You are here

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης με Φορείς και Ενδιαφερόμενους του Τομέα της Υγείας «Διαφάνεια και καταπολέμηση της διαφθοράς»

01/06/2023 16:15

Ο ανεξάρτητος μη-κυβερνητικός, μη κερδοσκοπικός οργανισμός CYPRUS INTEGRITY FORUM ως ο μοναδικός οργανισμός για ενημέρωση της κοινωνίας σε θέματα διαφάνειας και καταπολέμησης της  Διαφθοράς στην Κύπρο, θα ήθελε να ανακοινώσει τα ακόλουθα: 

Μεταξύ πολλών σοβαρών θεμάτων που αναδεικνύει μέσα από τις δράσεις του είναι και ο τομέας της  Υγείας - πιο συγκεκριμένα, η καταπολέμηση της διαφθοράς στον Χώρο της Υγείας και συνεπώς με τις  διαδικασίες ελέγχου που ακολουθούνται στο Γενικό Σύστημα Υγείας (ΓΕΣΥ).  

Μετά από μια πετυχημένη εκδήλωση τον περασμένο Νοέμβριο όπου φιλοξενήθηκε ως κύριος ομιλητής ο κύριος Alex Rothwell, Διευθύνων Σύμβουλος της Μονάδας Καταπολέμησης της Διαφθοράς  στο Βρετανικό Σύστημα Υγείας (NHSCFAs Chief Executive, anti-fraud unit of NHS) φέραμε στην  επιφάνεια την ανάγκη συστηματικών και λεπτομερών ελέγχων στα θέματα Υγείας έτσι ώστε να  αποφευχθούν οποιεσδήποτε τάσεις διαφθοράς και να υπάρχει πλήρης διαφάνεια στο σύστημα υγείας.  

Το CIF προχωρά τώρα στη ετοιμασία του επόμενου και πιο πρακτικού βήματος: Τη σύγκλιση μιας  στρογγυλής τραπέζης συζήτηση (Round table discussion) με ερωτήσεις και τοποθετήσεις σχετικά με  το σύστημα υγείας από όλους τους οργανισμούς και οργανώσεις που έχουν άμεση σχέση με το  σχέδιο Υγείας, όπως ΠΙΣ, ΟΑΥ, ΟΚΥΠY, ΟΣΑΚ, ΚΕΦΕΑ, ΕΝΙΚ, ΚΕΒΕ,ΟΕΒ, CIF, Επιτροπή Ελέγχου  ΓΕΣΥ, Ελεγκτή της Δημοκρατίας, Επιτροπή Διαφάνειας του κράτους, Εκπροσώπους κέντρων  αποκατάστασης, εκπροσώπους διαγνωστικών κέντρων κ.α.  

Ο κυριότερος σκοπός μιας τέτοιας εκδήλωσης είναι να τεκμηριωθεί η ανάγκη εφαρμογής Medical  Auditing (Κλινικός Έλεγχος), διασφαλίζοντας την Ιατρική Αναγκαιότητα (Medical Necessity) και την  Ιατρική Ακαταλληλότητα (Μedical Αppropriateness) στην εφαρμογή συστημάτων υγείας. 

Πιστεύουμε ότι οι θέσεις των εμπλεκομένων στον τομέα της Υγείας είναι άκρως σημαντικές για  ετοιμασία ενός ολοκληρωμένου πορίσματος και θεωρούμε ότι η παρουσία όλων των πιο πάνω φορέων είναι πολύ σημαντική. Οι προηγούμενες προσπάθειες για μια από κοινού εκδήλωση, δεν απέφεραν  αποτέλεσμα λόγω διαφόρων ενδοιασμών και δυσκολιών, παρόλα αυτά ελπίζουμε στη θετική  ανταπόκριση όλων. Η εκδήλωση επαναπρογραμματίζεται για τις 29 Ιουνίου, μεταξύ 15:00 – 17:30,  στο μέγαρο ΚΕΒΕ στη Λευκωσία. Ευελπιστούμε ότι στην νέα αυτή προσπάθεια θα έχουμε τη θετική  ανταπόκριση των εμπλεκομένων με δεδομένο το ενδιαφέρον τους για τη βιωσιμότητα του ΓΕΣΥ.  

Η ατζέντα με τα θέματα συζήτησης (με έμφαση στο Medical Auditing) : 

Ερωτήσεις  

1. Έλεγχος στις Ιατρικές πράξεις ΓΕΣΥ 

2. Διαφάνεια στην εκτέλεση των πράξεων του ΓΕΣΥ. Διαφθορά. 

3. Mηχανισμός καταπάτησης Διαφθοράς. Έλεγχος. 

4. Έξοδα του Κύπριου πολίτη για υγεία. 

5. Medical Auditing

Πέραν από τους προαναφερόμενους φορείς που θα συμμετέχουν στη συζήτηση, θα προσκληθούν  επίσης παρατηρητές και μέσα ενημέρωσης ώστε να υπάρχει πλήρης διαφάνεια για τις σκέψεις του  καθενός. 

Επικοινωνία: Email [email protected] / T.: 22025772