You are here

Σύσκεψη ΚΕΒΕ και επηρεαζόμενων εταιρειών για το ΦΠΑ

29/09/2009 15:03
Το ΚΕΒΕ πραγματοποίησε σύσκεψη με επηρεαζόμενες εταιρείες για ανταλλαγή απόψεων πάνω στο θέμα της επιτάχυνσης πληρωμής του ΦΠΑ.

Οι επηρεαζόμενες επιχειρήσεις μετέφεραν την αγωνία τους για το μέτρο αυτό που θα επηρεάσει τη ρευστότητα τους μέσα στις συνθήκες οικονομικής δυσπραγίας που διέρχεται ο τόπος.

Το ΚΕΒΕ διαπιστώνει ότι μεταξύ των επιχειρήσεων αυτών υπάρχουν πολλές που οι πωλήσεις τους γίνονται κυρίως με πίστωση και το προτεινόμενο μέτρο τους επηρεάζει άμεσα. Παράλληλα, η απροειδοποίητη αλλαγή ανατρέπει το προγραμματισμό τους για τις ανάγκες τους σε κεφάλαιο κίνησης και τις αναγκάζει να καταφύγουν σε νέο δανεισμό.

Το ΚΕΒΕ απευθύνει έκκληση προς το Υπουργείο Οικονομικών για αναθεώρηση της απόφασης του για να δοθεί χρόνος εξέτασης όλων των επιπτώσεων. Η Κύπρος πιθανότατα να αποτελεί παγκόσμια εξαίρεση στη προσπάθεια των άλλων κυβερνήσεων να τονώσουν τη πραγματική οικονομία μέσα από τη πληρωμή του ΦΠΑ με δόσεις αντί της επιτάχυνσης της είσπραξης του.

Το ΚΕΒΕ πιστεύει ότι το θέμα πρέπει να απασχολήσει και την Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, για να μελετηθούν οι αλυσιδωτές επιπτώσεις σ’ ολόκληρη την οικονομία.

Η προτεραιότητα σήμερα πρέπει να είναι στην ανάπτυξη και στην απασχόληση αντί στις δημοσιονομικές επιδόσεις. Η πρόσφατη επισήμανση για τη έλλειψη επιχειρηματικών δανειοδοτήσεων για νέες επενδύσεις αποδεικνύει τη δυσχερή θέση που βρίσκεται ο επιχειρηματικός κόσμος σήμερα.

Τέλος το ΚΕΒΕ θεωρεί ότι η επιλεκτική διαλογή 81 οργανισμών και εταιρειών χωρίς οποιαδήποτε αιτιολογία αποτελεί άνιση μεταχείριση έναντι του νόμου. Για το λόγο αυτό οι επηρεαζόμενες εταιρείες εκδήλωσαν τη πρόθεση τους να καταφύγουν σε δικαστικά μέτρα για την αποφυγή αυτής της άδικης αντιμετώπισης τους εκ μέρους του κράτους.