You are here

To TΕΠΑΚ εκ των διοργανωτών στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

11/10/2021 14:21

«Έλαμψε» ο Ελληνικός Πολιτισμός στο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς

Ψήφισμα της επιστημονικής Κοινότητας για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την προστασία  του πλανήτη από την Κλιματική Αλλαγή

Κοινή η προσπάθεια Ελλήνων και Κυπρίων για τη διάσωση και ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού

Πραγματοποιήθηκε με μεγάλη επιτυχία το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς / EuroMed 2021, την  Πέμπτη  30  Σεπτεμβρίου 2021, το οποίο διήρκεσε τέσσερις (4) μέρες, με την παρουσία πολλών επισήμων των κυβερνήσεων της Ελλάδας και της Κύπρου, μελών της επιστημονικής κοινότητας, με την αθρόα συμμετοχή 1200 συνέδρων. Την  έναρξη του Συνεδρίου κήρυξε ο τέως Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, με μια εμπνευσμένη ομιλία με τίτλο: «Η διαχρονική ακτινοβολία του Ελληνικού Πολιτισμού».

Το Συνέδριο αυτό  έχει θεσμοθετηθεί και  διοργανώνεται στην Ελλάδα κάθε δύο (2) χρόνια, μετά από απόφαση των διοργανωτών, που είναι το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕ.ΠΑ.Κ.-Εργαστήριο Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς-UNESCO Chair on Digital Cultural Heritage και EU ERA Chair on Digital Cultural Heritage - Διευθυντής κ.  Μαρίνος Ιωαννίδης), το Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής (Θεσμοθετημένο Εργαστήριο Μη Καταστροφικών Ελέγχων και Μεθοδολογιών Διάγνωσης Συστημάτων της Σχολής Μηχανικών - Διευθυντής κ. Θεόδωρος Γκανέτσος) και ο Πολιτιστικός Οργανισμός "Δίκτυο ΠΕΡΡΑΙΒΙΑ" (Πρόεδρος ΔΣ κ. Κωστας Σκριάπας).

Αιγίδες-Υποστήριξη

Το μοναδικό αυτό, για την Ελλάδα και Κύπρο Συνέδριο, το οποίο λόγω της θεματολογίας του χαρακτηρίστηκε από όλους τους συμμετέχοντες  ως εθνικής σημασίας,  τελούσε υπό την αιγίδα και τη στήριξη των παρακάτω σημαντικών φορέων και προσωπικοτήτων: της ΑΕ της Προέδρου της Δημοκρατίας Κατερίνας Σακελλαροπούλου, της Α.Θ. Παναγιώτης του  Οικουμενικού Πατριάρχου κ.κ.  Βαρθολομαίου,  του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας (ΥΠΠΟΑ),  του Υπουργείου Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας, της Πρεσβείας της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Αθήνα, του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, καθώς και πολλών παγκόσμιων επιστημονικών Οργανισμών (ICOMOS,ICOM,UNESCO, Ε.Ε. κ.ά.), και άλλων μεγάλων δικτύων οργανώσεων της κοινωνίας των πολιτών από όλη την Ευρώπη.

Λαμπρή η έναρξη των εργασιών του Συνεδρίου                              

Την υποδοχή των επισήμων εκπροσώπων της πολιτείας και όλων των συνέδρων έκανε εκ μέρους της Οργανωτικής Επιτροπής, ο Πρόεδρος του Δικτύου "Περραιβία", οικονομολόγος  κ. Κων. Σκριάπας , ενώ χαιρετισμό απηύθυναν  τα υπόλοιπα μέλη της οργανωτικής επιτροπής, ο  Διευθυντής του Εργαστηρίου Unesco Chair  και EU-ERA Chair–ΤΕΠΑΚ Καθηγητής Μαρίνος Ιωαννίδης, ο Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Θεόδωρος Γκανέτσος (Διευθυντής Θεσμοθετημένου Εργαστηρίου Μη Καταστροφικών Ελέγχων) , ο Αν. Καθηγητής Παν/μίου Θεσσαλίας κ. Ιωάννης Βαραλής  και ο τ. Αν. Καθηγητής ΠΑΔΑ κ. Ηλίας Νομπιλάκης. 

 Εκ μέρους του Πατριαρχείου Κωνσταντινουπόλεως και  των επίσημων Φορέων της Ελληνικής και Κυπριακής πολιτείας, χαιρετισμούς απηύθυναν οι εξής: Η  Α.Θ.Π. Οικουμενικός Πατριάρχης Κωνσταντινουπόλεως  κ.κ. Βαρθολομαίος, ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, μέσω του Υφυπουργού  Ψηφιακής Διακυβέρνησης κ. Γεώργιου Γεωργαντά, ο  Υπουργός  Εξωτερικών κ. Νικόλαος Δένδιας, ο Υπουργός Παιδείας, Πολιτισμού, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Πρόδρομος Προδρόμου,  ο Πρέσβης της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ελλάδα κ. Κυριάκος Κενεβέζος, ο Υφυπουργός Έρευνας, Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Κυριάκος Κόκκινος, ο Βουλευτής του  Κυπριακού Κοινοβουλίου και Πρόεδρος  της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για την Έρευνα και την Καινοτομία Δρ. Κυριάκος Χατζηγιάννης,  ο  Πρύτανης του  Πανεπιστημίου Δυτικής Αττικής Καθηγητής Παναγιώτης Καλδής, ο Κοσμήτορας  της Σχολής  Μηχανικής και Τεχνολογίας  Τεχνολογικού Πανεπιστημίου Κύπρου και ιδρυτικό μέλος της Κυπριακής Ακαδημίας Επιστημών, Γραμμάτων και Τεχνών, Καθηγητής Σωτήριος Καλογήρου, ο Πρόεδρος του  ICOMOS Κύπρου κ. Χρύσανθος Πισσαρίδης και ο Αντιπροέδρος ICOMOS Ελλάδος Ομότιμος Καθηγητής Νικόλαος Λιανός.

Ένα  Συνέδριο εθνικής σημασίας  με παγκόσμια απήχηση

Στο συνέδριο παρουσιάστηκαν  εκατόν μία (101) επιστημονικές εργασίες σε διάφορες θεματικές στο χώρο του πολιτισμού, του τουρισμού, των νέων τεχνολογιών  και της ψηφιοποίησης,  μετά από αξιολόγηση της επιστημονικής επιτροπής, ενώ θα εκδοθούν σύντομα τα επίσημα πρακτικά ( σε μορφή e-book).

Παρουσιάστηκαν οι παρακάτω θεματικοί άξονες:

Ελλάδα 1821-2021: 200 Χρόνια Ελευθερίας, η Τρισδιάστατη απεικόνιση και Εκτύπωση, η Ψηφιοποίηση στην Αρχαιολογία, ο Πολιτιστικός και Θρησκευτικός Τουρισμός, η  ​Κλιματική Αλλαγή​, τα Μουσεία-Βιβλιοθήκες-Ψηφιακές Τεχνολογίες, οι Εμπειρίες-Νέες Προκλήσεις-Προοπτικές στη Ψηφιοποίηση, ​Τοπική Αυτοδιοίκηση-Πολιτιστική Κληρονομιά και, τέλος,  η Δημιουργική Βιομηχανία και επιχειρηματικές ευκαιρίες στον Πολιτισμό.

Σημειώνεται ότι το Συνέδριο, κάθε φορά, προσαρμόζει ανάλογα τις θεματικές του ενότητες, λαμβάνοντας υπόψη τις επιστημονικές εξελίξεις και τις παγκόσμιες προκλήσεις στον πλανήτη.

Έκδοση Ψηφίσματος για την επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα και την Κλιματική Αλλαγή

Αξιοσημείωτο είναι ότι στην τελετή λήξης του Συνεδρίου, τονίστηκε η άμεση σύσταση Εθνικών Επιτροπών σε Ελλάδα και Κύπρο καθώς και μιας Διακρατικής Επιτροπής Ελλάδας - Κύπρου, η οποία πρέπει να  συγκροτηθεί πέρα από εκπροσώπους του ΥΠΠΟΑ και  από εκπροσώπους Φορέων που ασχολούνται με την Παιδεία, την Έρευνα και την Καινοτομία, τις Ψηφιακές Τεχνολογίες, το Περιβάλλον, τον Τουρισμό και την Ανάπτυξη, και θα έχει ως βασικό σκοπό τη σύνταξη ενός Εθνικού Επιχειρησιακού Σχεδίου Ψηφιοποίησης, Τεκμηρίωσης, διαφύλαξης ,προστασίας και ανάδειξης  της Πολιτιστικής Κληρονομιάς  του Ελληνικού Έθνους, έτσι ώστε, αυτή να λάβει τη θέση της στο παγκόσμιο πολιτισμικό γίγνεσθαι.

Παράλληλα, οι σύνεδροι στηρίζουν τις εθνικές προσπάθειες του ΥΠΠΟΑ και  διατράνωσαν τη διαχρονική απαίτηση για άμεση επιστροφή των Μαρμάρων του Παρθενώνα, αλλά και όλων των κλαπέντων, αμύθητης αξίας, δημιουργημάτων του Ελληνικού Πολιτισμού, σε αυτούς που τα δημιούργησαν και γιατί ανήκουν στην παγκόσμια Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου και πρέπει να επιστραφούν στον φυσικό τους χώρο, που είναι η Ελλάδα (θα σταλεί ψήφισμα).

Παράλληλα, επεσήμαναν τις επιπτώσεις της Κλιματικής Αλλαγής στην Πολιτιστική Κληρονομιά του Ανθρώπου, γι’ αυτό και θα πρέπει να ληφθούν άμεσα μέτρα προστασίας της, με τη χρήση των νέων τεχνολογιών.

Για τον λόγο αυτό αποφασίστηκε να σταλούν ψηφίσματα  προς την UNESCO, στις κυβερνήσεις των πιο ισχυρών κρατών του πλανήτη, αλλά  και διεθνείς Οργανισμούς (ICOMOS,ICOM κ.ά), αλλά και στον ΟΗΕ, στο πλαίσιο της διάσκεψης για την Κλιματική Αλλαγή, που θα γίνει στη Γλασκώβη τον ερχόμενο Νοέμβριο 2021.

Απόλυτα επιτυχημένη διοργάνωση

Απόλυτη ικανοποίηση εκφράστηκε από όλους τους συνέδρους, αλλά και από τους Διοργανωτές Φορείς, όχι μόνο για την ανταπόκριση τόσων επιστημόνων στο μεγάλο κάλεσμα για τον Ελληνικό Πολιτισμό, αλλά και για την αναγνώριση και  εμπιστοσύνη όλων των επίσημων αρχών της πολιτείας και της Εκκλησίας, σε ένα τόσο σημαντικό και χρήσιμο για τη χώρα, επιστημονικό γεγονός.

Ο σκοπός του Πανελλήνιου Συνεδρίου Ψηφιοποίησης της Πολιτιστικής Κληρονομιάς πέτυχε απόλυτα, αφού καθιερώθηκε, πλέον, για την Ελλάδα με τον πιο επίσημο τρόπο,  ως ένα επιστημονικό βήμα κατάθεσης γνώσεων,  προτάσεων, καλών πρακτικών, ερευνών, διαδικασιών, προτύπων και απόψεων για ζητήματα που σχετίζονται με την ψηφιοποίηση, τεκμηρίωση, διάσωση και ανάδειξη της υλικής και άυλης πολιτιστικής κληρονομιάς του Ελλαδικού χώρου.

Σημειώνεται ότι διοργανώνεται κάθε δύο χρόνια, και συγκεντρώνει το ενδιαφέρον όλης της επιστημονικής  κοινότητας από δεκάδες   χώρες, των απανταχού Ελλήνων επιστημόνων  και οδηγεί την εθνική στρατηγική για την ψηφιακή πολιτιστική μας κληρονομιά, αναδεικνύοντας τον Ελληνικό Πολιτισμό σε όλη την υφήλιο, δημιουργώντας ρεύμα Πολιτιστικού Τουρισμού  (αρχαιολογικού, θρησκευτικού κλπ).

Μεγάλα τα προσδοκώμενα οφέλη

Η Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου θεωρεί ότι και το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο ήταν  εξαιρετικά επιτυχημένο, όπως συνέβη και με τα τρία πρώτα Συνέδρια,  αφού είχε πολύ υψηλό επίπεδο εισηγήσεων και συμμετείχαν 1200  σύνεδροι  όλων των ειδικοτήτων και των επιστημών  (αποτελεί ρεκόρ συμμετοχών για συνέδρια τέτοιου είδους σε διεθνές επίπεδο), είχαν την ευκαιρία να συναντηθούν μεταξύ τους σημαντικότατοι  επιστήμονες  της Ψηφιοποίησης , να ανταλλάξουν απόψεις και να σχεδιάσουν το μέλλον τους, μέσα στην έρευνα και στην επιστήμη.

Τα αποτελέσματα του 4ου Συνεδρίου στον τομέα των συνεργασιών ήταν εντυπωσιακά, αφού μέσα από αυτές θα αξιοποιηθούν πόροι της Ευρωπαϊκής Ένωσης, που αφορούν τον Πολιτισμό και διεκδικούνται από όλους τους Ευρωπαίους σε απόλυτα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Επίσης επιτεύχθηκαν οι παρακάτω στόχοι:

  • Παρουσίαση των σύγχρονων επιστημονικών εξελίξεων στο θέμα της ψηφιοποίησης του πολιτιστικού αποθέματος
  • Γνωριμία των Επιστημόνων μεταξύ τους και δημιουργία σχέσεων συνεργασίας και διασύνδεσης των Πανεπιστημίων μεταξύ τους, με κοινό τόπο την Ψηφιοποίηση του Ελληνικού Πολιτισμού.
  • Ανταλλαγή επιστημονικών εμπειριών μέσα από το Συνέδριο και τις στοχευμένες συναντήσεις .
  • Σύναψη Συνεργασιών σε διεθνές επίπεδο.
  • Αξιοποίηση των Νέων Τεχνολογιών για την ανάδειξη του Ελληνικού Πολιτισμού και των Μνημείων (Αρχαιολογικών και Βυζαντινών).
  • Δημιουργία ενός διεθνούς Δικτύου μεταξύ Ελληνικών Ερευνητικών Εργαστηρίων και αυτών του εξωτερικού.
  • Ανάπτυξη τουριστικού ρεύματος προς την Ελλάδα, ως προορισμού πολιτιστικού τουρισμού.
  • Θεσμοθέτηση του μεγάλου αυτού γεγονότος και πραγματοποίησή του κάθε δύο χρόνια στην Ελλάδα.
  • Δημιουργία εταιρικών σχημάτων (Clusters), για την υποβολή καινοτόμων προτάσεων και διεκδίκηση Εθνικών και Ευρωπαϊκών, κυρίως, προγραμμάτων και πόρων που αφορούν τον Πολιτισμό.
  • Γνωριμία και διασύνδεση μεταξύ των ερευνητικών ομάδων σε εθνικό ,αλλά σε διεθνές επίπεδο.

Το 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο Ψηφιοποίησης Πολιτιστικής Κληρονομιάς περνά στην ιστορία, ως ένα μοναδικό και παγκόσμιας εμβέλειας γεγονός,  έχει καθιερωθεί, πλέον, ως  θεσμός για την Ελλάδα και θα αποτελεί κάθε δύο (2) χρόνια το μεγάλο ραντεβού όλων των Ελλήνων και Κυπρίων  επιστημόνων απ' όλο τον κόσμο.

Το επόμενο μεγάλο ραντεβού έχει προγραμματιστεί για το έτος 2023, αφού όμως προηγηθούν εντός του 2022 η διοργάνωση διήμερου επιστημονικού Forum για την ψηφιακή βιβλιοθήκη της Ευρώπης, τη Europeana, σε συνδιοργάνωση με το Εθνικό Κέντρο Τεκμηρίωσης και Ψηφιακού Περιεχομένου (ΕΚΤ), αλλά και το μεγάλο Διεθνές Συνέδριο Ψηφιοποίησης EuroMed 2022 στην Κύπρο, που το διοργανώνει με απόλυτη επιτυχία  από το έτος 2006, κάθε δύο χρόνια, το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου ( Έδρα UNESCO/EU-ERA Chair).

Οι Διοργανωτές Φορείς ( ΤΕΠΑΚ, ΠΑΔΑ , Δίκτυο «Περραιβία») και η 5μελής Οργανωτική Επιτροπή του Συνεδρίου, ευχαριστούν όλους ανεξαίρετα τους εισηγητές και  συνέδρους, που συμμετείχαν στο περίφημο αυτό Συνέδριο και λάμπρυναν με την παρουσία τους ένα μεγάλο επιστημονικό γεγονός, αποδεικνύοντας  την τεράστια δύναμη των Ελλήνων και Κυπρίων επιστημόνων, αλλά  και του Ελληνικού Έθνους, που δημιούργησε τον μοναδικό Ελληνικό Πολιτισμό που αξίζει και δικαιούται ένα λαμπρό μέλλον.

Παράλληλα, θα διαβιβάσουν  τα συμπεράσματα στις κυβερνήσεις των δύο χωρών, Ελλάδας και Κύπρου, ενώ θα αποστείλουν  ψηφίσματα στους παγκόσμιους Φορείς, προς τους οποίους και απευθύνεται, σχετικά με  την επιστροφή των μαρμάρων του Παρθενώνα και για τη λήψη μέτρων κατά της Κλιματικής Αλλαγής στην παγκόσμια διάσκεψη της Γλασκώβης για το κλίμα, το Νοέμβριο 2021.