You are here

Τεχνική Ημερίδα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

15/05/2009 11:40
Πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στις 14 Μαΐου 2009 στη Λευκωσία, η τεχνική ημερίδα για τις «Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας» υπό την αιγίδα του Οικονομικού και Εμπορικού Γραφείου της Πρεσβείας της Ισπανίας στην Κύπρο. Την ημερίδα προλόγισαν ο Πρέσβης της Ισπανικής πρεσβείας στην Κύπρο κ. José Urtasun Erro, και ο κ. Σόλων Κασίνης, Διευθυντής Ενέργειας στο Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

Η Λειτουργός Ενέργειας στην Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας Κύπρου, κ. Μαρία-Ελένη Δελέντα, αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλει η Ε.Ε. για να μειώσει τις επιπτώσεις των κλιματικών αλλαγών και να αναπτύξει μια κοινή ενεργειακή πολιτική. Στόχος, όπως ανάφερε η κ. Δελέντα, είναι οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας να αντιστοιχούν στο 6% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας στην Κύπρο έως το 2010 με το απώτερο στόχο οι ΑΠΕ να αντιστοιχούν στο 20% της τελικής κατανάλωσης ενέργειας έως το 2020. Για να επιτευχθεί αυτός ο κοινός στόχος, κάθε κράτος μέλος πρέπει να αυξήσει την παραγωγή και χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στον ηλεκτρισμό, τη θέρμανση, την ψύξη και τις μεταφορές.

Επιπρόσθετα, η κ. Δελέντα αναφέρθηκε εκτενώς στο νομικό πλαίσιο το οποίο ισχύει σήμερα στην Κύπρο για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας καθώς επίσης και στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα οι κυπριακές επιχειρήσεις όσον αφορά την εφαρμογή και την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο.

Στην συνέχεια ο συμμετέχων στην τεχνική ημερίδα Dr. Κώστας Παπασταύρος, λειτουργός στην Υπηρεσία Περιβάλλοντος του Υπουργείου Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος της Κύπρου, παρουσίασε αναλυτικά τη σημασία των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας στην Κύπρο. Ειδικότερα ανάφερε ότι οι ανανεώσιμες πηγές ενεργείας είναι αναπόσπαστο μέρος της καταπολέμησης των κλιματικών αλλαγών σχετικά με τις εκπομπές αερίων θερμοκηπίου, ενώ συγχρόνως συμβάλλουν στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας, και αυξάνουν την ενεργειακή μας ασφάλεια.

Την τεχνική ημερίδα έκλεισαν με τις ομιλίες τους ο κ. Ιωάννης Χατζηπασχάλης, Λειτουργός Τομέας Έρευνάς & Ανάπτυξης, ΑΗΚ, και ο κ. Χρίστος Τουφεξής, Αναπληρωτής Διευθυντής Διαχείρισης Συστήματος Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας Κύπρου, αναφερόμενοι και οι δύο κυρίως στην προώθηση της Ηλιακής Ενέργειας στην περιοχή της Μεσογείου.

Την τεχνική ημερίδα παρακολούθησαν γύρω στις 70 επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται κυρίως στο τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το Ευρωπαϊκό Κέντρο Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο στην διοργάνωση των επιχειρηματικών συναντήσεων μεταξύ Κυπριακών και Ισπανικών εταιριών, που ακολούθησαν μετά το πέρας τις τεχνικής ημερίδας. Συγκεκριμένα περίπου 40 Κυπριακές επιχειρήσεις ήρθαν σε κατ’ ιδίαν επαφή με άλλες 17 Ισπανικές εταιρείες με στόχο την σύναψη συμφώνων συνεργασίας για εμπορικούς σκοπούς και ανάπτυξη έργων σχετικά με τις Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στην Κύπρο.

Τέλος, κοινή πεποίθηση τόσο του Κ.Ε.Β.Ε. όσο και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Επιχειρηματικής Στήριξης Κύπρου είναι ότι τέτοιου είδους συναντήσεις συμβάλλουν στην ανάπτυξη της ανταγωνιστικότητας, της διεθνοποίησης και της καινοτομίας των κυπριακών επιχειρήσεων.