You are here

ΤΕΠΑΚ: Ενισχύοντας τους φορείς πολιτισμού με τη συμμετοχή των νέων κατά τη διάρκεια της πανδημίας

27/09/2021 09:40

“Τρόποι συμμετοχής των νέων σε ψηφιακές δράσεις φορέων πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας” δημοσίευση της μελέτης και σειρά διαδικτυακών σεμιναρίων

Το Έργο

To ευρωπαϊκό έργο “The Glamers” Erasmus+ KA2, έχει συντονιστή το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ), μέσω του Εργαστηρίου Ψηφιακής Πολιτιστικής Κληρονομιάς του Πανεπιστημίου, το οποίο κατέχει τις έδρες της ΟΥΝΕΣΚΟ  και του Ενιαίου Ευρωπαϊκού Ερευνητικού Χώρου στην Ψηφιακή Πολιτιστική Κληρονομιά.

Το «The GLAMers» στοχεύει στο να καταρτίσει και να ενδυναμώσει τους φορείς πολιτισμού με τρόπο που να ενθαρρύνει το πεδίο δημιουργικότητας και την αλληλεπίδρασή τους με τους νέους, προσφέροντας στους φορείς πολιτισμού τρόπους με τους οποίους θα μπορέσουν να υποστηρίξουν την αλληλεπίδραση με το νεανικό κοινό. Η διαδικτυακή αλληλεπίδραση με το κοινό και ιδιαίτερα τους νέους αποτελεί μία πρόκληση για τους Ευρωπαϊκούς οργανισμούς πολιτιστικής κληρονομιάς όπως οι Πινακοθήκες, Βιβλιοθήκες, Αρχεία, Μουσεία (Galleries, Libraries, Archives, Museums-GLAMs) κατά την πανδημία του COVID- 19. Βέβαια, η πανδημία έχει λειτουργήσει και ως ευκαιρία για τους φορείς πολιτισμού να σκεφτούν νέους τρόπους προσέγγισης του νεανικού κοινού και χρήσης της τεχνολογίας με διάφορες μεθόδους και πρακτικές.

Η Μελέτη 

Τα πρώτα αποτελέσματα του έργου κυκλοφόρησαν τον Σεπτέμβριο του 2021 υπό τη μορφή μιας δημοσίευσης ανοικτής πρόσβασης με τίτλο Τρόποι συμμετοχής των νέων σε ψηφιακές δράσεις  φορέων πολιτισμού.

Η εν λόγω μελέτη συνδέει τρεις έννοιες: το νεανικό κοινό, την πανδημία και τους φορείς πολιτισμού. Στοχεύει στη δημιουργία διαλόγου των ιδρυμάτων πολιτιστικής κληρονομιάς κατά την προσπάθειά αντιμετώπισης αλλαγών εξαιτίας του COVID-19, με την ένταξη των νέων στις κοινωνικές τους δραστηριότητες. Βασιζόμενη σε Ευρωπαϊκές και διεθνείς πρωτοβουλίες προς όφελος των φορέων πολιτισμού, η εργασία αυτή συμβάλει στη δημιουργία ενός συνόλου πρακτικών ψηφιακής συμμετοχής των νέων, που έχουν αναπτυχθεί από Ευρωπαϊκούς φορείς πολιτισμού κατά την πανδημία. Στη δημοσίευση παρουσιάζονται 15 πρωτότυπα παραδείγματα συμμετοχής των νέων σε καθημερινές δραστηριότητες των φορέων πολιτισμού, ενώ παράλληλα παρέχονται συμβουλές όσον αφορά τους τρόπους ένταξης των νέων, από ειδικούς του τομέα πολιτισμού.

Η πρώτη σειρά των διαδικτυακών σεμιναρίων

Από τον Σεπτέμβριο έως τον Δεκέμβριο του 2021, οι εταίροι υπό την εποπτεία της Web2Learn και τη στήριξη της Europeana, θα οργανώσουν 2 διαδικτυακά σεμινάρια που απευθύνονται σε επαγγελματίες των φορέων πολιτισμού, αποτελώντας έτσι μία ευκαιρία στήριξης και καθοδήγησης των Ευρωπαϊκών φορέων πολιτισμού όσον αφορά την ανάπτυξη καλύτερων σχέσεων με το νεανικό κοινό κατά την πανδημία.

Οι 2 ψηφιακές συναντήσεις είναι ανοικτές στο κοινό.

Στις 29 Σεπτεμβρίου, ένα 45λεπτο διαδικτυακό σεμινάριο “Πρακτικές   ψηφιακής συμμετοχής των νέων σε δράσεις φορέων πολιτισμού κατά τη διάρκεια της πανδημίας”: ιδέες και συμβουλές. Εμπειρίες από ειδικούς πολιτισμικών φορέων στην ανάπτυξη ψηφιακών πρωτοβουλιών για τους νέους και πρακτικά παραδείγματα από το The Glamers για εύκολες στην εφαρμογή τεχνικές ψηφιακής αλληλεπίδρασης με το νεανικό κοινό. Δωρεάν εγγραφή πριν τις 28 Σεπτεμβρίου.

Στις 13 Οκτωβρίου, ένα 3ωρο αλληλεπιδραστικό εργαστήριο: “Συμμετοχή του νεανικού κοινού στον πολιτισμό κατά την πανδημία: ψηφιακές ιδέες και μέθοδοι από το έργο The GLAMers.”  Το εργαστήριο θα διδάξει στους ακροατές πως να εφαρμόζουν μία ποικιλία τεχνικών ψηφιακής συμμετοχής του κοινού. Οι συγγραφείς της μελέτης Τhe GLAMers και ειδικοί από τα συμμετέχοντα ιδρύματα πολιτισμικών φορέων         θα μοιραστούν τη γνώση και τις ιδέες τους μέσω επιμέρους μελετών και πρακτικών ασκήσεων. Δωρεάν εγγραφή πριν τις 12 Οκτωβρίου.

Το έργο The GLAMers έχει χρηματοδοτηθεί από το Erasmus+ και τον Εθνικό Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, με το συνολικό ποσό των 221.744€ και διάρκεια 24 μηνών.

Η κοινοπραξία αποτελείται από το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (Συντονιστής - Κύπρος), την Citizens in Power (Κύπρος), την Web2Learn (Ελλάδα), το Μουσείο Τέχνης και Χειροτεχνίας (Κροατία) και την Michael Culture Association (Βέλγιο).

 Χρήσιμοι σύνδεσμοι:

Δημοσίευση ανοικτής πρόσβασης “Τρόποι συμμετοχής των νέων σε ψηφιακές δράσεις  φορέων πολιτισμού”: https://glamers.eu/io1-use-cases-collection-of-digitally-mediated-youth-engagement-for-glams-during-the-pandemic/

 Πληροφορίες για το διαδικτυακό σεμινάριο “Πρακτικές   ψηφιακής  συμμετοχής των νέων σε δράσεις φορέων πολιτισμού  κατά  τη διάρκεια της πανδημίας” https://www.eventbrite.co.uk/e/practices-of-digitally-mediated-youth-eng...

Πληροφορίες για την ημερίδα “Συμμετοχή του νεανικού κοινού στον πολιτισμό κατά την πανδημία: ψηφιακές ιδέες και μέθοδοι από το έργο The GLAMers” https://www.eventbrite.co.uk/e/youth-audience-engagement-during-covid-tickets-166506045063

Ιστοσελίδα του έργου: https://glamers.eu/

Ακολουθήστε μας στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης  #TheGLAMers