You are here

TEDx University of Nicosia: Γνωρίστε ομιλητές και performers που ανεβαίνουν στη σκηνή στις 30 Νοεμβρίου

21/10/2019 14:26

Ομιλίες που εμπνέουν, ομιλητές που ξεχωρίζουν. Σε κάθε γωνιά του πλανήτη, το TED φιλοξενεί μοναδικούς ανθρώπους που, ο καθένας με το δικό του τρόπο, λαμβάνει μέρος και προσκαλεί τους συμμετέχοντες να μοιραστούν γνώσεις, εμπειρίες και να μοιραστούν με το κοινό σύγχρονες απόψεις και προβληματισμό, να εγείρουν τη φαντασία του κοινού αλλά και να «πυροδοτήσουν» τη συζήτηση γύρω από τα φλέγοντα θέματα που θα καθορίσουν το μέλλον.

Και αυτό πρόκειται να συμβεί για ακόμα μία φορά στο TEDx University of Nicosia 2019, το οποίο πραγματοποιείται με την υποστήριξη της Τράπεζας Κύπρου στην Λευκωσία, στις 30 Νοεμβρίου στο Συνεδριακό Κέντρο Φιλοξένια. Στο TEDx University of Nicosia 15 ομιλητές και μουσικοί θα καθηλώσουν με τα λεγόμενα τους και το κοινό.

Κεφάλαιο «Πατρότητα»

Ο πολυγραφότατος Matt Coyne, ρίχνει άπλετο φως στο κεφάλαιο «πατρότητα» στην ψηφιακή εποχή, σε έναν κόσμο που κυριαρχούν οι πληροφορίες για τη μητρότητα. Είναι δημιουργός της βραβευμένης ιστοσελίδας γονέων "Man vs. Baby", το οποίο σήμερα έχει πάνω από ένα τέταρτο εκατομμύριο οπαδούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο Coyne είναι συγγραφέας δύο best-selling βιβλίων των Sunday Times, το “Man vs. Baby” και “Man vs Toddler”, ενώ αρθρογραφεί στον Guardian, στην Telegraph και το περιοδικό GQ. Ο Matt ζει στο Σέφιλντ της Αγγλίας με τον σύντροφο του Lyndsay, τον γιο του Charlie και το Jack Russell σκύλο τους.

Ο «Αόρατος Άνθρωπος»

Ο ειδικός σε θέματα Blockchain και κρυπτονομισμάτων Tey el-Rjula ή όπως αποκαλείται «ο Αόρατος Άνθρωπος», ανεβαίνει στη σκηνή του TEDx University of Nicosia o οποίος θα μας διηγηθεί μια ασυνήθιστη ιστορία βγαλμένη από τη ζωή του όταν, στα πέντε του μόλις χρόνια, απέκτησε ψηφιακή ταυτότητα. Πρωτοπόρος στην τεχνολογία του Βlockchain, από τους πρώτους επενδυτές των Bitcoin ο Tey πρωτοστάτησε στην ευρύτερη προσπάθεια κατάλυσης των οικονομικών εμποδίων και των εμποδίων που σχετίζονται με την ταυτότητα.

Μέσα από την νεοφυή του επιχείρηση tech4good, ο Tey προτρέπει τους ανθρώπους να αποθηκεύουν ζωτικές πληροφορίες για τον εαυτό τους, όπως η εθνικότητα και τα προσόντα τους, μετατρέποντας τους αόρατους ανθρώπους σε αήττητους.

Η μουσική στον ψυχικό κόσμο

Με τη μουσική να παίζει μείζονα ρόλο στο φετινό TEDx University of Nicosia, ο Λευτέρης Μουμτζής, εκτός από εξαιρετικός performer, θα αναλάβει και ρόλο ομιλητή και θα προσπαθήσει να απελευθερώσει τον εσωτερικό μας εαυτό μέσα από τη μουσική όχι σαν μορφή έκφρασης αλλά σαν θεραπευτικό εργαλείο που συμβάλλει στην βελτίωση της ψυχικής υγείας. 

Μυσταγωγία στο πεντάγραμμο

Το φετινό TEDx University of Nicosia θα πλημμυρίσει από νότες που θα συνεπάρουν τους συμμετέχοντες. Αρχής γενομένης με την «δική» μας Ελένη Ηρακλέους, γνωστή στο μουσικό στερέωμα ως Εleni Εra, θα μας αποκαλύψει κομμάτια από τη νέα της δουλειά Rise Love.

Πρόκειται για ένα άλμπουμ- εξομολόγηση με συνθέσεις που δημιουργήθηκαν μέσα από δύσκολες καταστάσεις απελπισίας, αντιμετωπίζοντας τη μοναξιά και το πέρασμα του χρόνου καθώς και μέσα από την ανάγκη να αγαπάμε τον εαυτό μας.

Ως κλασσική πιανίστρια και μαέστρος γυναικείας χορωδίας η οποία ζει στο Βερολίνο, η Κύπρια καλλιτέχνης εμφανίστηκε  σε συναυλίες όπως το Konzerthaus Berlin, το Kammersaal der Philharmonie Berlin και τον Παγκύπριο Διαγωνισμό Σύνθεσης Τραγουδιού.

Μετά από την περιδιάβαση στα μονοπάτια της κλασσικής μουσικής, δίνουμε ραντεβού στο σήμερα και στον λυρισμό του JUΛΙΟ Kompoloi.

Από μικρός μυημένος στη μουσική και από τα εφηβικά του χρόνια λάτρης του hip hop, o JUΛΙΟ στα 18 έκανε τις πρώτες του ερασιτεχνικές ηχογραφήσεις.

Άρχισε να δημοσιεύει τη μουσική του το 2012 ενώ ένα χρόνο μετά, ξεκίνησε πλέον τις επίσημες του ζωντανές εμφανίσεις. Το 2014, κυκλοφορεί τον πρώτο του ολοκληρωμένο δίσκο με τίτλο «Ξύπνα τζ’ άκου» σε στίχους και παραγωγές του ιδίου για να ακολουθήσει ο 2ος του δίσκος "To Λάθος" σε μουσικές του Smilin.

Στα τέλη του 2015, κυκλοφόρησε το «Της ζωής τζαι του θανάτου», το οποίο ήταν και το πιο προσωπικό του προτζεκτ μέχρι στιγμής ενώ δύο χρόνια αργότερα κυκλοφόρησε "Τα Μαύρα Άσματα" και πάλι σε συνεργασία με τον Smilin, ενώ ταυτόχρονα δημιούργησε το Barco Pirata Collective μαζί με άλλους καλλιτέχνες.

Ο οικοδεσπότης του TEDx University of Nicosia

Ο άνθρωπος που θα συντονίσει όλο το TEDx University of Nicosia είναι ο Δημήτρης Κόκκορης.

Ο Δημήτρης είναι project director και team-builder του TEDx Athens, μια από τις μεγαλύτερες και δημοφιλέστερες εκδηλώσεις του TEDx στον κόσμο.

Συνιδρυτής των Cannibals Adventures, μιας εταιρείας καγιάκ, δραστήριος αθλητής και adrenaline junkie,ο Δημήτρης λατρεύει να βρίσκεται σε εξωτερικούς χώρους. Είναι ιδρυτικό μέλος των Young Leaders, του Ελληνικού Συνδέσμου Νέων Επιχειρηματιών και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Συλλόγου Αποφοίτων Σχολείων Κωστέας- Γείτονας.

Είναι δεινός μάγειρας και ταξιδιάρα ψυχή, ενώ του αρέσει να συναντά νέους ανθρώπους και να αναπτύσσει περαιτέρω τις προσωπικές του δεξιότητες.

Ο κ. Νικόλας Νικολή Curator του TEDx University of Nicosia δήλωσε «Το TEDx είναι μια εκδήλωση που γίνεται σε χιλιάδες πόλεις, προωθεί ιδέες που αξίζει να διαδοθούν, σκέψη και προτάσεις, εικόνες και ιστορίες δοσμένες από τους καλύτερους επιστήμονες και ανθρώπους. Για εκδηλώσεις όπως το TEDx είναι περήφανες τόσο οι πόλεις που τις φιλοξενούν όσο και οι οργανισμοί που τις στηρίζουν. To TEDx University of Nicosia είναι μια τέτοια εκδήλωση και ο στόχος της είναι να γίνει ο πυρήνας των νέων ιδεών στην πρωτεύουσα και σχεδιάζεται ώστε να αποτελέσει το συνέδριο ορόσημο της πόλης».

Όσοι επιθυμούν να λάβουν μέρος στην εκδήλωση τα εισιτήρια προπωλούνται στο www.tedxunic.com το οποίο περιέχει όλες τις πληροφορίες για το θέμα, τους προσκεκλημένους και τις παράλληλες δραστηριότητες.