You are here

Σύσταση Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας

29/06/2022 17:03

Το CSI - Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας σε συνεργασία με το SYNTHESIS Center for Research and Education παρουσίασαν την Τρίτη 28 Ιουνίου, την Εθνική Έκθεση Κοινωνικής Καινοτομίας στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Έργου «FUSE» και ανακοίνωσαν τη σύσταση του Εθνικού Οργανισμού Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας, που θα φέρει την ονομασία «ΕΚΩΝ».

Ο Οργανισμός, ο οποίος υπάγεται στο Έργο «FUSE», θα λειτουργεί ως κόμβος κοινωνικής καινοτομίας και επιχειρηματικότητας, θα παρέχει κατάρτιση, και θα βοηθά στην ανάπτυξη ικανοτήτων δημοσίων λειτουργών και κυβερνητικών δομών, ιδίως όσον αφορά τη διαχείριση και τη λήψη κονδυλίων από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο (ESF+).

Οι δραστηριότητες του έχουν ως στόχο να εφαρμόσουν μεθόδους για την ευαισθητοποίηση και την ενίσχυση της ικανότητας και της συμμετοχής των τοπικών αρχών και των δημόσιων φορέων, στη στήριξη της κοινωνικής καινοτομίας και της κοινωνικής επιχειρηματικότητας.

Η Δρ Κατερίνα Θεοδωρίδου, Διευθύντρια Έρευνας και Ανάπτυξης του CSI, ανέφερε: «Το CSI δεσμεύεται πλήρως στην ενίσχυση και ενδυνάμωση των δραστηριοτήτων του Έργου «FUSE», στο πλαίσιο της μακροπρόθεσμης στρατηγικής του για τη θεσμοθέτηση και την ενδυνάμωση των πρωτοβουλιών κοινωνικής καινοτομίας και των φορέων του κυπριακού οικοσυστήματος».

Κατά την παρουσίαση της Εθνικής Έκθεσης, η Δρ Θεοδωρίδου γνωστοποίησε ότι οι τάσεις που εντοπίζονται στην κοινωνική καινοτομία στην Κύπρο αφορούν την τεχνολογία, την εκπαίδευση, την κοινωνική ένταξη και ενσωμάτωση, τη γεωργία αλλά και την υγεία.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιώργος Ησαΐας, Διευθυντής του Ερευνητικού Κέντρου SYNTHESIS τόνισε ότι τo έργο αποτελεί σημείο σταθμό για τη χώρα μας, με τον Εθνικό Οργανισμό «ΕΚΩΝ», να αναμένεται να λειτουργήσει ως υποστηρικτικός μηχανισμός, παρέχοντας την απαραίτητη βοήθεια τόσο στις αρμόδιες αρχές, όσο και στην κοινωνία των πολιτών για την υλοποίηση προγραμμάτων κοινωνικής επιχειρηματικότητας αλλά και δράσεων όπως η κοινωνική ένταξη και η απασχόληση.

Στο διάστημα των επόμενων δύο ετών, το CSI σε συνεργασία με το SYNTHESIS θα εργαστούν για τον εντοπισμό, τη δοκιμή και την επικύρωση των αναγκών του εθνικού οικοσυστήματος κοινωνικής καινοτομίας.
Όπως σημείωσε ο Δρ Χριστόφορος Μαρκίδης, Λειτουργός Παραγωγικότητας Α’ του Εθνικού Σημείου Επαφής της Κύπρου στο EaSI (Πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την Απασχόληση και την Κοινωνική Καινοτομία), πρόκειται για μια πανευρωπαϊκή προσπάθεια, με τον προϋπολογισμό του ESF+ για τα επόμενα 7 χρόνια για το πρόγραμμα να αγγίζει τα 900 εκατ. ευρώ.

Στην Κύπρο ο Εθνικός Οργανισμός Κοινωνικής Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας «ΕΚΩΝ», θα συνίσταται από το CSI - Κέντρο Κοινωνικής Καινοτομίας και το SYNTHESIS Center for Research and Education.