταμεία είναι κύρια υπηρεσία της Hewitt. Το επενδυτικό τμήμα της Hewitt εργοδοτεί πέραν των 300 συμβούλων παγκοσμίως με γραφεία σε όλα τα κύρια χρηματοοικονομικά κέντρα και εξειδικεύεται στη παροχή στρατηγικών επενδυτικών συμβουλών σε θεσμικούς επενδυτές.

Παγκοσμίως, το επενδυτικό τμήμα της Hewitt συμβουλεύει πέραν των 1.000 ταμείων σύνταξης και προνοίας περιλαμβανομένων και των μεγαλύτερων ταμείων στη Κύπρο.