You are here

Σύστημα Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων Δήμου Αγλαντζιάς

19/06/2021 10:48

5 μήνες  επιτυχημένης εφαρμογής με αισθητή μείωση αποβλήτων και αύξηση ανακύκλωσης.

Ο Δήμος Αγλαντζιάς μέσα σε πέντε μόλις μήνες, κατάφερε να μειώσει κατά 1.396 τόνους τα απόβλητά του, με την εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής διαχείρισης αποβλήτων.

Ενδεικτικά από τον Ιανουάριο, όπου η Αγλαντζιά μπήκε σε νέα εποχή με την εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων, μέχρι και τον Μάϊο 2021, η μείωση αποβλήτων στο Δήμο, ήταν της τάξης του 39% που συνεπάγεται με το γεγονός ότι ο μέσος Αγλανζτιώτης, στέλνει πλέον ετήσια 60% λιγότερα απόβλητα στη χωματερή, από το μέσο Κύπριο.

Τα αποτελέσματα του Συστήματος Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων παρουσιάστηκαν από τον Δημοτικό Γραμματέα του Δήμου Αγλαντζιάς, Χάρη Τσαγγαρίδη, σε δημοσιογραφική διάσκεψη που διοργάνωσε ο Δήμος Αγλαντζιάς την Παρασκευή 18 Ιουνίου στο θέατρο της ΠΟΕΔ. 

Τα εντυπωσιακά αποτελέσματα της εφαρμογής του προγράμματος, εξήρε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, κ. Κώστας Καδής, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό στην εκδήλωση,  επισημαίνοντας ότι η συγκεκριμένη πολιτική θα πρέπει να εφαρμοστεί σε όλη την Κύπρο. Η καθολική εφαρμογή τέτοιου είδους προγραμμάτων σε όλους τους δήμους και τις κοινότητες της ελεύθερης Κύπρου, αποτελεί, επεσήμανε ο Υπουργός, έναν από τους κύριους στόχους του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος. Προσπάθεια μας είναι οι Αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης, βασικοί φορείς της εφαρμογής συστημάτων διαλογής στην πηγή και χωριστής συλλογής αποβλήτων, να καταστούν πρωταγωνιστές στην προώθηση της βιώσιμης τοπικής ανάπτυξης, τόσο σε επίπεδο σχεδιασμού, όσο και σε επίπεδο υλοποίησης των αντίστοιχων πολιτικών. Πρόθεση μας είναι να στηρίξουμε, με κάθε τρόπο, την τοπική αυτοδιοίκηση, ώστε να εφαρμόσει στην πράξη τη χωριστή διαλογή στην πηγή και τις αρχές της πρόληψης, μείωσης, επαναχρησιμοποίησης και ανακύκλωσης αποβλήτων. Αναγνωρίζοντας λοιπόν την σημασία της πρωτοβουλίας του Δήμου Αγλαντζιάς ως πρωτοπόρυ στις κοινές μας προσπάθειες, η κυβέρνηση θα στηρίξει οικονομικά τον Δήμο για τα έξοδα που έχει μέχρι σήμερα καταβάλει.

Ο Δήμαρχος Αγλαντζιάς Ανδρέας Κωνσταντίνου, αναφερόμενος στην εφαρμογή του Συστήματος Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων, επεσήμανε ότι η καλή διάθεση και η συμμόρφωση των δημοτών, συνέβαλε στην επιτυχημένη πορεία του συστήματος, ευχαριστώντας τους δημότες για τη συμβολή τους. Το Σύστημα Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων, είπε μεταξύ άλλων, έχει πολλαπλά οφέλη για την κοινωνία, το περιβάλλον και την οικονομία.

Κατά την παρουσίαση του συστήματος, στην οποία παρευρέθηκαν βουλευτές, δημοτικοί άρχοντες από Κύπρο και Ελλάδα και φορείς οργανωμένων συνόλων, ο Δημοτικός Γραμματέας, Χάρης Τσαγγαρίδης, ανέλυσε τις προκλήσεις, τις παραδοχές και τα αποτελέσματα επισημαίνοντας ότι αλλάζοντας τη νοοτροπία μας υπάρχει ελπίδα να σώσουμε το περιβάλλον.

Καταληκτικά, μέσω του Συστήματος Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων με πρωταγωνίστρια την «Αίγλη» ο πολίτης γίνεται ο κύριος υπεύθυνος για τα απορρίμματα που παράγει και αποκτά άμεσο κίνητρο να τα διαχειριστεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, με σκοπό να μειώσει τη χρέωσή του για την τελική διαχείρισή τους. Με το σύστημα αυτό, συμμετέχει ο ίδιος στη μείωση, την επαναχρησιμοποίηση και την ανακύκλωση των αποβλήτων του, μειώνοντας το κόστος για την Τοπική Αρχή αλλά και για τον ίδιο.

Περισσότερες πληροφορίες για το Σύστημα Ολιστικής Διαχείρισης Αποβλήτων και ενημερωτικό υλικό μπορείτε να βρείτε στην Ιστοσελίδα του Δήμου https://aglantzia.org.cy/aigli/