You are here

Συνεργασία Πανεπιστημίου Frederick – ΕΤΑΠ Λευκωσίας για τον οδηγό αρχιτεκτονικής της πρωτεύουσας

05/10/2022 13:30

Η φοιτήτρια του Πανεπιστημίου Frederick Μύρια Κυπριανίδου σχεδιάζει έναν οδηγό αρχιτεκτονικής της Λευκωσίας, ως αποτέλεσμα συνεργασίας του Πανεπιστημίου με την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λευκωσίας.

Η σχεδιαστική πρόταση της Μύριας Κυπριανίδου ξεχώρισε στο πλαίσιο διαγωνισμού ανάμεσα σε φοιτητές και φοιτήτριες του Τμήματος Οπτικής Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick, που κλήθηκαν να καταγράψουν τα αρχιτεκτονικά ορόσημα της Λευκωσίας (κλασικά, μοντέρνα και σύγχρονα), να τα φωτογραφίσουν και να σχεδιάσουν τον αρχιτεκτονικό χάρτη της πόλης. Πρόκειται για ένα διεπιστημονικό πρότζεκτ στο πλαίσιο του οποίου οι φοιτητές και φοιτήτριες Οπτικής Επικοινωνίας κατέγραψαν τους χώρους αρχιτεκτονικού ενδιαφέροντος και άντλησαν τις δικές τους πληροφορίες και εικόνες για τον καθένα. Οι φοιτητές/τριες εργάστηκαν καθόλη τη διάρκεια του χειμερινού εξαμήνου 2021 και παρουσίασαν τις τελικές τους σχεδιαστικές προτάσεις ενώπιον μελών της ΕΤΑΠ, εκπροσώπων του Υφυπουργείου Τουρισμού, του Δήμου Λευκωσίας και του Συνδέσμου «Φίλοι της Λευκωσίας».

«Η συνεργασία μας απορρέει από το μνημόνιο που υπέγραψε το Τμήμα Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου μας με την ΕΤΑΠ», αναφέρει ο Καθηγητής Κώστας Μάντζαλος, Κοσμήτορας της Σχολής Τεχνών και Επικοινωνίας του Πανεπιστημίου Frederick. «Στην πολύχρονη ιστορία της, η Σχολή μας διατηρεί ένα εξωστρεφές προφίλ προς την κυπριακή κοινωνία, επιδιώκοντας συνέργειες που προσφέρουν στους φοιτητές/τριες την άμεση επαφή με πραγματικές συνθήκες εργασίας παράλληλα με την ακαδημαϊκή γνώση. Είμαστε ιδιαίτερα ευτυχείς όταν συνεργασίες όπως αυτή φέρνουν χειροπιαστά αποτελέσματα.»

Από τη μεριά του, o κος Σωτήρης Χριστοφόρου, Λειτουργός της ΕΤΑΠ Λευκωσίας, αφού συνεχάρη όλους/ες τους/τις φοιτητές/τριες για τον ζήλο και τη δημιουργικότητα που επέδειξαν στο συγκεκριμένο έργο, δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος αφού για άλλη μια φορά η συνεργασία της ΕΤΑΠ με το Πανεπιστήμιο αποδίδει ένα εξαιρετικό αποτέλεσμα, «ικανό να εμπλουτίσει καταλυτικά την προβολή της Λευκωσίας ως τουριστικού προορισμού.»

Στον σχεδιασμό της Μύριας Κυπριανίδου περιλαμβάνονται 40 σημεία αρχιτεκτονικής σημασίας της Λευκωσίας που αξίζει να δουν οι επισκέπτες της πόλης. Η Μύρια επέλεξε την παλαιού τύπου γραμματοσειρά Arno Pro, που παραπέμπει στον ενετικό αρχιτεκτονικό χαρακτήρα της Λευκωσίας. Το βιβλίο είναι χωρισμένο στα αρχιτεκτονικά έργα της εντός των τειχών Λευκωσίας και στα έργα που βρίσκονται στην περιφέρεια. Με έμφαση στις αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες, η αναφορά σε κάθε έργο περιλαμβάνει πληροφορίες όπως έτος ή χρονολογική περίοδο κατασκευής και QR code που παραπέμπει σε οδηγίες για την τοποθεσία του μέσω της εφαρμογής Google Maps.