You are here

Συνεργασία Lemissoler και Venture Capital Bank του Μπαχρέιν δημιουργεί νέα δεδομένα στη ναυτιλία

06/03/2008 12:47

• Επενδύσεις $166 εκ. σε πλοία
• Μέλος του Ομίλου SFS η Lemissoler


Ο Όμιλος Lemissoler Shipping Group ανακοίνωσε σήμερα τη συνεργασία του με την Venture Capital Bank του Μπαχρέιν και τη δημιουργία της εταιρίας Lemissoler Maritime Bahrain, ταράζοντας τα νερά στο χώρο της ναυτιλίας. Σε πρώτη φάση η νέα εταιρεία σχεδιάζει επενδύσεις σε πλοία ύψους $166 εκ.

Η νέα εταιρία, Lemissoler Maritime Bahrain, θα προβεί σε επενδύσεις σε πλοία αξίας $166 εκ., ενώ , όπως ο Διευθύνων Σύμβουλος του Ομίλου Lemissoler, κ. Φίλιππος Φιλής ήδη μεταφέρθηκαν σήμερα από τον Όμιλο Lemissoler στην νέα εταιρία πέντε πλοιοκτητρίες εταιρίες στις οποίες ανήκουν πέντε εξειδικευμένα πλοία μεταφοράς χαρτιού. Στη νέα εταιρία ο Όμιλος Lemissoler συμμετέχει με ποσοστό 12,5%.

Η συμφωνία πώλησης των πέντε πλοίων από τον Όμιλο Lemissoler δημιουργεί κέρδη $18,3 εκ., ενώ η Lemissoler Shipmanagement θα είναι ο Λειτουργικός Διαχειριστής της νέας εταιρείας Lemissoler Maritime Bahrain και η Venture Capital Bank θα είναι ο Διαχειριστής Επενδύσεων. Τα πέντε πλοία θα συνεχίσουν να φέρουν την κυπριακή σημαία και εκτιμάται ότι τα περισσότερα νέα πλοία θα εγγραφούν στο κυπριακό νηολόγιο ενώ η πλοιοδιαχείριση τους θα γίνεται εξ ολοκλήρου από την Κύπρο.

Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη στη Λεμεσό ο κ. Φίλιππος Λάρκος, Εκτελεστικός Αντιπρόεδρος του Ομίλου SFS, στον οποίο η Lemissoler Group είναι μέλος, σημείωσε ότι αυτή η στρατηγική συνεργασία συμπίπτει με μια επετειακή χρονιά για τον Όμιλο, ο οποίος συμπληρώνει 20 χρόνια δράσης. Ο κ. Λάρκος αποκάλυψε επίσης ότι ο Όμιλος SFS ετοιμάζει τέσσερα νέα επενδυτικά ταμεία, το μεγαλύτερο από αυτά θα είναι το SFS Ocean Challenge Shipping Fund μεγέθους $200 εκ. Συνολικά τα τέσσερα ταμεία θα είναι μεγέθους €360 εκ.

Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Venture Capital Bank του Μπαχρέιν κ. Abdullatif Janahi ανάφερε ότι πάντα η Τράπεζα του ήθελε να επενδύσει στην ναυτιλία γιατί πιστεύει ότι η ναυτιλιακή βιομηχανία αποτελεί την κινητήριο δύναμη για την διεθνή οικονομία. Εκφράζοντας την ικανοποίηση του για την υπογραφή της συμφωνίας, ανάφερε ότι ευελπιστεί να είναι μόνο η αρχή και σύντομα η συνεργασία να είναι σε θέση να πραγματοποιήσει περαιτέρω επενδύσεις στην ναυτιλία.

Ο Όμιλος Lemissoler Group είναι μέλος του Ομίλου SFS από το 2004 και διαθέτει εκτός από την πλοιοδιαχειρίστρια εταιρία Lemissoler Shipmanagement, η οποία διαχειρίζεται 35 πλοία, εννέα από τα οποία ανήκουν στον Όμιλο, δύο εταιρίες διακίνησης εμπορευματοκιβωτίων στην Βαλτική θάλασσα. Οι θυγατρικές αυτές εταιρίες Inter Marine Container Lines, (IMCL) και Baltic Containers Lines (BCL) αναμένεται μέσα στο 2008 να μεταφέρουν 350.000 εμπορευματοκιβώτια και να έχουν κύκλο εργασιών $75 εκ.

Την περασμένη εβδομάδα ο Όμιλος SFS ανακοίνωσε καθαρά κέρδη €30 εκ. πάνω σε ολικά εισοδήματα €103 εκ. για το 2007. Το ολικό ενεργητικό του Ομίλου στο τέλος του 2007 έφθασε τα €320 εκ., ενώ το ολικό ιδίων κεφαλαίων μετόχων τα €114 εκ. και η απόδοση επί των ιδίων κεφαλαίων μετόχων ξεπέρασε το 34% μέσα στο 2007.