You are here

Το ΤΕΠΑΚ ο μεγάλος νικητής των παγκύπριων περιβαλλοντικών βραβείων για Οργανισμούς και Επιχειρήσεις

25/01/2023 13:47

Το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου (ΤΕΠΑΚ) αναδείχθηκε ως ο μεγάλος νικητής των φετινών παγκύπριων περιβαλλοντικών βραβείων για οργανισμούς και επιχειρήσεις που συνδιοργάνωσαν το Κυπριακό Κέντρο Περιβαλλοντικής Έρευνας και Εκπαίδευσης (ΚΥΚΠΕΕ) και το Γραφείο της Επιτρόπου Περιβάλλοντος.

Το ΤΕΠΑΚ κέρδισε το βραβείο «Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος» στην κατηγορία Οργανισμούς και Επιχειρήσεις καθώς επίσης την ειδική τιμητική διάκριση «Χρυσός Κέδρος», αφού κατάφερε να συγκεντρώσει την υψηλότερη βαθμολογία από όλες τις υποψηφιότητες όλων των κατηγοριών.

Τον νικητή της ειδικής διάκρισης ανακοίνωσε ο Υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, Δρ Κώστας Καδής κατά τη χθεσινοβραδινή εκδήλωση για την απονομή των βραβείων, στο Προεδρικό Μέγαρο. Τα βραβεία απένειμε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Νίκος Αναστασιάδης.

Εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ,  το βραβείο και την τιμητική διάκριση παρέλαβαν ο Πρόεδρος του Συμβουλίου του Πανεπιστημίου, Δρ Χρίστος Χωματάς.

Σε σύντομο χαιρετισμό του, ο Δρ Χωματάς ανέφερε πως «το Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου προσεγγίζει τα θέματα του περιβάλλοντος, ολιστικά και συλλογικά. Έχει την έγνοια για τις μελλοντικές γενιές και προσπαθεί να επικεντρωθεί στα ζητήματα που αυτές θα αντιμετωπίσουν. Όλα αυτά γίνονται με μεθοδικότητα και ομαδικότητα. Θέλω να ευχαριστήσω όλους τους συντελεστές του Πανεπιστημίου για τη συνεργασία τους, την προσήλωσή τους, καθώς και το αίσθημα ευθύνης που τους διακατέχει. Οι δράσεις τους οδήγησαν στο ευχάριστο γεγονός να παραλαμβάνουμε σήμερα αυτή τη σημαντική διάκριση για το Πανεπιστήμιό μας».

Η αξιολόγηση των υποψήφιων έργων έγινε από Επιστημονική Επιτροπή Αξιολόγησης στην παρουσία της Επιτρόπου Περιβάλλοντος κ. Κλέλιας Βασιλείου και εκπροσώπων όλων των συνεργαζόμενων φορέων.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, εκ μέρους του ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου, Καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, ο Επίκουρος Καθηγητής στο Τμήμα Χημικών Μηχανικών, Δρ Βυρίδης Ιωάννης, ο Προϊστάμενος της Υπηρεσίας Επικοινωνίας, Προώθησης και Διεθνοποίησης, Δρ Μαρίνος Βουκής, ο Ανώτερος Λειτουργός της Υπηρεσίας Διαχείρισης Περιουσίας κ. Νεόφυτος Λουκαΐδης και ο Συντονιστής του Γραφείου Περιβαλλοντικής Πολιτικής (Γραφείο Αειφορίας), κ. Ανδρέας Διονυσίου.  

Το Βραβείο Χρυσός Προστάτης του Περιβάλλοντος απονέμεται στον οργανισμό/επιχείρηση, ο οποίος διαχειρίζεται τα περιβαλλοντικά θέματα ως αναπόσπαστο μέρος της επιχειρησιακής του πολιτικής, εγκαθιδρύοντας πρακτικές και δράσεις που προστατεύουν το περιβάλλον. Επιπρόσθετα, μειώνει τις καταναλώσεις φυσικών πόρων μέσω της υιοθέτησης των κατάλληλων βέλτιστων πρακτικών, συμβάλλοντας κατ’ αυτό τον τρόπο στη βιώσιμη ανάπτυξη. Επίσης, αναλαμβάνει δράσεις περιβαλλοντικής αναβάθμισης των χώρων του και στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής του Ευθύνης ενισχύει με διάφορους τρόπους τους τοπικούς περιβαλλοντικούς φορείς και φιλο-περιβαλλοντικές δράσεις.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης προβλήθηκε σύντομο βίντεο με το σημαντικό έργο που επιτελεί το ΤΕΠΑΚ στον τομέα της βιώσιμης ανάπτυξης και της προστασίας του περιβάλλοντος. Μπορείτε να δείτε/κατεβάσετε το βίντεο πατώντας στον ακόλουθο σύνδεσμο: https://wetransfer.com/downloads/5f952bc86b6df02ecf8db4ec382bd10c20230125111028/9d99a24d63e015ce2166a4495536f88f20230125111058/01eb9c.